ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ

Αρθρο: Τρεις Φιλόσοφοι απο την Μίλητο
Γιώργος Αξιάρης
Μαθητής Γ τάξης του 6ου Γυμνασίου Σερρών

Υπεύθ Καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης

     Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε στους δυστυχώς ξεχασμένους τρεις μεγάλους φιλόσοφους της Μίλητου, και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή μνεία στα ονόματα αυτών των μεγάλων που έκαναν τα πρώτα βήματα ολόκληρης της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της γης.
    Ο πρώτος από τους τρεις φυσικός φιλόσοφος είναι ο Θαλής ο οποίος γεννήθηκε και έδρασε στην Μίλητο. Ο Θαλής αγαπούσε τα ταξίδια και ταξίδευε πολύ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο μπόρεσε να μετρήσει το ύψος μιας πυραμίδας υπολογίζοντας τον ίσκιο της την στιγμή που ο δικός του ίσκιος ήταν ίδιος με το ύψος του. Η σοφία και η διάνοια του φαίνεται ακόμη από το γεγονός ότι μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια μια ολική έλλειψη ήλιου το 585π.Χ. Ο Θαλής ακόμη θεωρούσε πως τα πάντα προέρχονται από το νερό. Με αυτό ο Θαλής ίσως πίστευε πως όλοι οι οργανισμοί γεννιούνται μέσα στο υγρό στοιχείο και επιστρέφουν σε αυτό πεθαίνοντας.
    Ο επόμενος φιλόσοφος που έζησε κι αυτός στη Μίλητο είναι ο Αναλίψανδρος. Ο Αναλίψανδρος πίστευε πως ο κόσμος μας είναι ένας από τους πόλους, όλοι αυτοί οι αμέτρητη κόσμοι γεννιόταν από κάτι και κατέληγαν σε κάτι, ο οποίος το ονόμαζε άπειρο. Ίσως νόμιζε μάλιστα ότι αυτό το κάτι από το οποίο φτιάχνονταν τα πάντα, έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι βλέπουμε και γνωρίζουμε εμείς στον κόσμο. Πάντως αυτό το πρωταρχικό στοιχείο δεν θα μπορούσε σίγουρα να είναι σκέτο νεράκι.
    Ο τρίτος φιλόσοφος από την Μίλητο ήταν ο Αναξιμένης ο οποιος έζησε από το 570-526 π. Χ. περίπου Ο Αναξιμένης θεωρούσε σαν πρωταρχικό στοιχείο τον αέρα. Βέβαια ο Αναξιμένης αφού αργότερα του Θαλή φυσικό είναι να γνωρίζει της θεωρίες του για το νερό. Όμως ο Αναξιμένης θεωρούσε πως το νερό είναι πυκνός αέρας και το χώμα ακόμη πιο πυκνός (υπρπυκνός) αέρας ενώ η φωτιά θεωρούσε πως είναι αραιωμένος αέρας. Κατά τη γνώμη του λοιπόν το νερό και η φωτιά προέρχονται από τον αέρα.
    Αυτοί ήταν λοιπόν οι τρεις μεγάλοι φυσικοί της Μιλήτου Θαλής, Αναλίψανδρος και Αναξιμένης τρία Ελληνικά ονόματα με τεράστιες διακρίσεις για όλη την ανθρωπότητα, τρεις Έλληνες που με την παρουσία τους σημάδεψαν την ανθρώπινη διανόηση.