ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
Το κρέας προέρχεται, πιότερο, από το μυικό σύστημα των ζώων,
καθώς κι από τους αδένες τους, τα σπλάχνα τους, το μυαλό τους κ.τ.λ.. Τα
συστατικά τους όμως δε βρίσκονται στην ίδια ποσοτική αναλογία σε κάθε είδος.
Έξαφνα ενώ το γουρουνίσιο κρέας έχει 48% νερό, το βοδινό έχει ως 71%. Επίσης
το γουρουνίσιο έχει 35% λίπος, 17% λευκώματα και το βοδινό 7% λίπος και
23% λευκώματα. Η θρεπτικότητα του κρέατος δεν προσδιορίζεται μόνο από το
είδος του ζώου, μα και από την ηλικία του, από το κομμάτι του σφαγίου,
από την κατάσταση της υγείας του κ.τ.λ..
ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΡΕΑΣ. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΕΡΟ
ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΩΝΕΥΕΤΕ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ
Υπάρχουν κρέατα νόστιμα, όπως το βοδινό, όταν το ζώο δεν έχει περάσει
τα 5 χρόνια. Ωστόσο του μοσχαριού είναι νοστιμότερο από του βοδινού, αν
και υστερεί σε θρεπτικότητα. Παχύ και σχετικά νόστιμο είναι το κριαρίσιο
και το πρόβειο κρέας. Πιο ευκολοχώνευτο και νόστιμο είναι το τρυφερό κρέας
του μικρού αρνιού, όταν το ζώο δεν έχει περάσει τους 4 μήνες. Μα και στα
4 χρόνια αν φτάσει το αρνί, πάλι νόστιμο και ευκολοχώνευτο κρέας έχει,
μόνο που τότε δεν είναι πολύ τρυφερό. Νόστιμο και θρεπτικό κρέας είναι
και του μικρού κατσικιού.
ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
Πολλοί νομίζουν πως το κόκκινο κρέας είναι λιγότερο θρεπτικό και νόστιμο
από το ρόδινο ή το άσπρο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ρόδινο κρέας έχουν το
μοσχάρι, το γουρούνι, το κατσίκι, άσπρο τα πουλερικά και κόκκινο το βοδινό
και το πρόβειο. Μερικά κυνήγια έχουν σχεδόν μαύρο κρέας.