ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Αρθρο 4: Εφηβία
Πηνελόπη Παρούση
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Ετσι ονομάζεται η περίοδος της ζωής ανάμεσα στα 13 και στα 18 χρόνια περίπου. Είναι η ηλικία που τα αγόρια ή τα κορίτσια εξελίσσονται σε άντρες ή σε γυναίκες αντίστοιχα . Την περίοδο αυτή οι έφηβοι παθαίνουν ορμονικές αλλαγές που συχνά τους δημιουργούν συναισθηματικά προβλήματα όπως η προσαρμογή του στις σωματικές αλλαγές ή η προσαρμογή στην κοινωνία .
     Ετσι η εφηβεία αποτελεί περίοδο προβληματισμού, φόβου, αγωνίας, επιπολαιότητας, μελαγχολίας εν-θουσιασμού η υποτροπής συνχρόνως. Βέβαια χρειάζεται η βοήθεια των γονέων ώστε με τις σω-στές κατευθύνσεις που θα δώσουν στο παιδί τους, να το απαλλάξουν από πολλά συναισθηματικά προβλήματα και να του δώσουν τα εφόδια να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καινούργιο του εαυτό του και την καινούργια του θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
     Η ήβη είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία αγόρια  ή κορίτσια φτάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα. Το σεξ εδώ επηρεάζει ή επιδρά πάνω στον χαρακτήρα του εφήβου ή  δημιουργεί έτσι προβλήματα.
     Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την  ανάπτυξη  ή την τελειοποίηση των γενετικών οργά-νων. Το σώμα του εφήβου αγοριού ή κοριτσιού  παίρνει την οριστική σχεδόν  διάπλαση ή αποκτά όλα τα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν άντρα ή μια γυναίκα . Συνήθως στα κορίτσια η ήβη εμφανίζεται 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα απ'οτι στα αγόρια . Οι σωματικές διαστάσεις παίρνουν την οριστική τους μορφή σε ηλικία που ποικίλει. Οι γενετικοί αδένες με τις ειδικές ορμόνες τους προκαλούν πραγματική αναστάτωση στον εφηβικό οργανισμό. Οι σεξουαλικές διαστροφές έχουν την αρχή τους σ'αυτή την περίοδο της ζωής γι'αυτό πρέπει οι γονείς να ενδιαφέρονται για τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών τους και να τα βοηθούν ώστε να βρίσκουν το σωστό δρόμο της ενηλικίωσης.
     Με την εφηβίωση αρχίζει η εμφάνιση και των δευτερεύοντων χαρακτηριστικών  αυξάνονται το υψος και το βάρος του σώματος στο κορίτσι μεγαλώνει το στήθος στο αγόρι διαμορφώνεται το μήλο του Αδάμ και η φωνή γίνεται βαθιά εμφανίζεται τριχοφυΐα στα γεννητικά όργανα  καθώς και στις μασχάλες .
     Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το παιδί αρνείται τώρα την απόλυτη κυριαρχία των γονιών ή προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί αμφισβητεί τις αρχές τους κριτικάρει. Τώρα ασχολείται με τον εαυτό του με την εμφάνιση του ή αρχίζει να ενδιαφέρεται για το άλλο φύλο. Ιδίως στο σπίτι καυγαδίζει με τους δικούς του στην κυριολεξία <<τρώγεται με τα ρούχα του. Απομονώνεται βα-ριέται , εκνευρίζεται , απογοητεύεται εύκολα φτάνει μέχρι να σκέφτεται ν 'αυτοκτονήσει.
     Γύρω τώρα στα 15-16 χρόνια καθησυχάζει η κρίση, αρχίζει η φάση της ενηλικίωσης. Ρομαντισμός, πνευματικές καλλιτεχνικές αισθητικές ή ηθικές αναζητήσεις, ιδεολογικοί, κοινωνιολογικοί, επαγγελματικοί, προβληματισμοί χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο.
     Τώρα εμφανίζεται ο έρωτας που υπάρχει έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο κίνητρο .
     Η εφηβεία και τα χρόνια που την ακολουθούν είναι μια περίοδος γεμάτη προβλήματα κυρίως για τον ίδιο του νέο.