ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αρθρο:  Η Φλόγα του 2004

Γιώργος Χάψαλης
Μαθητής Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η χώρα μας ανέλαβε την διοργάνωση της ολυμπιάδας του 2004 και είναι το πιο σημαντικό γεγονός όλων των εποχών.
Μ’ αυτό το τρόπο επιστρέφουν οι ολυμπιακοί αγώνες στη χώρα που τους γέννησε και τους στήριξε ντύνοντας τους με υψηλά ανθρώπινα ιδανικά, με αξίες που σήμερα πρέπει να επανέλθουν σ’ όλη την ανθρωπότητα. Η επικράτηση της Ειρήνης , η συνεργασία των λαών.
Η ευγενική άμιλλα και η πρόοδος είναι ο ευσεβής πόθος των λαών. Από την Ελλάδα ξεκίνησαν ιδέες μεγάλης αξίας για αυτό και καμαρώνουμε όλοι οι Έλληνες.
     Με την διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων από την Ελλάδα, θα εστιαστεί το ενδιαφέρον των λαών στη χώρα μας. Θα γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό μας την αξία μας ως λαό. Πραγματικά καμαρώνουμε γιαυτό. Όμως οφείλουμε να βλέπουμε ψύχραιμα τα πράγματα. Υπάρχει κίνδυνος κάποιοι τυχοδιώκτες φιλάργυροι και συμφεροντολόγοι να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις.
     Είναι δυνατόν με την μάσκα του καλού πατριώτη κάποιοι να κατασπαταλήσουν άπονα τον κόπο, τις στερήσεις του Ελληνικού λαού. Ας μη κρυβόμαστε, όλοι θα σηκώσουμε τα οικονομικά βάρη των αγώνων. Όλοι και ισάξια, όμως δεν θα μείνουν σ όλους τα ίδια κέρδη καθώς έργα μεγάλης αξίας γίνονταν μόνο σε συγκεκριμένο μέρος της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι τις οικονομικές συνέπειες θα αισθανθούν και οι μελλοντικές γενιές. Κι εμείς που απέχουμε πολλά χιλιόμετρα από την Αθήνα του 2004 θα ιδρώσουμε, θα πληρώσουμε για όσα θα γίνουν στην Αθήνα το 2004. Όμως χαλάλι. Είμαστε τόσο υπερήφανοι που στη χώρα μας γεννήθηκαν αυτοί οι αγώνες ώστε είμαστε έτοιμοι με θυσίες οικονομικές να δείξουμε στον κόσμο όλο ότι η φλόγα της Ολυμπιάδας λάμπει καλύτερα στο τόπο που πρώτο άναψε.

Αρθρο:  Ολυμπιακοί αγώνες (ιστορία)

Στέλλα Σολάκη
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι οι περιφημότεροι αγώνες της ελληνικής αρχαιότητας. Γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία προς τιμή του Δια.
     Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν ξέρουμε ποτέ καθιερώθηκαν. Είναι όμως βέβαιο ότι χρονολογούνται πολύ πριν από το 776π.Χ.
     Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων διαμορφώθηκε σταδιακά. Το πρώτο αγώνισμα ήταν ο δρόμος του ενός σταδίου.   Αργότερα τα αγωνίσματα ήταν 13:τέσσερα αγωνίσματα δρόμου, πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο, πένταθλο, αρματοδρομία, ιπποδρομία και τρία για τα παιδιά:δρόμος ενός σταδίου, πάλη και πυγμαχία.
     Οι αγώνες γίνονταν σε περίοδο πανσελήνου, στο διάστημα ανάμεσα στο Ιουλίου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η γιορτή διαρκούσε επτά  ημέρες. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε προκαταρκτικές τελετές και θυσίες, οι πέντε στους αγώνες και η τελευταία στην απονομή των βραβείων και σε συνεστίαση. Έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από ελιά (κότινος).
     Οι αγώνες γίνονταν με βάση ειδικούς κανονισμούς, που η παραβασή τους είχε ως συνέπεια αυστηρές κυρώσεις. Κατά την διεξαγωγή τους, οι τυχόν εχθροπραξίες σταματούσαν και οι θανατικές ποινές αναστέλλονταν. Οι τελευταίοι αγώνες έγιναν το 393μ.Χ.
     Έπειτα, απαγορεύθηκαν, ως ειδωλολατρική εκδήλωση, από τον Θεοδόσιο Α΄.
     Η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων οφείλεται στον Γάλλο παιδαγωγό Πέτρο ντε    Κουμπερτέν.
     Η απόφαση πάρθηκε από διεθνές συνέδριο γυμναστικών συλλόγων στο Παρίσι το 1894 και οι πρώτοι αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 1896. Στο μαραθώνιο δρόμο είχε νικήσει τότε  η Ελλάδα με τον Σπύρο Λούη, αγρότη από την περιοχή του Αμαρουσίου.
     Οι αγώνες γίνονται κάθε μια τετραετία, σε διαφορετική πόλη κάθε φορά. Κάθε χώρα συμμετέχει μόνο με ερασιτέχνες αθλητές. Όλα τα ζητήματα ρυθμίζονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σήμα των Ολυμπιακών αγώνων είναι οι 5 κύκλοι, που  συμπλέκονται ο ένας με τον άλλον και  συμβολίζουν τις 5 ηπείρους. Το χρώμα τους είναι:γαλάζιο, μαύρο, κόκκινο, πράσινο και κίτρινο σε άσπρο φόντο. Ως έπαθλα, απονέμονται χρυσά μετάλλια στους νικητές και αργυρά ή χάλκινα σε όσους σε δεύτερη ή τρίτη θέση


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών