ΤΗΛΕ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικό Ινστιτούτου
κ. Σταμάτη Αλαχιώτη
     Τον Μάρτιο του 2001, έγινε μια πολύ πετυχημένη τηλεσυνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικό Ινστιτούτου κ. Αλαχιώτη και του εργαστηρίου του 6ου Γυμνασίου Σερρών. Ο κ Πρόεδρος βρέθηκε στο Περίπτερο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο στάδιο ειρήνης και φιλίας στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης για την εκπαίδευση.
     Πρωταγωνιστές, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Αλαχιώτης και οι μαθητές συνεντεύξεων της σχολικής μαθητικής εφημερίδας του 6ου Γυμνασίου με τον επικεφαλής υπεύθυνο καθηγητή πληροφορικής και συγγραφέα βιβλίων πληροφορικής  κ. Βαγγέλη Γκιμπερίτη.

Ο πρόεδρος του ΠΙ κ. Αλαχιώτης, δέχεται ερώτηση
απο τα ΜΜΕ που παρευρέθηκαν
στην τηλεσυνέντευξη

Ο μαθητής Σπύρος Καμήλαλης ερωτά τον Πρόεδρο 
για το προσωπικό του ΠΙ, πώς προσλαμβάνονται, πόσοι είναι, 
τι κάνουν και γιατί αλλάζουν πολύ συχνά τις αποφάσεις τους

     Την τεχνική υποστήριξη από πλευράς Παιδαγωγικού την είχε το Τμήμα ΤΕΙ του κ. Γρηγόρη Ζεμπεκάκη με τους συνεργάτες του οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε τηλεδιασκέψεις.
     Από πλευράς του 6ου Γυμνασίου Σερρών η υποστήριξη έγινε από τον Καθηγητή πληροφορικής και υπεύθυνο του εργαστηρίου του σχολείου κ. Βαγγέλη Γκιμπερίτη  που διαθέτει μόνιμα ένα εργαστήριο που είναι ταυτόχρονα και αίθουσα πολυμέσων και τηλεματικής. Η προβολή έγινε απο οθόνες Η/Υ, Μόνιτορ της TV και της γιγαντοοθόνης απο τον Video Projector του εργαστηρίου.

Οι μαθητές υποβάλλουν τα ερωτήματα και ακούνε προσεχτικά τις απαντήσεις του κ. Προέδρου

Χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία ISDN με τα σχετικά μηχανήματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης βίντεο full screen σε πραγματικό χρόνο με ρυθμό μετάδοσης πάνω από 12 fps.
Την τηλεσυνέντευξη παρακολούθησαν 5 τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από το εργαστήριο πληροφορικής, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να υποβάλουν και αυτοί τις ερωτήσεις τους.
     Από την άλλη πλευρά, του μέρους του κ. προέδρου, υπήρχαν τα ΜΜΕ του κέντρου τα οποία και πρόβαλαν την τηλεδιάσκεψη. Ο κ. πρόεδρος συνοδεύοντας από το επιτελείο συνεργατών του, μεταξύ αυτών και οι κ. Τριανταφύλλου Ανδρέας, Κολώνιας Βασίλης και πολλοί άλλοι που δεν γνωρίζουμε.
     Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων του εργαστηρίου, ανέκριναν στην κυριολεξία τον κ. πρόεδρο, ο οποίος έδωσε άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις κερδίζοντας τη συμπάθεια των ήδη έμπειρων σε συνεντεύξεις μαθητών μας (220 μέχρι σήμερα).
     Οι ερωτήσεις των μαθητών, συνοπτικές και επίκαιρες, κατέπληξαν τον κ πρόεδρο για το περιεχόμενο, ο οποίος απάντησε χωρίς να δείχνει ότι βιάζεται ούτε να βλέπει το ρολόι του απάντησε με μεγάλη προθυμία. Η συνέντευξη θα παρουσιαστεί απο την ηλεκτρονική εφημερίδα του εργαστηρίου.
     Οι ερωτήσεις των παιδιών αφορούσαν:
---Τη δομή και διοίκηση του ΠΙ
---Την ευθύνη των συνεργατών του για τα αναλυτικά προγράμματα
---Την κατάργηση του πολλαπλού βιβλίου που καταργήθηκε πριν από την υλοποίησή του και ήταν μια είδηση πριν ανακοινωθεί επίσημα.
---Τις ώρες διδασκαλίας μαθημάτων
---Τα νέα μαθήματα που σκέφτονται να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν
---Την ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία
---Και άλλες.
 

