ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ

Αρθρο: ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ
Ελίνα Κοτρώνη
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


    Οταν ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας σ’έναν αιώνα που κυριαρχούσε η επιστήμη. Ηταν η ενσάρκωση της “αγνής” νοημοσύνης , ο εξαίρετος επιστήμονας με τη γερμανική προφορά, μια κωμική φιγούρα σε χιλιάδες φiλμς . Αμεσα αναγνωρίσιμος σαν τον Τσάρλι Τσάπλιν η φιγούρα του Αϊνστάιν με τα αχτένιστα μαλλιά ήταν τόσο οικεία τόσο στους απλούς ανθρώπους όσο και στους διάσημους και αναγνωρισμένους που συζητούσαν παντού γι’αυτόν. Ηταν ιδιαίτερα μυστικοπαθής. ο πιο έξυπνος ανάμεσα σ’άλλες διάνοιες που ανακάλυψαν απλώς και μόνο σκεπτόμενοι ότι το σύμπαν δεν ήταν όπως φαινόταν.
    Ακόμα και τώρα οι επιστήμονες θαυμάζουν την τόλμη της θεωρίας της σχετικότητας . Κάποιος άλλος διάσημος επιστήμονας είπε : “Aκόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως το σκέφτηκε.” Ο ίδιος ο Αϊνστάιν άνθρωπος απλός αναφέρει : “Η επιστήμη είναι ένα υπέροχο πράγμα , αν κάποιος δε χρειάζεται να κερδίζει τα προς το ζην από αυτήν.”
Προς μεγάλη του έκπληξη οι ιδέες του , όπως του Δαρβίνου, επηρέασαν την σύγχρονη κουλτούρα από τη ζωγραφική ως την ποίηση. Στην αρχή ακόμα και  πολλοί επιστήμονες δεν κατάλαβαν τη θεωρία του της σχετικότητας . Ο Αϊνστάιν μάλιστα συνέχισε να επηρεάζει τους ανθρώπους ακόμα και μετά το θάνατό του. Ο τάφος του θα γινόταν ένας μαγνήτης για τους επίδοξους ερευνητές. Ενας παθολόγος ‘κέρδισε’ το μυαλό του ελπίζοντας να μάθει το μυστικά της ιδιοφυίας του. Μόνο πρόσφατα Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου του.
    Ο Αϊνστάιν αντιστεκόταν σ’όλες τις προσπάθειες να εξερευνήσουν την ψυχή του απορρίπτοντας για παράδειγμα την προσφορά ενός φροϋδικού ψυχαναλυτή να τον ψυχαναλύσει. Αλλά η περιέργεια γι’αυτόν συνεχίζεται όπως φαίνεται από τα 100 περίπου βιβλία που είναι αφιερωμένα σε αυτόν .
    Ηταν το πρώτο παιδί μιας ευκατάστατης εβραϊκής οικογένειας ,από την νότια Γερμανία , που επηρεάστηκε πολύ από την μητέρα του, η οποία του μετέδωσε την αγάπη της για το βιολί και τους κλασσικούς συνθέτες . Στην περίφημη πολυτεχνική σχολή της Ζυρίχης ερωτεύτηκε τη Σερβίδα συμφοιτήτριά του Milena Maric την οποία αργότερα, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του , παντρεύτηκε. Μαζί της απέκτησε 2 γιους αλλά η υπερβολική του αγάπη για τη δουλειά του και η διαρκώς αυξανόμενη φήμη του έκαναν την γυναίκα του δυστυχισμένη. Στο τέλος του Α" παγκοσμίου πολέμου συνόδεψε τον Αϊνστάιν στο Βερολίνο αλλά βρήκε την ατμόσφαιρα ανυπόφορη και γύρισε σύντομα στη Ζυρίχη με τους 2 τους γιους . Το 1919 μετά 3 χρόνια που ζούσαν σε διάσταση χώρισαν. Ο Αϊνστάιν συμφώνησε να της δώσει το χρήματα από το Νόμπελ που ήταν σίγουρος ότι θα κέρδιζε. Ο μεγαλύτερος γιος Χανς Αλμπερτ του έγινε ένας διακεκριμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το ‘ΒBerkeley’ ενώ ο  μικρός ,ο Εντουαρτ, με πολλά χαρίσματα στη μουσική και τη λογοτεχνία πέθανε σ’ένα ελβετικό ψυχιατρείο. Αργότερα παντρεύτηκε μια χωρισμένη ξαδέρφη του, την Ελσα, η οποία του άφηνε προσωπικό χώρο αν και όπως εξομολογήθηκε σε
 μια φίλη της είπε : “Μια ιδιοφυΐα σαν το είδος του συζύγου μου ποτέ δεν μπορεί να είναι όταν οι γυναίκες τον περιτριγυρίζουν όπως οι δορυφόροι τους πλανήτες.” Ήταν ο ένας από τους 4 επιστήμονες που στην κορύφωση του Α παγκοσμίου πολέμου υπέγραψε μία αντιπολεμική διακήρυξη . Αργότερα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα όχι μόνο απ’τους Ναζί  αλλά και από τους ανθρώπους της Εκκλησίας .
    Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Χωρίς να έχει καμία σχέση με τα οικονομικά ζήτησε αμοιβή $3000 από το “Princeton” στο N.J αλλά η γυναίκα του τον πίεσε να ανεβάσει το ποσό στα $16000 το χρόνο. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε με ανησυχία τις στρατιωτικές προετοιμασίες των Ναζί και παρά την ειρηνόφιλη φύση του  μίλησε για την ανάγκη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Χίτλερ. Μάλιστα βοήθησε πολλούς Εβραίους να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
    Προειδοποιημένος από τον Ουγγαρέζο επιστήμονα Leo Szilard για την πιθανότητα ότι Γερμανοί θα κατασκεύαζαν ατομική βόμβα έγραψε στον πρόεδρο Ρούζβελτ για τον κίνδυνο  αν και νόμιζε ότι ήξερε λίγα για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην πυρηνική φυσική. Όταν ο Szilard του είπε για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις έμεινε έκπληκτος . “Ποτέ δεν σκέφτηκα γι’αυτό καθόλου” είπε. Αργότερα όμως όταν έμαθε για την καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τις ατομικές βόμβες άφησε έναν πονεμένο αναστεναγμό. Εδειξε να μετανιώνει για τη συνεισφορά του στην κατασκευή της ατομικής βόμβας και χαρακτηριστικά είπε :
“ Αν ήξερα τι πρόκειται να συμβεί θα είχα γίνει κατασκευαστής ρολογιών.”
(πηγή το περιοδικό ΤΙΜΕ)