ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


Αρθρο 1: El NINIO - La NINIA
Ανθεια Δικαίου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Ο Φαύλος κύκλος της φύσης
Ξηρασία, πλημμύρες, πείνα και αρρώστιες κάποια από τα φαινόμενα που οφείλονται στον EL NINIO -την περιοδική άνοδο θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού- αλλά και στην LA NINIA την ψυχρή και θυελλώδη αδερφή του.
     Kάθε 3 με 7 χρόνια ,στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αμερικής, σχηματίζονταν μια περιοχή εξαιρετικά θερμού νερού, μεγάλη σαν τον Καναδά. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται γύρω στα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και οι ψαράδες της περιοχής το ονομάζουν EL NINIO (Θείο Βρέφος). Στη συνέχεια ,η θερμή κηλίδα εξατμιζόταν, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στις συνήθως ξηρές ΒΔ ακτές του Περού.
     Λίγοι ως τότε είχαν δει τόση βροχή. Το ύψος της έφτανε τα 15 cm την ημέρα. Επίσης, η απορροή της πλημμύρας κατέληξε στην παράκτια έρημο Σε-τσούκα και εκεί δημιουργήθηκε σαν από θαύμα η 2η μεγαλύτερη λίμνη του Περού που έχει μήκος 150 km ,πλάτος 30 km και βάθος 3 m με αμμόλοφους να φυτρώνουν συχνά και μυστηριωδώς εδώ κι εκεί μέσα από το νερό.

EL NINIO/ΘΕΡΜΑ-ΝΣΗ
     Με την εξάτμιση των ανατολικών αληγών ανέμων, Θερμά ύδατα του Δ  Ει-ρηνικού μετακινούνται ανατολικά. Τα ψυχρά και πλούσια σε τροφή νερά των βαθύτερων στρωμάτων να μπορούν να αναδυθούν στην Νότια και στην Βόρεια Αμερική και τα θαλάσσια είδη της περιοχής υποφέρουν από έλλειψη τροφής.
     ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
     Οι αληγείς άνεμοι διατηρούν την ισορροπία του θερμού δυτικού Ειρηνικού ωκεανού με τον με τον ψυχρό ανατολικό. Ο ήλιος θερμαίνει το νερό ανατολι-κά ,αλλά το θερμοκλινές βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

LΑ NINIA/ΨΥΞΗ
     Ισχυροί αληγείς άνεμοι ωθούν τα θερμά επιφανειακά ύδατα προς την Ασία . Ετσι τα ψυχρότερα ρεύματα στις ακτές της Αμερικής αναδύονται στην επιφάνεια. Οι θρεπτικές ουσίες πληθαίνουν, αλλά οι υδρατμοί μειώνονται, μαζί και οι βροχές και οι νεφώσεις στην περιοχή.

     ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ  ΚΥΚΛΟΥ ΕΛ ΝΙΝΙΟ
     Για λόγους που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, η ατμοσφαιρική πίεση στην Ταϊτή παρουσιάζει κατά περιόδους φυσική πτώση και στη Αυστραλία, ασυνήθιστη άνοδο.
     Με την παρουσία του υψηλού βαρομετρικού οι συνήθως αληγείς άνεμοι του Ειρηνικού εξασθενούν επιτρέποντας στα θερμά νερά να εξαπλωθούν προς τα ανατολικά και να δημιουργήσουν μια θερμή ζώνη νερού στον ισημερινό.
     Κατά μήκος του Ισημερινού, όπου οι νεφώσεις είναι έντονες σχηματίζονται
ακόμη περισσότερα σύγνεφα .
     Κατεβαίνοντας νότια λόγο του χαμηλού βαρομετρικού ο αεροχείμαρος μεταφέρει τα σύγνεφα του Ειρηνικού ανατολικά αυξάνοντας τις καταιγίδες στην περιοχή.
     Διασχίζοντας τον νότο της Β.Αμερικής ο αεροχείμαρος «αποκεφαλίζει» τις δυτικές θύελλες και οι τυφώνες στον Ατλαντικό μειώνονται.

ΛΑ ΝΙΝΙΑ. Αντίθετα με τους μηχανισμούς του ΕΛ ΝΙΝΙΟ η ατμοσφαιρική πίεση είναι αφύσικα ψηλή στην Ταϊτή και χαμηλή στην Αυστραλία. Οι δυτικοί αληγείς άνεμοι δυναμώνουν και ωθούν τα θερμά επιφανειακά ύδατα πιο δυτικά από το συνηθισμένο.
     Λόγω υψηλών πιέσεων στην Ταϊτή οι νεφώσεις στον Ισημερινό κατακερματίζονται και αντίστοιχα ο αεροχείμαρος εξασθενεί επιτρέποντας στους τυφώνες του Ατλαντικού να κινηθούν δυτικά και να ενισχυθούν.