"ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΕΡΡΩΝ"
     Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΕΡΡΩΝ ιδρύθηκε το 1975 από πρόσφυγες Θρακιώτες πού μετά τον ξεριζωμό τους από τις Αλησμόνητες Πατρίδες,εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σερρών και αποτελούν σήμερα ένα ζωντανό και πολυάριθμο τμήμα της πόλης τού νομού μας.
     Γεννήθηκε από μεράκι και το πάθος κάποιων Θρακιωτών που με τη σκέψη και την καρδιά στραμμένη στις ρίζες τους θέλησαν να εκφραστούν πολιτιστικά και να διατηρήσουν γνήσια τα στοιχεία τής μεγάλης τους παράδοσης.
     Η θρακική εστία είναι ένα σωματείο πού ο σκοπός της ίδρυσης της ήταν η διατήρηση της μεγάλης παράδοσης, η μετάδοση των ηθών και εθίμων των προγόνων στους απογόνους. Η πλούσια πολιτιστική και μορφωτική δράση της έχει προβληθεί όχι μόνο στο χώρο μας αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και τού εξωτερικού. Το έργο αυτό πραγματοποιείται μέσα από διαλέξεις με ειδικούς ομιλητές και θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και κυρίως την Θράκη, συγκεντρώσεις με πνευματικό χαρακτήρα συνεστιάσεις μουσικές εκδηλώσεις, βραβεύσεις παιδιών μελών που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, εκδρομές, εκθέσεις βιβλίων και φωτογραφιών, διοργανώσεις με θρακικές εστίες άλλων νομών και με την διατήρηση της παράδοσης μέσα από τα χορευτικά συγκροτήματα που παίρνουν μέρος με επιτυχία σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ του εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και από την συλλογή παλαιών αντικειμένων για το μουσείο της Θρακικής Εστίας. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται κάθε  μήνα και πολλές φορές συμβαίνει να γίνονται και 2ή3 μηνιαίως.
     Όλες αυτές οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται καθημερινά από αυτούς που ασχολούνται, δουλεύουν, βοηθούν και περιβάλλουν τους Συλλόγους με σκοπό και στόχο τους να προσφέρουν στους νέους, αυτό που δεν μπορούν να βρουν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης. Τους προσφέρουν γνώση της ιστορίας, παράδοση, γνωριμίες, αγάπη, συλλογικότητα, τρυφερότητα, προστασία της ιστορίας και ότι που έχει ανάγκη ο νέος και δεν μπορεί να το βρει.
      Οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν για να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν για την ίδρυση της εστίας ήταν: ο Χαράλαμπος  Μπιτζίδης, ο Λαμπρινίδης  Βασίλειος, ο  Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης, ο  Μερετονίδης Αθανάσιος και ο Κοσιτζίδης Γεώργιος που θεωρούνται και οι ιδρυτές του θρακικού συλλόγου. Σήμερα το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από εννέα μέλη. ενώ τα μέλη της εστίας κυμαίνονται γύρω στα 250-300 άτομα.
      Σαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να εγγραφούν όλοι οι Θρακιώτες και οι φίλοι αυτών που είναι σε ηλικία 18(ετών)και πάνω. Πρέπει να είναι ταμειακώς τακτοποιημένος, να ενδιαφέρεται και να παρακολουθεί τα πεπραγμένα από το δημοτικό συμβούλιο που έχει εκλεγεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκλέξει σωστούς ανθρώπους κατά την περίοδο εκλογής τού καινούργιου δημοτικού συμβουλίου ή και να βάζει υποψηφιότητα για την εκλογή του. εάν νομίζει ότι μπορεί να δουλέψει και να προσφέρει τις άμισθες υπηρεσίες του στην Εστία. Οι εκλογές του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου γίνονται κάθε δύο χρόνια. Εκλέγονται :ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο ταμίας, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, ο υπεύθυνος Ιματισμού ,ο υπεύθυνος χορευτικός και τα μέλη. Όλοι καλούνται στη γενική συνέλευση, οπού γίνεται και η εκλογή μετά από απολογισμό των πεπραγμένων του παλαιού δημοτικού συμβουλίου.
     Όλες οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα της εστίας, η οποία δυστυχώς δεν είναι ιδιόκτητη. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα πού καλείται να αντιμετωπίσει ο σύλλογος, είναι ένα όνειρο ακόμα απραγματοποίητο και πληγή ακόμα ανοιχτή.
    Τα έσοδα είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τα έξοδα και τις υποχρεώσεις. Έσοδα είναι μόνο οι συνδρομές των μελών οι οποίες κυμαίνονται στις 5.000 δρχ ετησίως.
     Όμως όπως σε όλους τους συλλόγους και τους επαγγελματικούς τομείς το οικονομικό παίζει πρωταρχικό ρόλο στα προβλήματα, αφού ευτυχώς, είναι λίγοι αυτοί που δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους εκκρεμότητες. Τέλος σαν ένα ακόμα εξίσου σημαντικό πρόβλημα θα αναφερθούμε στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την νεολαία και ιδιαίτερα των αγοριών. για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος γίνεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά χρειάζεται και το ενδιαφέρον τους από μικρή ηλικία.
     Ο σύλλογος Θρακών είναι ανοιχτός και συνεργάζεται με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους όχι μόνο της πόλης αλλά και τής υπόλοιπης χώρας, καθώς και αρκετούς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η συνεργασία αυτή έχει στόχο την καλύτερη παρουσίαση χορευτικών προγραμμάτων, ομιλιών, εκθέσεων με φωτογραφικό υλικό και διοργανώσεων πολλαπλών χαρακτήρων. Εκτός από τους συλλόγους διατηρεί σχέσεις και με το Δήμο και την Νομαρχία. Συμμετείχε στις προασκήσεις στις οποίες έγιναν από το Δήμο, όμως ποτέ ούτε ο Δήμος, ούτε και η Νομαρχία δεν ανταποκρίθηκαν, παρ'όλες τις εκκλήσεις της Εστίας, για επιχορήγηση.
    Από τα διάφορα Πανελλήνια και Παγκόσμια Σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο και από τις ερωτήσεις στους γέρους που θυμούνται τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων, ενημερώνονται για τη λαϊκή παράδοση, τους χορούς και τις εθνικές ενδυμασίες.
   Όπως όλοι έτσι και η Θρακική Εστία ζει το χθες, το σήμερα και κάνει όνειρα και μελλοντικά σχέδια όπως:
-Απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου
-Διοργάνωση εφημερίδων με καλεσμένους ομιλητές
-Οργάνωση βιβλιοθήκης στο χώρο της εστίας, την οποία θα εμπλουτίζουν με βιβλία, που πρώτα θα αναφέρονται στην  Θράκη, στην  ιστορία της και στον πολιτισμό της.
-Αγορά και συντήρηση των στολών για τα τμήματα χορού.
-Αγορά βιτρινών για το μουσείο.
-Αναπαράσταση Θρακικών γάμων.
-Συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλης μας, άλλων Νομών και στο Εξωτερικό(Τσεχία του Ιουνίου του '96)
-Συνεργασία με άλλα Προσφυγικά Σωματεία για εκδηλώσεις από κοινού για τις Αλησμόνητες πατρίδες
    Όλα αυτά τα μελλοντικά σχέδια αποσκοπούν στην αναδιοργάνωση και στην καλύτερη λειτουργία της Θρακικής Εστίας. Έτσι θα διευκολυνθεί στο έργο της και στην αποστολή που εκτελεί.