ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Αρθρο : Η Ιστορία της  άρσης βαρών
Ανέστης Χινάκης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



     Η άρση βαρών υπήρχε από τους αρχαίους χρόνους, υπό την μορφή διαφόρων ασκήσεων δύναμης, για την εκπαίδευση των στρατιωτών αλλά και των αθλητών.
Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την εμφάνιση της άρσης βαρών στους αρχαίους χρόνους, καταγράφονται κατά πρώτον στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε στον τάφο του πρίγκιπα Μπάγκτι στο Μπενί - Χασάν παράσταση όπου τρία νεαρά άτομα ασκούνταν σηκώνοντας ασκούς γεμάτους άμμο.
  Κατά την Ελληνική αρχαιότητα πολλοί αθλητές έγιναν διάσημοι εξαιτίας ακριβώς των κατορθωμάτων τους που πραγματοποίησαν και που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια μυϊκή τους δύναμη. Σαν τέτοιοι αναφέρονται ο Ατλαντας, ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Βύβων, ο Μίλων ο Κροτωνιάτης, ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο Πολυδάμας ο Σκοτουσαίος, ο Κύδωνας, αλλά και βασικό προσόν για να γίνει κάποιος βασιλιάς τους αρχαίους χρόνους ήταν να έχει μεγάλη μυϊκή δύναμη.
  Διάφορα κατορθώματα έχουν καταγραφεί από την ιστορία, όπως : του Βύβωνα που σήκωσε μια πέτρα 143 κιλών με ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του, του Ευμάστα που σήκωσε από την γη μία πέτρα 480 κιλών, του Μίλωνα που έσωσε τον δάσκαλο του Πυθαγόρα και τους συμμαθητές του κρατώντας την σκεπή της αίθουσας όταν αυτή κατέρρεε. Ακόμη ο Μίλων οδήγησε τους συμπολίτες του σε περιφανή νίκη εναντίον τριπλάσιων εχθρών, φορώντας μία λεοντή και κρατώντας για όπλο μόνον ένα ρόπαλο. Ο Πολυδάμας είχε σκοτώσει με γυμνά χέρια ένα λιοντάρι και σταμάτησε με τα χέρια του ένα άρμα που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Τον Πολυδάμα τον κάλεσε στα Σούσα ο Δαρείος Ο Β! και τον προκάλεσε να μονομαχήσει μέχρι θανάτου με τους τρεις καλύτερους Πέρσες από το επίλεκτο σώμα των αθανάτων. Φυσικά ο Πολυδάμας  βγήκε νικητής από αυτή την μάχη.
  Ακόμη κατά τον Μεσαίωνα γίνεται γνωστή η δύναμη του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, για τον οποίο λέγεται ότι σήκωνε ολόκληρο άλογο με τα χέρια του, με το ένα του δε χέρι σήκωνε σιδερόφρακτο στρατιώτη καθώς και του επιστήμονα - καλλιτέχνη Λεονάρδου Ντα Βίντσι, ο οποίος εκτός από την δύναμη του μυαλού διέθετε και μία εξίσου μεγάλη σωματική δύναμη. Λέγεται ότι κατά την μεταφορά του τεραστίου ωρολογίου της Μητροπόλεως του Μιλάνου, επειδή φοβήθηκε μήπως το χτυπήσουν οι εργάτες, το ανέβασε μόνος του μέχρι το κωδωνοστάσιο.
Κατά τους νεώτερους χρόνους η άρση βαρών οργανώθηκε σαν άθλημα κατά τον προηγούμενο αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη. Η άρση βαρών συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων από την πρώτη Ολυμπιάδα. Η χώρα μας συμμετείχε στις Ολυμπιάδες από την αρχή και μάλιστα οι Ελληνες αρσιβαρίστες από την πρώτη Ολυμπιάδα είχαν διακριθεί κατακτώντας μετάλλια, όπως : Ο Σωτήρης Βέρσης στην Ολυμπιάδα του 1896 ήρθε τρίτος σηκώνοντας 110 κιλά και ο Νικολόπουλος Αλέξανδρος ήρθε τρίτος στην άρση βαρών με το ένα χέρι σηκώνοντας 57,5 κιλά. Ο Περικλής Κακούσης το 1904 κατέκτησε πρώτη Ολυμπιακή νίκη νικώντας τον Αμερικανό Ολαφ, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 117 κιλά καθώς και Δημήτρης Τόφαλος στην μεσοολυμπιάδα του 1906, ο οποίος νίκησε τον Αυστριακό Στάϊνμπαχ σηκώνοντας 142 κιλά.
  Στη σημερινή εποχή και πάλι οι Ελληνες αρσιβαρίστες δόξασαν την χώρα μας, χαρίζοντας της αξιοζήλευτες επιτυχίες. Τις επιτυχίες αυτές χάρισαν στην χώρα μας οι παρακάτω αθλητές : Ακόμα κλείνοντας την ιστορική παρουσίαση της άρσης βαρών να αναφέρουμε τα 6 χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε ο Σερραίος αρσιβαρίστας του συλλόγου Πλάτωνα Σερρών στους Πανευρωπαϊκούς παίδων 1997 & 1998 και τα 28 πανελλήνια ρεκόρ παίδων που έχει καταρρίψει. Επίσης 3 Πανελλήνια ρεκόρ παίδων Κυζιρίδης Γεώργιος (Πλάτων Σερρών).
Από την έκθεση των παραπάνω γίνεται φανερό ότι η άρση βαρών βρίσκεται σε ανοδική πορεία και μάλιστα τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ισχυρές δυνάμεις του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών φροντίζει για την άνοδο του αθλήματος καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια. Με την ενίσχυση των συλλόγων σε αθλητικό υλικό, καλύπτοντας τα οδοιπορικά των προπονητών, διοργανώνοντας αγώνες σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδρύοντας νέα κλιμάκια της εθνικής ομάδας και κέντρα ταλέντων στην επαρχία και αφιερώνοντας μία ιδιαίτερη προσοχή στους αθλητές της εθνικής ομάδας, κατάφερε να μεγιστοποιήσει την απόδοση της Ελληνικής άρσης βαρών.
  Από την Ομοσπονδία Αρσης Βαρών έχουν συγκροτηθεί ομοσπονδιακά και σωματειακά γυμναστήρια σε πολλές πόλεις της χώρας όπου οι νέοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς να υποχρεώνονται να πληρώνουν συνδρομές. Τα γυμναστήρια της άρσης βαρών είναι εξοπλισμένα με βάρη Ολυμπιακού επιπέδου τα οποία είναι και τα καλύτερα.
  Η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών καλεί όσους νέους επιθυμούν να προπονηθούν στο άθλημα των Ολυμπιονικών, την άρση βαρών, να προσέρχονται στα γυμναστήρια άρσης βαρών που υπάρχουν στις περιοχές τους. Εκεί θα βρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την σωστή γύμναση τους καθώς και έμπειρους και επιμορφωμένους προπονητές που θα τους δείξουν και θα τους οδηγήσουν, στον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών.