ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Αρθρο 1:  EXTREME SPORTS  (SKI,SNOWBOARD)
 Αννα Αποστολίδου
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Το σκι και το snowboard είναι δύο γρήγορα αθλήματα και δύο αθλήματα που σου δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσεις τη φύση και το βουνό. Ας αρχίσω με το σκι με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν άτομα κάθε ηλικίας.
     Για ν'ανέβεις στην πίστα χρειάζεται να πάρεις τον αναβατήρα ή αλλιώς στα αγγλικά το LIFT. Υπάρχουν πολλών ειδών αναβατήρες. Για παράδειγμα, η άγκυρα. Η άγκυρα είναι ένα σιδερένιο κοντάρι, που στο κάτω μέρος του υπάρχει ένα στρόγγυλο πλαστικό. Αυτό το πλαστικό το τραβάς προς τα κάτω και στη συνέχεια το βάζεις κάτω  απ' τα πόδια σου κι αυτό σε σέρνει από έναν διάδρομο. Αλλο ένα είναι το καρεκλάκι που σε ανεβάζει ψηλά και  μπορεί να πάρει τρία άτομα.
Ενα ζευγάρι σκι αποτελείται από δύο χιονοπέδιλα, δύο δέστρες, δύο μπότες και δύο μπαστούνια. Οι αθλητές που έχουν το ταλέντο και τον εξοπλισμό πηγαίνουν σε διάφορους αγώνες. Σ'αυτούς τους αγώνας διασχίζουν τις λεγόμενες πόρτες. Πόρτα είναι δύο πλαστικά κοντάρια συνδεδεμένα στο πάνω μέρος με ένα πανάκι. Οι πόρτες είναι φτιαγμένες από πλαστικό επειδή όταν οι αθλητές περνούν από δίπλα τους, τις χτυπάνε έτσι ώστε να παίρνουν κλειστή την στροφή. Τις χτυπάνε με τους ώμους και τα γόνατα. Οι πόρτες έχουν χρώμα μπλε και κόκκινο έτσι ώστε όταν έχει κόκκινη πόρτα να περνούν απ'το αριστερό μέρος και όταν έχει μπλε από το δεξιό μέρος.
     Στο σκι υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να περνάς τις πόρτες. Ο ένας είναι το σλάλομ και οι πόρτες έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους ενώ στο γιγαντιαίο οι πόρτες έχουν μεγάλη διαφορά  μεταξύ τους. Οι καλύτερες και οι πιο γνωστές μάρκες σκι είναι η ELAN, SALOMON, POSSINiOL κ.α.. Κάθε χρόνο βγαίνουν καινούρια μοντέλα και με νέα τεχνολογία όμως το πιο σημαντικό είναι η επιφάνειά τους από κάτω να είναι λεία για να γλιστράει και να έχουν καλές γωνίες.
     Το snowboard δεν μπορώ να πω ότι είναι για   άτομο κάθε ηλικίας γιατί ο χειρισμός του είναι πιο δύσκολος. Στην Ελλάδα οι snowboarders κάνουν στην ίδια πίστα με τους σκιέρ ενώ στο Εξω-τερικό δηλαδή στην Γαλλία, Ολλανδία και αλλού οι snowboarders έχουν δικές τους πίστες για πόρτες, άλματα κ.α.. Οι snowboarders έχουν τον ίδιο αναβατήρα μα τους σκιέρ. Οι πόρτες του snowboard έχουν κάποιες ομοιότητες και διαφορές των σκιέρ.
     Μία από τις ομοιότητες είναι ότι οι πόρτες έχουν το ίδιο χρώμα (κόκκινο και μπλε) το ίδιο στήσιμο και τα δύο κύρια είδη όπως είναι το σλάλομ και το γιγαντιαίο. Η μοναδική διαφορά είναι ότι τα κοντάρια από τις πόρτες είναι το ένα κο-ντό και το άλλο ψηλό και το πανάκι ή αλλιώς σημαιάκι, βρίσκεται στο κάτω μέρος της πόρτας.
     Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν το snowboard για τα άλματα και όχι για τις πόρτες. Ενα σετ snowboard αποτελείται από μία σανίδα, δύο ενσωματωμένες θήκες για τις μπότες δύο λαστιχένιες μπότες και ένα σχοινάκι που το δένεις στο πόδι σου.
     Αμα σ'αρέσει το χιόνι, αγαπάς το βουνό και είσαι έτοιμος για τις ποιο διασκεδαστικές βουτιές της ζωή σου στο χιόνι τότε μην διστάσεις. Αρχισε κι εσύ ένα από αυτά τα δύο καταπληκτικά αθλήματα. Ετσι θα αναπτύξεις τις σχέσεις σου με το βουνό και το χιόνι αλλά και ταυτοχρόνως θα έχεις μία καλή φυσική κατάσταση και θα α-σχολείσαι με ένα από τα ονομαζόμενα EXTREME SPORTS.