ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρθρο: Η γιορτή της 25ης Μαρτίου
Μαρία Πάτση

Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      Σήμερα είναι διπλή γιορτή. Γιορτάζουμε σαν Χριστιανοί και σαν Έλληνες τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την ελευθερία της πατρίδας μας. Κοντά στο "Χαίρε Κεχαριτωμένη", ακούγεται το "χαίρε ω χαίρε, ελευθερία". Όλοι οι Έλληνες νιώθουμε μία υπερηφάνεια αυτή την ημέρα.
Σαν σήμερα πριν από πολλά χρόνια ο αρχάγγελος έφερε το μήνυμα στην Παρθένο Μαρία ότι θα γεννήσει τον Λυτρωτή του Κόσμου. Ήταν το μήνυμα της λύτρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά της αμαρτίας.
     Και πάλι σαν σήμερα το 1821 ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες για να αποτινάξουν το ζυγό τετρακοσίων χρόνων και να λυτρωθούν. Είχε προετοιμαστεί ο αγώνας τους από τους Έλληνες του "Διαφωτισμού", τον Φεραίο, τον Κοραή, τον Κοσμά τον Αιτωλό και από τη "Φιλική Εταιρία". Και η τυραννία του κατακτητή ήταν αβάσταχτη. Με μια ψυχή, με μια θέληση, ξεσηκώθηκε ένας ολόκληρος λαός με όνειρο και στόχο τη λευτεριά. Ποιον να πρωτομνημονεύσεις από τους ήρωες εκείνου του τιτάνιου αγώνα. Κάθε πέτρα και κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν να μιλούν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.
      Ονόματα σαν του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Διάκου, του Νικηταρά, του Κανάρη θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Και τόποι σαν την Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, τη Χίο, τα Ψαρά, την Αλαμάνα, θα μας θυμίζουν πάντα ότι το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να ποτιστεί με αίμα για να ανθίσει.
     Ο αγώνας ενός μικρού λαού έκανε να ξυπνήσουν τα φιλελεύθερα πνεύματα της Ευρώπης και να δείξουν αμέριστη την συμπαράστασή τους. Οι "φιλελληνικές" οργανώσεις του εξωτερικού συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο στους αγωνιστές και πολλοί ξένοι ήρθαν και πολέμησαν για την Ελλάδα. Χρειάσθηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να δημιουργηθεί το πρώτο ελληνικό κράτος και χρειάσθηκαν ακόμη πολλές θυσίες και πολλοί αγώνες για να κατακτήσουμε τα εδάφη που έχουμε σήμερα.
     Κι εμείς οι σημερινοί Έλληνες που ζούμε ελεύθεροι χάρη στον αγώνα εκείνων των ηρώων, γιορτάζουμε την ημέρα αυτή την ιερή μνήμη τους. Παντού στην Ελλάδα γίνονται παρελάσεις, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων. Φέρνουμε στο νου μας τις τραχιές μορφές εκείνων των πολεμιστών και αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια. Ότι και να κάνουμε είναι αρκετό τάχα για να ξεπληρώσει τους αγώνες και τις θυσίες τους; Οπωσδήποτε όχι. Είναι τόσα πολλά αυτά που μας πρόσφεραν και τόσο ακριβά. Για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε χωρίς το φόβο του κατακτητή χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να σκύβουμε το κεφάλι.
      Η ιστορική μας μνήμη δεν πρέπει ποτέ να μας εγκαταλείψει. Δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να προσφέρουμε στους ήρωες μας την τιμή, που τους ανήκει. Πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να φανούμε αντάξιοί τους αν κάποτε παραστεί ανάγκη. Είναι μεγάλη κληρονομιά που μας άφησαν και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να την κρατήσουμε ακέραιη και απρόσβλητη από εχθρικές επιβουλές.