Αρθρο:  Το κρέας

Κατερίνα Σκερλετίδου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      Αυτό το όνομα έχει η σάρκα των σφαγίων που μαγειρεύουμε και τρώμε. Το κρέας το ξεχωρίζουμε, γενικά, από τα κόκαλα. Θεωρείται μια από τις βασικές τροφές του ανθρώπου, γιατί έχει σπουδαία συστατικά, απαραίτητα για τη συντήρησή μας.
     Οι πρωτόγονοι άνθρωποί στην αρχή έτρωγαν καρπούς των δέντρων. Αλλά κατόπιν, όταν άρχισαν να κυνηγούν ζώα, έτρωγαν και το κρέας τους. Τότε δεν το 'ψηναν ακόμα, γιατί τους έλειπε η φωτιά.
     Μετά την ανακάλυψη της φωτιάς προτιμούσαν να το ψήνουν ή να το βράζουν, γιατί, χωρίς να ξέρουν πως έτσι γίνεται πιο ευκολοχώνευτο, το βρίσκανε   νοστιμότερο. Με τον καιρό η διάδοση του κρέατος επικράτησε παντού, οι τρομεροί τρόποι του μαγειρέματος πολλαπλασιάσθηκαν καταπληκτικά και είναι τεράστια σήμερα η ποσοτική κατανάλωσή του.
     Για αυτό το εμπόριο και η βιομηχανία του κρέατος πήραν εξαιρετική ανάπτυξη. Εκατομμύρια ζώα σφάζονται καθημερινά, βόδια, μοσχάρια, αρνιά, πρόβατα, γίδια, πουλερικά, και η κρεαταγορά βρίσκετε παντού, με πολύ κίνηση.
     Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γερμανία, η Δανία και η Αργεντινή θεωρούνται από τις πλουσιότερες σε κρεατοπαραγωγή χώρες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
 Το κρέας προέρχεται, πιότερο, από το μυικό σύστημα των ζώων, καθώς κι από τους αδένες τους, τα σπλάχνα τους, το μυαλό τους κ.τ.λ.. Τα συστατικά τους όμως δε βρίσκονται στην ίδια ποσοτική αναλογία σε κάθε είδος. Έξαφνα ενώ το γουρουνίσιο κρέας έχει 48% νερό, το βοδινό έχει ως 71%. Επίσης το γουρουνίσιο έχει 35% λίπος, 17% λευκώματα και το βοδινό 7% λίπος και 23% λευκώματα. Η θρεπτικότητα του κρέατος δεν προσδιορίζεται μόνο από το είδος του ζώου, μα και από την ηλικία του, από το κομμάτι του σφαγίου, από την κατάσταση της υγείας του κ.τ.λ..

ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΡΕΑΣ. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΩΝΕΥΕΤΕ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ
Υπάρχουν κρέατα νόστιμα, όπως το βοδινό, όταν το ζώο δεν έχει περάσει τα 5 χρόνια. Ωστόσο του μοσχαριού είναι νοστιμότερο από του βοδινού, αν και υστερεί σε θρεπτικότητα. Παχύ και σχετικά νόστιμο είναι το κριαρίσιο και το πρόβειο κρέας. Πιο ευκολοχώνευτο και νόστιμο είναι το τρυφερό κρέας του μικρού αρνιού, όταν το ζώο δεν έχει περάσει τους 4 μήνες. Μα και στα 4 χρόνια αν φτάσει το αρνί, πάλι νόστιμο και ευκολοχώνευτο κρέας έχει, μόνο που τότε δεν είναι πολύ τρυφερό. Νόστιμο και θρεπτικό κρέας είναι και του μικρού κατσικιού.

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
Πολλοί νομίζουν πως το κόκκινο κρέας είναι λιγότερο θρεπτικό και νόστιμο από το ρόδινο ή το άσπρο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ρόδινο κρέας έχουν το μοσχάρι, το γουρούνι, το κατσίκι, άσπρο τα πουλερικά και κόκκινο το βοδινό και το πρόβειο. Μερικά κυνήγια έχουν σχεδόν μαύρο κρέας.


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών