ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Αρθρο:  Γυμναστική & Άρση βαρών
Κατερίνα Ασπανίντε
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Γυμναστική λέγεται το σύνολο των ασκήσεων με τις οποίες ασκούμε και διατηρούμε το σόμα μας σε καλή φυσική κατάσταση.
     Στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ άντρες και γυναίκες αγωνίζονται χωριστά. Στα αγωνίσματα των γυναικών περιλαμβάνονται ασκήσεις εδάφους, άλματα στον ίππο, καθώς και ασκήσεις στη δοκό ισορροπίας και στους ασύμμετρους ζυγούς. Οι άντρες εκτελούν ασκήσεις εδάφους και αγωνίζονται στους κρίκους, στο μονόζυγο και στο δίζυγο, στους ασύμμετρους ζυγούς, στον πλάγιο ίππο και στα άλματα. Πρόσφατα περιελήφθη στους Ολυμπιακούς αγώνες και μια νέα κατηγορία, ειδικά για γυναίκες, η ενόργανη ρυθμική γυμναστική. Στο σχολείο ή στα γυμναστήρια, παιδιά και ενήλικες γυμνάζονται με απλούστερες ασκήσεις.
     Η σύγχρονη αγωνιστική γυμναστική προήλθε από το γερμανικό και το Σουηδικό σύστημα γυμναστικών ασκήσεων.

Άρση Βαρών
     Η άρση βαρών είναι ένα από τα αθλήματα των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Στο αγώνισμα αυτό, οι αρσιβαρίστες σηκώνουν από το έδαφος μεγάλα βάρη και τα ανυψώνουν πάνω από το κεφάλι τους. Οι αρσιβαρίστες, όπως και οι πυγμάχοι, κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος του σώματός τους. Οι πρωταθλητές της άρση βαρών μπορούν να σηκώσουν πάνω από 250 κιλά.
     Άρση βαρών κάνουν και άλλοι αθλητές, όπως οι ποδοσφαιριστές και οι κολυμβητές. Η άσκηση αυτή δυναμώνει τους μυς και παράλληλα βελτιώνει την αναπνοή.
     Η Άρση βαρών είναι ολυμπιακό αγώνισμα. Υπάρχουν δύο είδη άρσης βαρών : το αρασέ και ζετέ. Στο πρώτο, η μπάρα με τα βάρη σηκώνεται με μία κίνηση πάνω από το κεφάλι του αθλητή. Στο δεύτερο, γίνονται δύο κινήσεις: η μπάρα φτάνεις πρώτα μέχρι το στήθος και στη συνέχεια πάνω από το κεφάλι, ενώ η εκτίναξη των ποδιών δίνει πρόσθετη δύναμη στον αρσιβαρίστα.Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών