ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


Αρθρο 3: Νοστράδαμος
Κώστας Δημητριάδης
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      (Nostradamus-εκλατινισμένο όνομα Michel de Nostredem καταγόμενος  από Εβραϊκοί οικογένεια ).
Γάλλος Ιατρός - Αστρολόγος (Σαιν-Ρεμυ, Προβηγκία  1503-Σαλόν 1566).
     Σπούδασε με λαμπρή επιτυχία ιατρική στο Μονπελιέ και άσκησε με πολλή σοβαρότητα το ιατρικό επάγγελμα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Θ' τον έκανε ιδιαίτερο γιατρό του αφοσιώθηκε όμως στην αστρολογία, όπου απόκτησε εξαιρετική φήμη, η οποία δεν έχει σβήσει ακόμα.
     Εκτός από τα αλμανάκ, δημοσίευσε το 1555 ένα βιβλίο με προγνωστικά στη Λυών μια συλλο-γή τετράστιχων με τίτλο Centuries (είναι γνωστοί και άλλοι τίτλοι του ίδιου έργου), σχετική με τα μέλλοντα να συμβούν ακόμα και ύστερα από αιώνες.
Φυσικά καθώς η γλώσσα είναι συμβολικοί και αινιγματική και κυρίως καθώς δεν προσδιορίζεται η εποχή κατά την οποία θα συμ-βούν τα προβλεπόμενα, η συλλογή προσφέρεται σε κάθε είδους ερμηνεία εκ μέρους αυτόν που ασχολούνται με την αστρολογία, δίνοντας αφορμή σε ισχυρισμούς παραλόγους ή γελοί-ους, ακόμα και από την άποψη των αστρολογικών θεωριών.
     Πολλά από τα προβλέψιμα βγήκαν αληθινά και πολλή των θεωρούσαν και προφήτη. Η φήμη του μεγάλωσε περισσότερο  ύστερα από των θάνατο του. Ο πάπας όμως το αφόρεσε το 1881 και το συμπεριέλαβε στο μαυροπίνακά του.