ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


Αρθρο 1: Millennium Bug
Χρύσα Ιακωβίδου
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
«2000» θα ξημερώσει μια μεγάλη μέρα ή μια μεγάλη απειλή;
     Μας χωρίζει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από την Πρωτοχρονιά του 2000, από τον ερχομό μιας νέας χιλιετηρίδας. Με αγωνία προσμένουν την ημέρα αυτή δισεκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που ίσως να βλέπουν την ίδια μέρα σαν τον μεγαλύτερο εφιάλτη που θα σκεπάσει την ανθρωπότητα.
Τι είναι όμως αυτό που ανησυχεί τόσο αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ο λεγόμενος «ιός των υπολογιστών» που μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω στον κόσμο. Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον «ιό του AIDS» μόνο που αυτός αντί για ανθρώπους, χτυπά τους υπολογιστές και τους «τρελαίνει».
     Ολο το θέμα δημιουργήθηκε λόγο μιας μικρής λεπτομέρειας που δεν είχε σκεφτεί κανείς, ή μάλλον την είχαν αλλά... Σε ερώτηση που  έκαναν κάποτε οι δημοσιογράφοι, πριν 30 χρόνια σε προγραμματιστή και υπεύθυνο εταιρείας, απάντησε:
"""μέχρι το 2000 ποιός ζει ποιος πεθαίνει""" αλλά το πιο ωραίο είναι ότι ο κύριος αυτός ζει και ζορίζεται σήμερα. Στην Αμερική, οι συνταξιούχοι προγραμματισμές έχουν μεγάλη μεγάλη ζήτηση γιατί τους κάλεσαν οι εταιρείες για να αλλάξουν τον κώδικα των προγραμμάτων, συγνώμη για την παρένθεση που θα κάνω αλλά (θυμήθηκα και τους Ελληνες συνταξιούχουν που στοιβάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για να τους αναγγείλει ο Πρωθυπουργός ότι θα πάρουν 126 δρχ αύξηση την ημέρα)... παναγία μου !!!
     Με σκοπό λοιπόν την οικονομία μνήμης στους υπολογιστές στο έτος δεν υπολογίζονταν  με τέσσερα ψηφία (1998) αλλά μόνο με τα δύο τελευταία ψηφία (98).
Ξέρετε γιατί; "ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ RAM ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ", τι να κάνουμε ήταν πανάκριβη κάποτε.
     Ετσι για το 1997 αντιστοιχούμε το 97, για το 1998 το 98, για το 1999 το 99, για το 2000 το 00, όμως στην μνήμη των υπολογιστών ο διψήφιος 00 αντιστοιχεί στο 1999! Δηλαδή θα γυρίσουν οι υπολογιστές έναν αιώνα πίσω στα προγράμματα που υπήρχαν πριν έναν αιώνα, όμως ...δεν υπήρχαν προγράμματα τότε! Και ενώ παρηγοριόμασταν  πως μόνο στους υπολογιστές θα συμβεί αυτό έρχεται ο καιρός και μας το διαψεύδει. Με τις μελέτες που έγιναν βρέθηκε πως πολλές ακόμα συσκευές θα πάψουν να μας υπηρετούν.
     Το φως θα γίνει σκοτάδι και το τηλέφωνο θα μείνει νεκρό. Το αυτοκίνητο θα αρνείται να πάρει εμπρός και χιλιάδες μικροσυσκευές του νοικοκυριού θα φαντάζουν με άχρηστα σκουπίδια πάνω στο πάγκο της κουζίνας.
   Ακόμα όμως και να λειτουργούν ορισμένα όπως το φως ή το τηλέφωνο τα μπερδέματα θα είναι σοβαρά. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα με το παρακάτω παράδειγμα (διατυπώθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή).
     Αν λοιπόν κάποιος πάρει τηλέφωνο 5 λεπτά πριν την Πρωτοχρονιά του 2000, δηλαδή 12 παρά 5 και μιλήσει ως τις 12 και 1, στο λογαριασμό θα πληρώσει μονάδες σαν να μίλησε...έναν αιώνα και 5 λεπτά!
     Ακόμα και μεγάλους οργανισμούς όπως τράπεζες κ.τ.λ. θα πλήξει ο ιός. Επιπλέον και με τις αεροπορικές εταιρίες θα δημιουργηθούν προβλήματα, αφού ο Πύργος Ελέγχου Δε θα μπορεί να ελέγξει τίποτα!
     Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα για την ανθρωπότητα θα έρθει από τους πυρηνικούς πυραύλους στους οποίους από λάθος ίσως τους δοθεί εντολή πολέμου...και εκραγούν! Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να τους αφαιρεθούν οι πυρηνικές κεφαλές γιατί ένα ρίσκο σαν κι αυτό δύσκολα το παίρνει κανείς. Το ερώτημα που τίθεται στο σημείο αυτό είναι θα προλάβουν οι άνθρωποι να αντιδράσουν και να επιλύσουν το πρόβλημα; Η μόνη ειλικρινή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ». Για να υπάρχει όμως τουλάχιστον ο χρόνος να λυθεί θα έπρεπε να αρχίσουν οι προσπάθειες από τον πρώτο κιόλας τρίμηνο του 1998. Η Ελλάδα, δια στόματος Υπουργπύ Εσωτερικών, έχουμε ακούσει να λέει ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
     Τι θα γίνει άραγε, θα προλάβουμε; Ορισμένοι απαισιόδοξοι έχουν κιόλας αγοράσει αποθέματα ξηράς τροφής στα ντουλάπια τους και πλήθος από κεριά στα συρτάρια!
   Θα προλάβουμε άραγε; Θα υποδεχτούμε την πρώτη μέρα της νέας χιλιετηρίδας με την λαμπρότητα που της αρμόζει ή μήπως βυθισμένοι στο σκοτάδι και στον πανικό;
Θα δείξει...