ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αρθρο 1: ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αναστασία Δήμου
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Μπαίνουμε στην 2η χιλιετία και εξακολουθούν να υπάρχουν σχολεία που κλείνουν. Κλείνουν είτε γιατί δεν υπάρχουν μαθητές, είτε γιατί τα παιδιά είναι ελάχιστα. Ετσι και φέτος 164 δημοτικά και νηπιαγωγεία έκλεισαν.
     Εχει αρχίσει να φτάνει ο καιρός που πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για αυτό. Τι να φταίει άραγε που κλείνουν τα σχολεία, που τα παιδία που εγγράφηκαν φέτος είναι 2000 λιγότερα από ότι ήταν πέρυσι, που κατά τα τελευταία 5 χρόνια ο συνολικός μαθητικός κόσμος μειώθηκε κατά 35000 παιδία ;
     Μπορεί να είναι παράλογο αλλά είναι πραγματικότητα. 2000 λιγότερα παιδία εγγραφτικαν φέτος στα Ελληνικά σχολεία. Υστερα από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι για όλα αυτά οφείλεται η υπογεννητικότητα  και παρ’όλο που έχει εντοπίσει το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει.
     Οσο για τα σχολεία που κλείνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερα οφείλεται στη συνεχή μετακίνηση των ελλήνων προς τα αστικά κέντρα. Είναι φανερό ότι τα σχολεία που κλείνουν είναι σχολεία ορεινών περιοχών. Φέτος έκλεισαν 12 μονοθέσια σε ορεινές περιοχές ένα στην Αστυπάλαια, ένα στην Κω και 17 στην Κρήτη. Επίσης 107 σχολεία που λειτουργούσαν με 2-3 μαθητές σε απομακρυσμένα χωριά συγχωνεύτηκαν.
     Το κράτος θα πρέπει να φροντίσει να δώσει κίνητρα στις οικογένειες ώστε να γεννήσουν περισσότερα παιδιά (ολοήμερους παιδικούς σταθμούς επιδόματα κτλ )