ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αρθρο 1ο: Η  ΙΣΤΟΡΙΑ της Αρσεναλ
Μάρκος Τουτουντζής
Μαθητής Β" Τάξης του 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Πριν από 113 χρόνια, το 1886, ιδρύθηκε η ομάδα των Άγγλων <<κανονιέρηδων>> από εργάτες εταιρίας πυρομαχικών, τη Woolwich Arsenal.
Το αρχικό όνομα που έδωσαν οι ιδρυτές της ομάδας, ήταν Dial Square και μ' αυτό το όνομα έκανε τον πρώτο της αγώνα, στον οποίο νίκησε τους Eastern Wanderers με σκορ 6-0.
     Επειτα ονομάστηκε Royal Arsenal, ενώ το 1891 πήρε την ονομασία Woolwich Arsenal, το όνομα της εταιρίας δηλαδή, που εργαζόταν οι ιδρυτές της. Το χρόνο αυτό έγινε επαγγελματικό σωματείο και δύο χρόνια αργότερα, μετείχε για πρώτη φορά στο αγγλικό πρωτάθλημα.
     Το πρώτο της επίσημο παιχνίδι έγινε στις 2-9-1893, όπου η Arsenal πήρε ισοπαλία (2-2) στην έδρα της με τη Νιουκάστλ στη δεύτερη κατηγορία.
     Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πρώτη κατηγορία συμμετείχαν 20 ομάδες, απ' τις οποίες η μία ήταν η Arsenal. Από τότε, δεν έχει εγκαταλύψει την κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, κάνοντας έτσι ρεκόρ παραμονής σ' αυτήν.
     Στη δεκαετία του1930 στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλήτρια Αγγλίας και δυο φορές κυπελλούχος. Απ' το 1930ως το 1933, προπονητής της Arsenal ήταν ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο οποίος άφησε στη μέση το έργο του, αφού πέθανε το 1934.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προπονητής έγινε ο Τομ Ουίτακερ, που έφερε δυο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Επειτα, ακολούθησε μια εικοσαετία (1953-1970), την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το χειρότερο διάστημα αυτής της μεγάλης ομάδας, αφού δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο. Την κακή απόδοσή της Arsenal σ' αυτά τα είκοσι χρόνια, ήρθε να σταματήσει ο Μπέρτ Μι, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στο πρώτο νταμπλ της ισστορίας της.
     Το κύπελλο το1979, και η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου ήταν οι μόνες χαρές που γνώρισαν οι φίλοι, του συλλόγου, μέχρι την άφιξη του Τζορτζ Γκρέιαμ στον πάγκο των <<κανονιέρηδων>>, το 1986. Μέσα σε μια δεκαετία, ο Σκοτσέζος τεχνικός χάρισε στην Arsenal έξι τίτλους, ανάμεσα στους οποίους το Λιγκ Καπ του 1987, δυο πρωταθλήματα και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1994.
     Στην αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου 1996-1997, προπονητής έγινε ο Βένγκερ. Στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε την τρίτη θέση και την επόμενη οδήγησε το σύλλογο στο δεύτερο νταμπλ της ιστορίας του.