ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


Αρθρο  2: Το νερό... νεράκι
Γεωργία Καραδημητρίου
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

1. Υπάρχει μόλυνση στο σπίτι;
Αν πιστεύετε ότι κλείνοντας τα παράθυρα του σπιτιού σας αφήνεται έξω όλες τις εστίες μόλυνσης, κάνετε λάθος. Γιατί τέτοιες υπάρχουν και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Υπολογίζεται ότι σ’ ένα σύγχρονο σπίτι υπάρχουν περισσότερες χημικές ουσίες απ’ όσες υπήρχαν πριν από 100 χρόνια σ’ ένα χημικό εργοστάσιο.
Πολλά από αυτά τα χημικά είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία μας. Οι ουσίες για την αντιμετώπιση του σκώρου, τα χρώματα, τα βερνίκια, τα αποσμητικά χώρου, τα αεροζόλ, τα καθαριστικά φούρνου είναι ορισμένα από αυτά. Το αντίδοτο είναι ο καλός αερισμός όλων των χώρων του σπιτιού η διακόσμησή του με πολλά φυτά και η χρήση με φειδώ των χημικών ουσιών.
2. Σήμερα 1.700.000.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
3. Κάθε έξι μήνες προστίθεται στον πληθυσμό της Γης ακόμη μία Γαλλία και κάθε δέκα χρόνια μία Κίνα.
4. Αν φανταστούμε την μορφή της Γης μας συρρικνωμένη στο μέγεθος ενός αβγού τότε όλο το νερό, γλυκό και αλμυρό θα είχε το μέγεθος μιας σταγόνας.
5. Η ανθρωπότητα διαθέτει περίπου 300 φορές λιγότερο αέρα απ’ ότι το νερό; Η ατμόσφαιρα βρίσκεται συνεπώς σε κατάσταση πολύ πιο ανησυχητική απ’ ότι η υδρόσφαιρα ο αέρας πρώτος ακατάλληλος για αναπνοή πολύ πριν γίνει το νερό ακατάλληλο για πόση.
6. Οι λεκάνες τις Σαχάρας και της Αραβικής χερσονήσου εκτός από το πετρέλαιο που  περιέχουν στο βάθος τους κρύβουν επίσης μεγάλα αποθέματα γλυκού νερού από το πετρέλαιο.
7. Την ερχόμενη δεκαετία το νερό στην περιοχή της Μ. Ανατολής θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο.
8. Στις μέρες μας τα μολυσμένα νερά προκαλούν περίπου το 80% των ασθενειών που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς των χωρών του τρίτου κόσμου. Τριάντα πέντε χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη δίψα ή από μολύνσεις  και συνολικά το 40% του αφρικανικού πληθυσμού κινδυνεύει ν’ αρρωστήσει και να πεθάνει εξ’ αιτίας του νερού.
9. Η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται και μαζί της αλλάζει η ποσότητα και ο τρόπος κατανομής της βροχής που πέφτει στον πλανήτη μας.
10. Σήμερα από τα 3.500 δις. κυβ. μέτρα νερού που καταναλώνονται παγκοσμίως το 75% απορροφάται από τη γεωργία το 20% από τη βιομηχανία και το 5% από τα νοικοκυριά. Η μερίδα του λέοντος άνω του 90% καταναλίσκεται από την αναπτυγμένη Δύση.
11. Αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 40 χρόνια ο πληθυσμός της Γης (11 δις. άνθρωποι). Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή πρέπει να τετραπλασιαστεί.
12. Κάθε χρόνο καταστρέφονται 170 εκατ. στρέμματα τροπικών δασών.
13. Ο άνθρωπος χρειάζεται 20 λίτρα περίπου νερό την ημέρα. Αλλά οι κάτοικοι των πλουσίων χωρών καταναλώνουν 12πλάσια ποσότητα κάθε μέρα. Εν αντιθέσει με τον Ινδό που δεν έχει ούτε μπάνιο, ούτε τουαλέτα.
14. Η Αθήνα έχει το σοβαρότερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, Είναι δυνατών μια εκπληκτική πόλη με τεράστια πολιτιστική αξία και μάλιστα πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων;
15. Στην περίπτωση μείωσης ακόμη περισσότερο του όζοντος οι πλούσιες χώρες την Δύσης με λιγότερο από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 80% της απελευθέρωσης των βλαβερών ρύπων.
16. Η Unicef προειδοποιεί: Κάθε χρόνο 14.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όχι σε χρονιά πλημμύρας ή πείνας αλλά σε κανονική χρονιά.
17. Ο παγκόσμιος πληθυσμός από 2.5 δις. το 1950 έφτασε σήμερα 5.4 δισεκατομμύρια.
18. Η ρύπανση των υδάτων προέρχεται από τα λύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, από την όξινη βροχή, διαρροές σε πυρηνικά εργοστάσια και από αποθήκες ραδιενεργών αποβλήτων μέσα στη γη και στη θάλασσα.
19. Το πιο πρόσφατο σύμπτωμα θαλάσσιας ρύπανσης είναι η λεγόμενη «κόκκινη παλίρροια» δηλ. η υπερβολική επέκταση φυκιών. Τα φύκια αυτά καταναλώνουν όλο το οξυγόνο που περιέχει το νερό με αποτέλεσμα όπου υπάρχει «κόκκινη παλίρροια» η ζωή στο νερό να εξαφανίζεται. Στον κόλπο του Μεξικού υπάρχει μια μικρή ζώνη 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν στη Ανδριατική. Στην Ιαπωνία εμφανίζονται κάθε χρόνο 200 «κόκκινες παλίρροιες» από φύκια που παράγουν τοξίνες.
20. Στις ακτές της Πολυνησίας, της Ταϋλάνδης και της Καραϊβικής παρατηρήθηκε ομαδικός θάνατος κοραλλιών, που οφείλεται σ’ ένα θερμοωκεάνειο ρεύμα. Στην Γροιλανδία παρατηρήθηκε μείωση του πάχους των πάγων κατά 50 εκατοστά.
21. Σε κάθε Αθηναίο αναλογούν 1-3 τετρ. μέτρα πράσινο ελεύθερος χώρος, όταν στον Λονδρέζο 20, στον Βιεννέζο 25, και στον Μοσχοβίτη 40.
22. Έχει υπολογιστεί ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 50 εκατ. τόνους χαρτιού το χρόνο, και γι’ αυτό πρέπει να κοπούν πάνω από 850 εκατομ. δέντρα. Ένας τόνος χαρτιού πεταμένος στα σκουπίδια αντιστοιχεί με 38-45 στρέμματα δάσους.