ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

  Αρθρο 1: AIDS
Νατάσα Δήμου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Αν το γνωρίζεις, μπορείς να το αποφύγεις.
     AIDS είναι η συντομογραφία που χρησιμοποιούν οι Αγγλοι για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας.
   Το AIDS είναι ένας ιός που ονομάζεται HIV, και επιτίθεται στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Η επίθεση αυτή κάνει τον οργανισμό τόσο ευαίσθητο που ακόμα και μια απλή γρίπη μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του ασθενούς.
   Ο ιός αυτός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος και δεν χρειάζεται να ζεις επικίνδυνα για να τον κολλήσεις. Κάθε λεπτό έξι άτομα ασθενούν και τέσσερα πεθαίνουν από AIDS. Σήμε-ρα το μεγαλύτερο μέρος αυτών που μολύνονται είναι κάτω των είκοσι χρονών. Η α-σθένεια αυτή είναι θανατηφόρα και η ιατρική μπορεί μόνο να τη επιβραδύνει και όχι να τη θεραπεύσει.
   Ο ιός του AIDS μεταδίδεται με διάφορους τρόπους αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι το αίμα, το σπέρμα, οι κολπικές εκκρίσεις και η χρήση της ίδιας σύριγγας που πρωτύτερα χρησιμοποιήθηκε από κάποιον που πάσχει από AIDS. Οι υπόλοιποι λόγοι είναι το ίδιο σημαντική αλλά συναντώνται πιο σπάνια. Επίσης το AIDS μεταδίδεται από μία μητέρα που πάσχει  από AIDS στο παιδί με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την γαλουχία.
   Αν νομίζουμε ότι είμαστε φορείς του AIDS και θέλουμε να το εξακρι-βώσουμε μπορούμε να κάνουμε το τεστ Hiv. Το τεστ αυτό μπορεί να γίνει στα δημό-σια νοσοκομεία, στα κέντρα αιμοληψίας και στα ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Στα δύο πρώτα η εξέταση γίνεται δωρεάν.
   Η ιατρική όπως προαναφέρω δεν έχει καταφέρει και πολλά στον τομέα αυτό. Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει το AIDS, ούτε κάποιο εμβόλιο για την πρό-ληψή του. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορούν να μεγαλώσουν το διάστημα τα ζωής ενός ατόμου που πάσχει από AIDS. Σήμερα κάποιος που πάσχει από AIDS με την χρήση κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να ζήσει κατά μέσο όρο 10 με 15 χρόνια. Οι πάσχοντες γίνονται σαν τους διαβητικούς. Πάσχουν από το AIDS σε όλη τους τη ζωή. Καθημερινά χρειάζεται να παίρνουν 15 χάπια και όταν αρχίζουν να πάσχουν και από άλλες ενοχλήσεις τα χάπια διπλασιάζονται.
   Το AIDS, μέχρι ότου βρεθεί μια θεραπεία, θα εξακολουθεί να είναι μια θανα-τηφόρα και ανίατη ασθένεια που σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους.