ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

 Αρθρο: Η διαφήμιση τον 19ο αιώνα
Βασίλης Πάνος

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Οι διαφήμιση στο δεύτερο ήμισυ του 19 αιώνα ήταν φυσικά πολλή λιγότερες από σήμερα.Δεν υπήρχαν αλλοστε και τα περισσότερα σγχρομα διαφημιστικά μέσα- ραδιόφωνο,τηλεοραση κινηματογράφος τετράχρομα περιοδικά. Υπήρχαν μόνον αφίσες και εφημερίδες.
     Ωστόσο οι διαφημίσεις της εποχής είχαν δυο ουσιαστικές διάφορες από της σημερινές που της έκαναν αρκετά επικίνδυνες. Πρώτα αφορούσαν,σχεδόν όλες ,<<περίεργα>> και <<πρωτότυπα>> προϊόντα. Τα κλασικά καταναλωτικά αγαθά
     Δε διαφημιζόντουσαν […] ούτε επώνυμα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης . Χύμα ήταν τα τρόφιμα, τα σαπούνια τα περισσότερα ποτά . Αυτά που διαφημιζόντουσαν ήταν πομάδες για φαλακρούς ελιξίρια νεότητος , κρέμες αδυνατίσματος, μυστηριώδη χαπάκια για κάθε χρίση , παράξενες εφευρέσεις (που κάναν άνθρωποι με φαντασία ηρώων του Ιουλίου Βερν), όπως μηχανικά πιάνα ,αυτόματα καπέλα , αεικίνητα οχήματα , κ.λ.π.
     Από τον κατάλογο των διαφημιζόμενων αγαθόν καταλαβαίνει κανείς αμέσως ποιο ήταν το δεύτερο γνώρισμα τον διαφημίσεων της εποχής εκείνης : ήταν σχεδόν όλες αναληθής. Οι περισσότερες γινόντουσαν από μικροαπατεώνες , που ήταν έτοιμη να εξαφανιστούν μόλις <<αξιοποιούσαν>> την πρώτη συγκομιδή πελατών –πριν προλάβουν η τελευταίοι να διαπιστώσουν την απάτη. Άλλες πάλι της καταχωρούσαν καλοπροαίρετοι αλλά μισότρελη ή αφελείς εφευρέτες .
     Οι σοβαρές εταιρείες  Δε διαφημιζόντουσαν . Και αν ,ακόμα και σήμερα , υπάρχει μια προκατάληψη τόσο στο κοινό (για την αληθοφάνεια ) όσο και στους επιχειρηματίες  (για τη σοβαρότητα) της διαφήμισης, είναι σαφώς κληροδότημα του 19 αιώνα , του <<τρελού>> αιώνα της διαφημίσεις .
     Είναι φανταστικό το τι και πως διαφημίστηκε εκείνα τα χρόνια . Το θράσος , την τόλμη και τη φαντασία τον διαφημιζόμενων (διαφημιστικές δεν υπήρχαν τότε , φυσικά) της συναγωνίζονταν μόνον η αφέλεια , η ευπιστία και η περιέργεια του κοινού . Ήταν ο αιώνας της <<επιστήμης >> της <<προόδου>> όλα ήταν δυνατά