ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο 9: Κακοποίηση παιδιών - Ο ρόλος της UNICEF
Ροδούλα Σαπουντζή
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα παιδιού
Τα παιδιά, δυστυχώς, κάθε μέρα βλέπουμε να κακομεταχειρίζονται και να αναγκάζονται να δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία για να επιβιώσουν. Τα παιδιά θύματα της εκμετάλλευσης και συγκεκριμένα τα παιδιά-στρατιώτες,τα παιδιά του δρόμου, τα παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τα παιδιά που εργάζονται στα εργοστάσια,τις ταπητουργείες και αλλού.
Τα παιδιά βγαίνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα στο δρόμο ζητώντας λίγη βοήθεια, λίγη παρηγοριά και μια ζεστή αγκαλιά που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Ή άλλα παιδιά, τα λεγόμενα παιδιά των φαναριών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους περιπλανιούνται στους δρόμους πουλώντας χαρτομάντιλα ή προσφέρονται να καθαρίσουν τα τζάμια των αυτοκινήτων για να μπορέσουν μ’ αυτό τον τρόπο να αγοράσουνε κάτι να φάνε.
     Αυτή είναι η απάνθρωπη και τραγική εικόνα που θα αντικρίσει κανείς στους δρόμους. Αυτά τα παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν αμέριμνα με τους φίλους τους σε κάποια αλάνα, βλέπουμε να πέφτουν θύματα κακοποίησης και το χειρότερο: αθώα κορίτσια ηλικίας 8-14 χρονών προωθούνται στην πορνεία.
     Σ’ αυτά τα παιδιά λοιπόν, πρέπει να παραχωρήσουμε το δικαίωμα της διασκέδασης, της χαράς, της ανεμελιάς και του παιχνιδιού.
     Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα αγκαλιάσει το κράτος προσφέροντάς τους στέγη, τροφή, ρουχισμό και την ανάλογη βοήθεια που χρειάζονται.
     Πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν ένα καλύτερα αύριο και να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια. Απλά, πρέπει να τους δώσουμε μία βοήθεια που εμείς ίσως τη θεωρούσαμε ασήμαντη αλλά γι’ αυτά είναι η μεγαλύτερη χαρά.
     Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ένα άστεγο κοριτσάκι ζητούσε βοήθεια από ένα άλλο παιδί της ηλικίας του. Του λέει το κοριτσάκι: «Βοήθησέ μα σε παρακαλώ, δώσμου κάτι» Και το άλλο παιδί του απαντάει:»Τι θέλεις να σου δώσω;» Και λέει το κοριτσάκι:»Μια χτένα!!??».

UNICEF,  βοηθούμε όλοι για να βοηθήσει τα παιδιά
Ο Οργανισμός που σώζει ζωές, που υποστηρίζει παιδιά, δεν έχουμε παρά να τον βοηθήσουμε και να τον προστατέψουμε όλοι μας. Υποχρέωσή μας, η προβολή του, η ενίσχυση, η εγγραφή νέων μελών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της UNICEF:

Στους συμμαθητές μας και στους μαθητές όλης της χώρας μας έχω να προτείνω να αγοράζουν το υλικό της Ucifef (τετράδια, μολύβια, κάρτες κ.λ.π)
Διάσημοι καλλιτέχνες, φημισμένα μουσεία και συλλέκτες προσφέρουν τα σχέδια των έργων τους για να αναπαραχθούν κάρτες  και είδη γραφείου που τα καθαρά κέρδη από τις πωλήσεις τους αποφέρουν στη UNICEF εκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματά της προς όφελος των παιδιών και των γυναικών.
Τα σχολεία πρέπει να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα  "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" που είναι είναι μια οργανωμένη προσπάθεια που ξεκίνησε το 1993 από την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Ελλήνων μαθητών για την κατάσταση των παιδιών που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρόγραμμα αυτό για φέτος αναφέρεται στην Εκπαίδευση των παιδιών στον                  αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η  UNICEF έχει προγράμματα για να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα θέματα:
Παιδική εργασία
Γυναίκες - Κορίτσια
Εμβολιασμός
Παιδιά του πολέμου
Ακτακτες ανάγκες
AIDS
Εκπαίδευση
Νερό και υγιεινή
Θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα
Διατροφή
Μητρικός Θηλασμός & Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Παιδιά
UNICEF, κράτα γερά, είσαι η μοναδική ελπίδα