ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Αρθρο 1:  Ο αθλητισμός και ο άνθρωπος
 Ειρήνη Γκολιά
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Στην αρχαία Ελλάδα ο αθλητισμός έπαιζε σπουδαίο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που κατάλαβαν την αξία του. Το ξεκίνημα των Ολυμπιακών αγώνων έγινε στην αρχαία Ολυμπία και από κει και πέρα, καθιερώθηκαν σαν παγκόσμιοι αγώνες, οι οποίοι γίνονταν μέχρι και σήμερα κάθε 4 χρόνια.
    Τα θετικά  στοιχεία του αθλητισμού είναι πολλά. Αυτά συνηθίζουμε να τα χωρίζουμε σε ομάδες: τη σωματική άσκηση και την άσκηση του πνεύματος και της ψυχής.
    Με τη σωματική άσκηση εξασφαλίζει κάποιος μια καλή υγεία και μεγαλύτερη φυσική αντοχή. Αισθάνεται καλύτερα γιατί εξασφαλίζει μια όμορφη εμφάνιση που τον γεμίζει αυτοπεποίθεση. Βρίσκεται σε φυσικό περιβάλλον κάνοντας υγιεινή διατροφή.
    Με την πνευματική και ψυχική άσκηση εκτονώνεται και ψυχαγωγείται. Πέρα όμως από την ψυχαγωγία, μπορεί να συνδυάσει την καλή κατάσταση με το μυαλό, όπως επίσης μαθαίνει να συνεργάζεται και να σέβεται τον αντίπαλο. Αναπτύσσονται διάφορες αξίες όπως η πειθαρχεία, ο αυτοέλεγχος, η κάμψη του εγωισμού και η αυτοσυγκέντρωση. Ακόμη ο άνθρωπος με τον αθλητισμό μπορεί να επικοινωνεί και με τους συνανθρώπους του, να εκφράζει τις απόψεις άλλων. Δηλαδή με τον αθλητισμό το άτομο κοινωνικοποιείται.
    Εκτός, όμως, από τα αμέτρητα θετικά στοιχεία του αθλητισμού, υπάρχει δυστυχώς κι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.
    Το αρνητικό αυτό στοιχείο είναι η εμπορευματοποίηση που σήμερα την συναντούμε συχνά στα γήπεδα ή στους διάφορους αγώνες. Με βάση την εμπορευματοποίηση έρχεται και η βία και φανατισμός στα γήπεδα. Είναι πολύ άσχημο πράγμα να βλέπεις πως οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα χωρίς ξυλοδαρμό κ.α. Η εμπορευματοποίηση έκανε τον αθλητισμό να μοιάζει σαν ένα ακριβοπληρωμένο θέαμα. Αυτή μειώνει την αξία του αθλητισμού, αλλά δεν τα απεργούμε, μα προσπαθούμε αν όχι να τα εξαφανίσουμε, να τα καλυτερέψουμε.
    Γιατί όλοι μας ξέρουμε πως ο αθλητισμός μας παρέχει πολλά χρήσιμα πράγματα και σύμφωνα με το ρητό: «νους υγιείς εν σώματι υγιείς», είναι ένας ενδιαφέρον παράγοντας της ζωής μας.