Αρθρο: Οι 67 Εκκλησιές της πόλης
Απόστολος Γρηγοράκης
Μαθητής Γ' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών


     Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν σήμερα 67 ορθόδοξες εκκλησίες ενεργεία. Οι 52 από αυτές λειτουργούν τακτικά, ενώ κάποιες από τις υπόλοιπες λειτουργούν μια ή δυο φορές το χρόνο.
     Κάποιες δεν λειτουργούν καθόλου. Μέχρι πρότινος αρκετές εκκλησίες βρίσκονταν σε κακή κατάσταση διότι δεν υπήρχε δυνατότητα συντήρησης.
     Τα τελευταία χρόνια με εκστρατεία ανακαίνισης, οι περισσότερες από αυτές ευπρεπίστηκαν με τη βοήθεια δωρητών από διάφορα μέρη της υφηλίου.
     Σ΄ όποια γωνιά της πόλης και αν βρεθείς πάντως από κάπου ξεπροβάλει ένα καμπαναριό που μαρτυρεί την έντονη παρουσία του ορθόδοξου πολιτισμού στην πόλη των πόλεων.
    Δεν είναι τυχαία η ενόχληση κάποιων σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις καμπάνες των εκκλησιών οι οποίες με φιρμάνι απαγορευόταν να χτυπούν εάν ήταν μεταλλικές και ακούγονταν έντονα. Δύο εκκλησίες της πόλης δυστυχώς υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 17ης Αυγούστου και έχουν ανάγκη από σοβαρές επισκευές. Μια από αυτές είναι ο Άγιος Ιωάννης της Αντιγόνης(το δεύτερο κατά σειρά Πριγκιποννήσια).