ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΛΑΧΩΝ   Ν.  ΣΕΡΡΩΝ  «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ»

   Ο Σύλλογος Βλάχων του νομού Σερρών ιδρύθηκε το 1976 και αποτελείται σήμερα από 400 μέλη ηλικίας από 18 έως 80 χρονών.
Σα μέλη συμμετέχουν Βλάχοι της ευρύτερης περιοχής Ν.Σερρών  πληρώνοντας κάποια ετήσια συνδρομή και δίνοντας τη προσωπική του προσφορά ο καθένας.
   Οι σκοποί και οι στόχοι του Συλλόγου Βλάχων, είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών η δημιουργία χορευτικών, καλλιτεχνικών, λαογραφικών και αθλητικών τμημάτων, θεατρικής και χορωδιακής ομάδας. Επιπλέον στους στόχους του μουσείου, συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση του βλάχικου γλωσσικού ιδιώματος και η ίδρυση Λαογραφικού μουσείου.
   Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι η λαογραφική αίθουσα, η ιματιοθήκη - που περιλαμβάνει 100 αυθεντικές στολές - χορευτικά τμήματα, τμήματα εκτέλεσης φωνητικών τραγουδιών και εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. Υπάρχει επίσης χορευτικό τμήμα μεσηλίκων, τμήμα θεάτρου και αναπαράστασης θεατρικών, τμήμα Έρευνας και εντοπισμού παραδοσιακών στολών, τμήμα έρευνας και καταγραφής ανέκδοτων δημοτικών τραγουδιών, τμήμα συγκέντρωσης στοιχείων για Βλάχους της Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και τμήμα εκμάθησης κατασκευής παραδοσιακών σχολών. Επίσης εκδίδεται τριμηνιαία εφημερίδα, λεύκωμα και καρτ - ποστάλ.
    Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος είναι δύο ετήσιοι χοροί, ένας χειμερινός και ένας θερινός, η βράβευση των παιδιών σε σχολές, η διοργάνωση εκδρομών, το Αυτάμωμα των Βλάχων (πανελ. εν.  Βλάχων , κάποιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, η γιορτή της Μητέρας, της οποίας τα έσοδα είναι για φιλανθρωπικό σκοπό και κάποιες αποστολές των Βλάχων στη Βόρεια Ήπειρο.
   Οι διαδικασίες των οργάνων του Δ. Σ. του σωματίου είναι η γενική συνέλευση και η επιλογή ανά δεκαετία.
   Ο σύλλογος δεν έχει ιδιόκτητα κτίριο ,όμως έχει αγοράσει οικόπεδο το οποίο βρίσκεται απέναντι από διατηρητέο κτίριο του κ. Ζαπάρα, και σύντομα αρχίζει η ανέγερση του κτιρίου.
Τα έσοδα προέρχονται από δωρεές, ετήσιες συνδρομές, ετήσιους χορούς, και υπάρχει κάποια βοήθεια απ’ το υπουργείο πολιτισμού. Παρ’ όλα αυτά ο Σύλλογος αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά προβλήματα, υπάρχει όμως μεγάλη ανταπόκριση απ’ τον κόσμο. Η βοήθεια απ’ τη Νομαρχία και το δήμο είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.
   Ο κόσμος λοιπόν ανταποκρίνεται στις εκδηλώσεις του συλλόγου με κάποια περισσότερη προτίμηση για τις λαογραφικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Επίσης αξίζει ν’ αναφερθεί πως ο σύλλογος συνεργάζεται με πολλούς άλλους πολιτιστικούς συλλόγους σε διάφορες εκδηλώσεις.
   Ο πολιτιστικός σύλλογος των Βλάχων μπορεί να προσφέρει σ’ ένα νεαρό άτομο επαφή με τη Λαϊκή παράδοση, καθώς και το κοινωνικό σύνολο εκτός σχολείου και να εξοικειωθεί με γνήσια ελληνικά ακούσματα.
   Ο Σύλλογος ενημερώνεται για τη λαϊκή παράδοση, τους χορούς και τις εθνικές ενδυμασίες διατηρώντας άμεση επαφή με ηλικιωμένους ανθρώπους από κάποια χωριά και από κάποια ειδική βιβλιογραφία.
   Τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου είναι η ανέγερση του ιδιόκτητου κτιρίου τους, η έκδοση βιβλίου (με γλωσσάρι) για γυναικεία και ανδρική στολή, καθώς και κάποια κασέτα με τραγούδια Βλάχων της περιοχής σου τη συμμετοχή τους σε CD ROM.