Αρθρο 2: Διάστημα
Παπαδοπούλου Δέσποινα
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΝΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
      ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μάουνα Κέα της Χαβάης, ανακαλύφτηκε το πιο απομακρυσμένο από τον πλανήτη μας σύμπλεγμα ουράνιων σωμάτων. Πρόκειται για έναν "νεαρό" Γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 2,3 δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη.
Το νούμερο αυτό σημαίνει ότι το φως που μόλις τώρα είδαν οι αστρονόμοι άρχισε το "ταξίδι" του από τον μακρινό γαλαξία όταν ήταν ηλικίας κάτω των 800 εκατομμυρίων ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα δώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν στη λύση πολλών αναπάντητων μυστηρίων, σχετικά με τις πρώτες "ημέρες" του Σύμπαντος, αφού ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
      Παράλληλα "βαπτίστηκαν" και οι δύο μικροί δορυφόροι του Ουρανού που ανακαλύφτηκαν πέρυσι. Ο ένας ονομάστηκε Καλιμπάν και ο άλλος Σικοράξ, από τα ονόματα ηρώων στο έργο "Καταιγίδα" του Σαιξπηρ. "Νονοί", ο Αμερικανός αστρονόμος Φίλιπ Νίκολσον και οι συνάδελφοί του της ομάδας του Πανεπιστημίου του Κορνέλ που έκαναν την ανακάλυψη.
      Ας σημειωθεί ότι τρεις ακόμη δορυφόροι του Ουρανού έχουν σαιξπηρικά ονόματα: Αριέλ (επίσης από την "Καταιγίδα", Κορντέλια (η κόρη του βασιλιά Λήρ) και Οφηλία (η αδερφή του Άμλετ).