ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο 1: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ μια σύγχρονη απειλή
Νάντια Ζγέρα
Μαθήτρια Β3 6ου Γυμνασίου Σερρών

      Ναρκωτικά , μια λέξη γνωστή σε όλους μας ή απλά κάτι απόμακρο; Τα ναρκωτικά έχουν μπει κυριολεκτικά στις ζωές των περισσότερων νέων σήμερα. Τα ποσοστά θανάτων από χρήση ναρκωτικών μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και το χειρότερο είναι ότι οι πιο πολλοί νεκροί είναι έφηβοι...
Κι όμως τα ναρκωτικά έχουν τις «ρίζες» τους στα αρχαία ακόμα χρόνια. Τότε οι Έλληνες έπαιρναν φυσικά ναρκωτικά που υπάρχουν στο όπιο για την ανακούφιση από τους πόνους και για να αποκτήσουν εφορία.
Αργότερα στις αρχές του 19ου αιώνα περίπου, ένας Γερμανός φαρμακοποιός απομόνωσε τα συστατικά του όποιου και δημιούργησε τη μορφίνη.
     Αρχικά χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικό ναρκωτικό για την ανακούφιση των πόνων όμως σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν κατάχρηση της μορφίνης καθώς και άλλων ναρκωτικών που δημιουργούνταν το ένα μετά το άλλο. Το γεγονός αυτό άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις και γι’ αυτό πολλοί νόμοι για τον έλεγχο της χρήσης, παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών θεσπίστηκαν κατά καιρούς σ’ όλα τα κράτη της γης, ενώ πολλοί από αυτούς ισχύουν μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει την καταστρεπτική μανία του ανθρώπου ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό.
      Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Οι αριθμοί που δίνουν οι Στατιστικές  Υπηρεσίες μόνο για την Ελλάδα είναι συγκλονιστικοί. Κάθε μέρα τουλάχιστον ένας αν όχι και περισσότεροι νέοι πεθαίνουν σ’ ένα παγκάκι ή σε ένα στενό από υπερβολική χρήση ηρωίνης και κάθε μέρα άλλο ένα όνομα προσθέτεται στην τεράστια λίστα των νεκρών από τη «λευκή σκόνη».
Όλα αυτά όμως αρχίζουν από πολύ νωρίς. Πολλοί έφηβοι παίρνουν τον «άσχημο δρόμο» από τα 13 τους ,όταν με τα προβλήματα της καινούργιας ,γι’ αυτούς, εφηβείας και με τις κακές παρέες καταλήγουν οι περισσότεροι στο τσιγάρο, «έτσι για αρχή».
     Η ιστορία δεν σταματά εκεί. Οι πανίσχυροι έμποροι ναρκωτικών είναι αποφασισμένοι να μην χάσουν απ’ τα δίχτυα τους κανένα νέο που είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό. Στην αρχή μπορεί να είναι απλά ένα χαπάκι μέσα στο ποτό ή ένα «διαφορετικό» τσιγάρο. Όλα αυτά δωρεάν. Οι έμποροι και τα βαποράκια ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Σταδιακά η εξάρτηση είναι όλο και μεγαλύτερη καθώς και η ανάγκη για χρήματα αφού τώρα πια τίποτα δεν είναι τζάμπα. Τι επακολουθεί; Ίσως ένα δυνατότερο ναρκωτικό και μια ληστεία. Μπορεί να είναι λίγα χρήματα από το πορτοφόλι των γονιών όμως εκτείνεται σιγά σιγά και σε ξένη ιδιοκτησία
     Οι περισσότεροι νέοι που μπαίνουν στον κόσμο των παραισθήσεων, συνήθως εγκαταλείπουν το σχολείο ,ενώ λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό. Οι πρώτοι καταλήγουν νεκροί ενώ οι δεύτεροι είναι και οι κερδισμένοι της όλης υπόθεσης.
      Το έργο των καλά οργανωμένων κυκλωμάτων μπαίνει και μέσα στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) όπου σοβαροί, επιτήδειοι κύριοι μοιράζουν «αθώες» σοκολάτες, μαστίχες ή καραμέλες στα ανυποψίαστα μικρά παιδιά. Το κόλπο αυτό δεν μετράει στους μεγάλους γι’ αυτό και επινοούν άλλα πολυπλοκότερα Ακόμα όμως και θρασύτατες ξένες εταιρίες εμποτίζουν τα διεθνούς φήμης προϊόντά τους με επικίνδυνες, συνήθως ναρκωτικές ουσίες.
     Δυστυχώς κυβερνήσεις και χώρες σ’ όλον τον κόσμο ευνοούν την διακίνηση ναρκωτικών και πράγματι αυτό είναι ντροπή για όλους μας.
      Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι «Άνθρωποι» στην κοινωνία μας που ευαισθητοποιούνται και προσπαθούν να βοηθήσουν όσους τους έχουν ανάγκη. Έτσι πολλά κέντρα αποτοξίνωσης υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πόλη που με ήπιο τρόπο βοηθούν χρήστες να αποδεσμευτούν.
       Και φανταστείτε πως όλα αυτά γίνονται γιατί ο άνθρωπος έχει συνηθίσει στην κατάχρηση και κατάφερε να μετατρέψει τα ναρκωτικά σε μια Σύγχρονη Απειλή.