ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ

Αρθρο 7: Lockheed F-17, Η αόρατη απειλή
Πάρης Γάλλος

Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Το F-117 είναι το πρώτο αεροπλάνο που βγήκε με τεχνολογία Stealth. Η τεχνολογία αυτή  δίνει στο αεροπλάνο την δυνατότητα να γίνεται αόρατο στα ραντάρ και στα σοναρ. Η τεχνολογία Stealth είναι κατασκευασμένη στην λεπτομέρεια, δηλαδή το  F-117 για να γίνει αόρατο από τα ραντάρ θέλει ειδική μελέτη. Το μυστικό του F-117 είναι η μπογιά και το σχήμα του όπου δεν υπάρχουν καμπύλες επιφάνειες και με την βοήθεια της ειδικής του μπόγιας γίνετε αόρατο.
  Το F-117 της Αμερικανικής αεροπορίας βρισκόταν μέχρι το 1978 σε πειραματικό στάδιο, μιας που οι μηχανικοί της Lockheed άρχισαν να εργάζονται από το 1975 σε μια ειδική ομάδα που λεγόταν «Skunk Works». Ο πρώτος πιλότος που οδήγησε το F-117 ήταν ο Bill Park. Τελικά το F-117 βγήκε στο προσκήνιο τον Μάιο του 1978 χάρις στην συντριβή του. Ευτυχώς που ο πιλότος δεν έπαθε τίποτα. Τότε το πεντάγωνο αναγκάσθηκε να δημοσιεύσει το «Τέλειο αεροπλάνο» όπως το χαρακτήριζαν Τότε.
  Το πρώτο F-117 ονομαζόταν «Have Blue» ήταν ποιο μικρό σε μέγεθος, τα κάθετα πτερύγια ήταν με κλίση προς τα μέσα και δεν είχε αποθήκη βομβών ούτε καμπίνα για επιβάτες.
  Το F-117Α είναι το δεύτερο κατά σειρά και αυτό που ισχύει ακόμα και σήμερα. Το F-117Α  έχει την δυνατότητα να προσεγκιζει τον στόχο αθόρυβα και να βομβαρδίζει επιτυχώς. Μπορεί να κουβαλήσει δυο βόμβες, που στοχεύουν με ακτίνα laser που ρίχνει το ίδιο το F-117 από την ειδική κεφαλή που έχει. Το F-117 έχει αθόρυβες μηχανές και έτσι είναι και αόρατο μέχρι και στα sonar. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος το χρησιμοποίησε και η NASA για την μεταφορά των αστροναυτών, δηλαδή αντί να έχει θάλαμο για πυραύλους έχει μια ειδική καμπίνα με την ίδια πίεση του cokpit.
  To F-117 Nighthawk και το Β2 είναι θαύματα της τεχνολογίας. Τα βομβαρδιστικά του μέλλοντος.