ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Αρθρο: Η Αρχαία Αμφίπολη
Ζαχαρούλα Κοκκώνη
Μαθήτρια Γ' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών


Αμφίπολη η θλιμμένη αρχαία πόλη
     Μερικές από τις αρχαίες πόλεις που σημείωσαν αξιόλογη δράση στην αρχαία ιστορία, παρ' όλες  τις συμφορές, κατόρθωσαν να   διατηρήσουν στο χώρο τους μερικά μνημεία, που αντικρίζοντας τα σήμερα ο στοχαστικός επισκέπτης ώρες πολλές μπορεί να αναπολεί τις μεγάλες στιγμές που γνώρισε ο κάθε τόπος. Δεν αξιώθηκαν όμως όλοι οι χώροι μια τέτοια τύχη.
     Σε  πολλές  περιπτώσεις, μονάχα το αρχαίο όνομα, κι αυτό συχνά παρεφθαρμένο, μένει μοναδική μαρτυρία μεγάλων γεγονότων, έντονων στιγμών μιας εποχής πολύ μακρινής  πια.  Κι ύστερα  υπάρχει κι άλλη κατηγορία, η πιο κακότυχη.  Εκεί που ούτε  το τοπωνύμιο δε  διατηρήθηκε και τα πάντα τα έχει σκεπάσει η λησμονιά,  κάτω από τα χώματα, που πυκνά και βαριά κάλυψαν κάθε ίχνος ζωής. Κι έτσι μονάχα το  τυχαίο εύρημα έχει τη δυνατότητα να στρέψει την προσοχή των  σημερινών ανθρώπων σε ότι διαδραματίσθηκε σε μερικούς χώρους πριν από πολλούς αιώνες και να μας πλησιάσει στην αλλοτινή ζωή και τη βαθύτερή της ουσία.
Αρχαία Αμφίπολη : Το όνομά της είναι δεμένο με πολλών μεγάλων βασιλέων  στρατηγών, ναυάρχων, ιστορικών και πολιτικών.  Ο Φίλιππος, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Βρασίδας, ο Κλέων, ο Θουκυδίδης, ο Τιμόθεος, ο Νέαρχος και πολλοί άλλοι σχετίζονται με  την πόλη.
     Το 1912-13, Ελληνες  στρατιώτες  βρήκαν τη βάση και λίγα κομμάτια  από το πασίγνωστο σήμερα  Λιοντάρι της Αμφίπολης.
     Αργότερα  το 1961, Αγγλοι στρατιώτες, στρατοπεδευμένοι εκεί, βρήκαν πολλά κομμάτια του αγάλματος, και αρκετά άλλα αποκαλύφθηκαν το 1930 - 31 όταν έγιναν στον ίδιο χώρο έργα για τη διευθέτηση της κοίτης του Στρυμόνα.
     Η μελέτη Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων και τεχνικών  οδήγησε  στην αναστήλωση του Λέοντος το 1936-37.
     Η Αμφίπολη ήταν χτισμένη σε ύψος 154 μ. σε ένα φυσικό οχυρό λόφο, από τους  τελευταίους που κλείνουν το Παγγαίο.  Ολόγυρα η θέα είναι μαγευτική.  Στο βάθος  ξεχωρίζει η θάλασσα  η λυγερή γραμμή της Θάσου και ο κωνικός όγκος του Αγίου Ορους.  Στα βορινά απλώνεται η πεδιάδα των Σερρών με τα βουνά της  στο βάθος, ανατολικά  ο επιβλητικός  όγκος  του Παγγαίου  με τις  χιονοσκέπαστες πλαγιές  των Κερδυλλίων.  Μεγάλο μέρος  του λόφου , όπου ήταν χτισμένη η πόλη,  το «ρείθρο του αγνού Στρυμόνος».
      Ολόκληρος αυτός ο χώρος ξυπνάει ατέλειωτες μνήμες από την αρχαιότητα.  Η Αρχαία Αμφίπολη σήμερα είναι χώρος που μπορούν να επισκεφτούν κάτοικοι της πόλης των Σερρών και άλλων περιοχών της  Ελλάδας.