ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Aρθρο: Μητρικό γάλα
Ζαχαρίου Παναγιώτης
Μαθητής του Γ τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Υπεύθ Καθηγητής: Ρούλα Σαμσάρη
Πηγή ζωής ή απλά ένα προϊόν;
  • Ενα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται στις μέρες μας στις μητέρες είναι αν θα πρέπει να προτιμήσουν το μητρικό θηλασμό ή κάποιο τυποποιημένο γάλα.
  • Το ερώτημα είναι εύκολο αφού η διατροφή των βρεφών έχει μετατραπεί σε μια αγορά που όμως αποπροσανατολίζει τους γονείς από τη σωστή κατεύθυνση.
  • Στην προκειμένη περίπτωση είναι αποδεδειγμένο πως σωστή κατεύθυνση είναι αυτή παροχής μητρικού γάλακτος και επομένως θηλασμού του βρέφους. Οι επιστήμονες τεκμηριώνουν αυτή την άποψή τους με αναμφισβήτητα ακράδαντα επιχειρήματα.
  • Το μητρικό γάλα είναι η φυσική τροφή για το μωρό άρα θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τους νόμους της φύσης. Μέσο του μητρικού γάλακτος παρέχονται όλα τα θρεπτικά συστατικά στο βρέφος στις σωστές αναλογίες. Εκτός αυτού ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μέσο του μητρικού γάλακτος μεταδίδονται στο μωρό αντισώματα για τις ασθένειες τις οποίες περάσει η μητέρα, με αποτέλεσμα να το κάνει λιγότερο ευάλωτο στις ασθένειες.
  • Σε αντίθεση τα παρασκευασμένα γάλατα όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες του βρέφους, όχι μόνο δεν παρέχουν αντισώματα αλλά υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιας ασθένειας μέσο του γάλακτος που προέρχεται από αγελάδες. Επίσης όσον αναφορά τον ψυχολογικό τομέα ο θηλασμός θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της σχέσεως μητέρας και παιδιού δημιουργώντας ένα στενό δεσμό μεταξύ τους. Είναι αυτός, ο θηλασμός ο οποίος κάνει τη μητέρα να ολοκληρώνει τα συναισθήματά της για τη δημιουργία μιας νέας ζωής. Πέραν τούτου υπάρχουν και πολλά δευτερεύοντα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος όπως η αυξημένη νοημοσύνη των παιδιών που θηλάζουν, που η σημασία της ύπαρξής τους είναι μικρή σε σχέση με αυτή των άλλων .
  • Μόνος κίνδυνος που εγκυμονεί είναι η μετάδοση κάποιον ασθενειών που όμως επειδή είναι συγκεκριμένες και ελάχιστες , οι περιπτώσεις που εμφανίζουν δεν πρέπει να μας προβληματίζουν.
  • Ο μητρικός θηλασμός σήμερα συνιστάται απ' όλους τους γιατρούς και χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή των βρεφών.
  • Πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους μας και να γίνει μέρος της νοοτροπίας μας πως τα παρασκευασμένα γάλατα είναι υποκατάστατα και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν η μητέρα αδυνατεί να θηλάσει λόγο μαστίτιδας ή όταν πάσχει από AIDS ή φυματίωση.
  • Το μητρικό γάλα είναι πηγή ζωής. Μια πηγή ζωής που δεν έχουμε το δικαίωμα να τη στερήσουμε από κανένα.


  •