Αρθρο: Η Φιλία και η αξία της
Μαρία Πάτση

Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Όταν λέμε φιλία εννοούμε τη συντροφιά που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα άτομα. Η φιλία είναι ένα ευγενικό συναίσθημα όπως και η αγάπη, που προϋποθέτει την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Έτσι η εκλογή των φίλων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Από τον φίλο περιμένουμε όπως και από τον εαυτό μας, θυσίες και εκδήλωση αγάπης, χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς καμιά ανταπόδοση για τη θυσία.
Οι αληθινοί φίλοι θα φανούν στις κρίσιμες και στις δύσκολες περιπτώσεις της ζωής μας. Η φιλία έχει τις ρίζες της βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Εκείνος που στηρίζεται στα συμφέροντα δεν είναι φίλος. οι πιστοί και καλοί φίλοι θα μοιραστούν τις επιτυχίες μας, τις ευτυχίες μας και τις χαρές μας, αλλά δεν θα χαθούν και δεν θα απομακρυνθούν στις δυστυχίες και τις αποτυχίες μας.
     Ένα από τα πολλά μας κοινωνικά καθήκοντα είναι και η δημιουργία φίλων, λίγων ή πολλών, αλλά καλών και πιστών φίλων, ανθρώπων, που, όταν θα χρειασθεί, να θυσιαστούν κιόλας. Ένα σωρό μεγάλα κατορθώματα έχουν πραγματοποιηθεί επειδή στηρίχτηκαν στην πραγματική, στην αληθινή φιλία. Μεγάλα και ιστορικά παραδείγματα είναι η φιλία του Πατρόκλου και του Αχιλλέα, του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα και τόσα άλλα.
     Φυσικά τους φίλους μας δεν πρέπει να τους αποκτάμε χωρίς έλεγχο και στην τύχη, όποιος βρεθεί μπροστά μας. Χρειάζεται προσοχή και μελέτη για την εκλογή των φίλων. η φιλία παίζει σπουδαίο ρόλο και σε εμάς ατονικά αλλά και στο σύνολο, δηλαδή ο ρόλος της είναι ατομικός και κοινωνικός.
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών