Αρθρο: Ο Ηλεκτρισμός
Στέλιος Τσαγκαλίδης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών     Το ηλεκτρικό φαινόμενο , που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά , είναι η έλξη διαφόρων μικρών και ελαφρών σωμάτων από ήλεκτρο (κεχριμπάρι).Και ο πρώτος παρατηρητής του ηλεκτρικού τούτου φαινομένου είναι ο Θαλής ο  Μιλήσιος  (624-545π.Χ.),ένας από τους  επτά σοφούς της Ελλάδος .
     Πέρασαν όμως πολλές εκατοντάδες χρόνια από τότε , για να εκτιμηθεί εκείνη η παρατήρηση του Θαλή και να διαπιστωθεί , πως όχι μονάχα το ήλεκτρο παρά και άλλα υλικά σώματα αποκτούν την ίδια ιδιότητα μ 'αυτό ,καθώς η πορσελάνη ,το γυαλί , το θειάφι ,κλπ, όταν τα τρίψουμε με μάλλινο πανί .Μα επειδή η πρώτη παρατήρηση για τούτη την ιδιότητα έγινε πάνω στο ήλεκτρο ,έδωσαν σ' αυτό το φαινόμενο το όνομα  <<ηλεκτρισμός>>.Ο άνθρωπος άρχισε ν' ασχολείται πιο συστηματικά με  τον ηλεκτρισμό από τον 16 αιώνα μ.Χ. Και διαπιστώθηκε , με διάφορα πειράματα , πως ο ηλεκτρισμός  που παράγεται από την τριβή , είναι δυο ειδών:θετικός και αρνητικός
     Ο Βενιαμίν  Φραγκλίνος (1706-1790)διαπίστωσε πως ότι και τα σώματα που δεν ηλεκτρίζονται με τριβή, καθώς , τα μέταλλα , μπορούν να ηλεκτριστούν αν τα φέρουμε σε επαφή με άλλο ηλεκτρισμένο σώμα , φθάνει να μονωθούν με ύλη κατάλληλη .Η πρώτη  συσκευή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ηλεκτρικής στήλης ,που επινοήθηκε το 1800 από τον Βόλτα γι‘ αυτό και ονομάστηκε και βολταϊκής στήλης .Αποτελείται  από πολλά ηλεκτρικά στοιχεία ,ενωμένα με τούτο τον τρόπο :ο θετικός πόλος του πρώτου συνδέεται με τον με τον αρνητικό πόλο του δεύτερου , ο θετικός του δεύτερου με τον αρνητικό του τρίτου κλπ. Έτσι συνδέονται όλα τα ηλεκτρικά στοιχεία και στο τέλος μένουν ελεύθεροι , ένας θετικός και ένας αρνητικός πόλος που αν ενωθούν με αγωγό παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα .
     Ο ηλεκτρισμός είναι τεράστια δύναμη της φύσης ,που κατόρθωσε ο άνθρωπος να υποτάξει και να εκμεταλλευθεί και που με τις άπειρες πρακτικές εφαρμογές της άλλαξε ολότελα , μέσα σε λίγα , σχετικά χρόνια , τη μορφή του κόσμου .Σήμερα βλέπουμε τον ηλεκτρισμό να εξυπηρετεί κάθε ανθρώπινη ανάγκη . Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας του πολιτισμού .
     Σε κάθε τομέα της ζωής ο ηλεκτρισμός παίζει τον σημαντικότερο ρόλο :στο φωτισμό , στη θέρμανση , στην ψύξη , στην κίνηση τομής μηχανών , στο σπίτι κ.α. Στην επιστήμη ,στην ιατρική κ.α. Φαντασθείτε λοιπόν  πως ήταν η ζωή αν έλειπαν όλες αυτές οι πρακτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού , και χίλιες δυο άλλες ακόμα που δεν αναφέραμε και ποιος μπορεί να προβλέψει τι καινούργια και απίθανα πράγματα αύριο με τον ηλεκτρισμό ! Ο ηλεκτρισμός παίζει βασικό ρόλο στην ζωή μας .
     Ο άνθρωπος όμως δεν σκέφτεται ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να τελειώσει ο ηλεκτρισμός και να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω ,Για αυτό ο άνθρωπος πρέπει να κάνει λίγη οικονομία .

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών