ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αρθρο 1: Γιατροί χωρίς σύνορα
Δημήτρης Πουρνάρης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1972 από δύο Γάλλους γιατρούς που είχαν γυρίσει από ιατρικές αποστολές στο Πακιστάν. Βλέποντας τις τόσες αρρώστιες που κυκλοφορούν στις υποανάπτυκτες χώρες αποφάσισαν να ανοίξουν έναν οργανισμό που θα προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε όποιον χρειάζεται πάνω στη γη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ομάδες από εθελοντές γιατρούς, νοσοκόμες και από άλλους επαγγελματίες γιατρούς. Είναι σε εντιμότητα πάντα και μπορούν να κινηθούν σε όποιο μέρος της γης που χρειάζεται βοήθεια.
    Ο εξοπλισμός που κουβαλάνε είναι τόσος ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα μικρό ιατρικό κέντρο. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως : το φαγητό, το βρόμικο νερό, τα μικρόβια που κυκλοφορούν και άλλα. Ομως δουλεύουν κάθε μέρα για να σταματήσουν τους θανάτους που στις περιοχές αυτές είναι αυξημένοι.
    Το 1990 οι Ελληνική Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανοίγουν το δικό τους κέντρο στην Αθήνα. Σ` αυτό το κέντρο 130 ελληνικοί γιατροί και νοσοκόμες που δίνουν ιατρική περίθαλψη σε περισσότερες από 40 χώρες.
    Ακόμη στέλνουν πακέτα με συμβουλές έτσι ώστε να προσπαθήσουν να προλάβουν κάποιες αρρώστιες. Τέλος, είναι πολύ πολλοί χαρούμενοι που παραλαμβάνουν γράμματα με διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία είτε διάφορα έντυπα που δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν μέλη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Η διεύθυνσή τους στο Internet είναι: http://www.athens.msf.org/