Ο υπεύθυνος καθηγητής πληροφορικής του 6ου Γυμνασίου Σερρών, ενημερώνει τον κ . Αλαχιώτη
για τις δραστηριότητες του εργαστηρίου και τη χρήση της τεχνολογίας εδώ και 6 χρόνια δηλαδή απο το 1995.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έπρεπε να απασχολήσουμε τον κ πρόεδρο ένα δεκάλεπτο. Όμως διαφάνηκε αμέσως μια συμπάθεια ανάμεσα στους μαθητές και τον κ. Αλαχιώτη, και η συνέντευξη κράτησε 50 λεπτά, χωρίς κανείς να έχει τη διάθεση αποχώρησης.
     Ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Γκιμπερίτης εξήγησε στον κ. πρόεδρο και στα μέσα ενημέρωσης τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου εργαστηρίου. Εδώ γίνεται χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με το μάθημα, 6 περίπου χρόνια μέχρι σήμερα και έχουμε βγάλει τα αποτελέσματα απο αυτή τη χρήση τα οποία είναι θετικότατα.
    Ο κ. Αλαχιώτης φάνηκε ενημερωμένος για το συγκεκριμένο σχολείο και τόνισε πολλές φορές προς τον καθηγητή, μαθητές και ΜΜΕ ότι στόχος του ΠΙ είναι να κάνουμε όλα τα σχολεία της Ελλάδας σαν δικό σας. Το θεωρούμε πρότυπο και μοναδικό στη χρήση νέων τεχνολογιών, γεγονός που απασχολεί το ΠΙ και είναι έτοιμο να αρχίσει το κολοσσιαίο τριετές πρόγραμμα επιμόρφωσης 75.000 εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας για να κάνουν αυτό που κάνετε εσείς παιδιά με τον καθηγητή σας εδώ και πέντε χρόνια.
     Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις δραστηριότητές σας και δεσμεύομαι να εισηγηθώ στο ΠΙ μια τιμητική εκδήλωση ώστε να σας βραβεύσουμε για το έργο που επιτελείτε. Γνωρίζουμε ότι έχετε βραβευθεί μέχρι τώρα με 20 μεγάλες διακρίσεις, αλλά και το ΠΙ δεν θα το αφήσει απαρατήρητο.
     Και μετά από μία σχεδόν ώρα, ο κ. Πρόεδρος με δυσκολία και συγκίνηση έκλεισε τη τηλεδιάσκεψη, απευθύνοντας ένα ευχαριστώ από βάθους ψυχής στα παιδιά και στον υπεύθυνο καθηγητή μας.
     Εμείς, οι μαθητές του Web team, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον κ. Αλαχιώτη, που μας έκανε την τιμή να καταδεχτεί και να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου του για μας.
     Σκιαγραφώντας το προφίλ του κ Αλαχιώτη, καθηγητής Γενετικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημιου Πατρών και σημερινό πρόεδρο του ΠΙ, έχουμε φροντίσει να μάθουμε για την εκπληκτική επιστημονική του κατάρτιση, τις έρευνες και τις δραστηριότητές του. Μας έκανε μεγάλη αίσθηση η απλότητα, η σεμνότητα και το ζεστό και ειλικρινές ενδιαφέρον να ακούσει τους μαθητές και τα προβλήματά τους.

Κύριε Πρόεδρε, σας συμπαθήσαμε πάρα πολύ και σας ευχαριστούμε.
Οι μαθητές της ομάδας του web Team
του 6ου Γυμνασίου Σερρών