Αρθρο: Μόλυνση περιβάλλοντος & άνθρωπος
Κατερίνα Κανταλή

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

    Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απειλεί να κα ταστρέψει την ομορφιά και την γαλήνη της ζωής μας. Ένα πρόβλημα που γεννήθηκε στη σύγχρονη πολιτισμένη ζωή μας από την πρόοδό μας στην τεχνολογία. Είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
    Το πρόβλημα αυτό είναι αναπόφευκτη συνήθεια της ζωής μας που έγινε σύγχρονη, βιομηχανική, τεχνολογική. Άλλαξε ο ρυθμός της ζωής στις μέρες μας. Καινούριες μηχανές,περισσότερα εργοστάσια, μεγαλύτερες α- νέσεις,αλλά δυστυχώς και μεγαλύτερη καταστροφή και μόλυνση του ζωτικού αέρα που αναπνέουμε.
    Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργήθηκε έτσι η αστυφυλία. Εγκατέλει-
ψαν τις μικρές τους πόλεις και τα χωριά τους και έφυγαν για τις μεγάλες πολιτείες, όπου πίστεψαν πως θα ζή- σουν  μία καλύτερη και πιο άνετη ζωή. Έτσι μαζεύτηκαν στα καινούρια κτιριακά συγκροτήματα, τις πολυκατοι κίες, και περιορίστηκαν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα για να ζήσουν στις πόλεις, που γέμισαν από ανθρώπους που ζητούσαν εργασία για να επιβιώσουν.
Οι ανάγκες της ζωής δημιούργησαν όλο και περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι πόλεις γέμι-σαν εργοστάσια κάθα φύσεως που απασχολούν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού.
    Τα εργοστάσια όμως είναι ο κυριότερος παράγοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα διάφορα βιομηχανικά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα και καταστρέφουν τις ακτές μας. Σκοτώνουν τα ψάρια με τις διάφο-
ρες χημικές τους ουσίες και συγχρόνως δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε .Μαύρα σύννεφα καλύπτουν τις πόλεις μας και σκοτεινιάζουν τον γαλάζιο ουρανό. Τα εργοστάσια λοιπόν είναι η μεγαλύτερη αιτία της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
    Η αστυφιλία στις πόλεις δημιούργησε  και ένα σωρό άλλα προβλήματα όπως π.χ. το συγκοινωνιακό. Υ πάρχουν ταλαιπωρίες και δυσκολίες στην κίνηση και μόλυνση από τα καύσιμα τόσων αυτοκινήτων. Οι δρόμοι,τα σπίτια, όλα μαύρισαν. Πηγή μολύνσεως είναι και τα σκουπίδια που γεμίζουν τους δρόμους καθημερινά.
    Και δυστυχώς οι άνθρωποι που δεν καταστρέφουν μόνο τις πόλεις τους,αλλά και την εξοχή, όπου φεύγουν για να ζήσουν λίγες ώρες ξέγνοιαστοι και χαρούμενοι. Γεμίζουν τα δάση και τις θάλασσες με ένα σωρό σκουπίδια και ακαθαρσίες, μολύνοντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Το πρόβλημα της μόλυνσης μπορεί να λυθεί μόνο αν οι άνθρωποι αποφασίσουν να πάρουν οι ίδιοι ορισμέ- να μέτρα. Το πιο ζωτικό πρόβλημα στις μέρες μας είναι ο αέρας που αναπνέουμε Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα το λύσουμε. Και πρώτα πρώτα εμείς οι ίδιοι πρέπει να φροντίζουμε να μην καταστρέφουμε τα δάση και τις ακτές και να μην μολύνουμε την φύση. Να μην συγκεντρώνουμε σκουπίδια στους δρόμους και να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες της δημόσιας υγιεινής.
    Το πρόβλημα των βιομηχανικών αποβλήτων μπορεί να λυθεί εύκολα, φτάνει οι βιομηχανικές μονάδες να μην βρίσκονται μέσα στις πόλεις, αλλά σε ιδιαίτερες τοποθεσίες, σε ειδικές βιομηχανικές ζώνες, ευτελώς απομονωμένες από τις πόλεις. Επίσης τα λύματα των εργοστασίων πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικό βιολογικό καθαρισμό. Έτσι τα απόβλητά τους δεν θα είναι βλαβερά και δηλητηριώδη, αλλά οι ουσίες που αποβάλλουν  θα είναι ίδιες με τις φυσικές.
    Ένα όμως πρόβλημα που είναι δύσκολο να λυθεί,είναι της ραδιενέργειας, που οφείλεται στα απόβλητα από  τις πυρηνικές δοκιμές, τα οποία παραμένουν αδιάλυτα στην ατμόσφαιρα και στο νερό.
     Το πρόβλημα των καυσαερίων των αυτοκινήτων μπορεί να περιοριστεί μόνο αν περιοριστεί η αστυφιλία. Αν αυτό δε γίνει, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι πόλεις πρέπει να γίνουν πολλά πάρκα και εστίες πράσινου,  που θα αντισταθμίζουν αρκετά το πρόβλημα της μόλυνσης. Γιατί τα δέντρα και το πράσινο αποτελούν οάσεις  για μια πόλη, όπου κανείς μπορεί να αναπνεύσει λίγο καθαρό αέρα και να περάσει λίγες στιγμές ευτυχισμένος.
     Σε ορισμένες σύγχρονες μεγαλουπόλεις κάνουν τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσουν καθαρή την ατμόσφαιρα από τα περιττώματα και τα σκουπίδια. Αντί να πετάνε τα σκουπίδια και να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις, τα χρησιμοποιούν στη βιομηχανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
     Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα της μόλυνσης μοναδικός υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος γιατί χρησιμοποίησε αλόγιστα τις επιτεύξεις του στον τομέα της τεχνολογικής προόδου και οδηγήθηκε έτσι σε ένα αδιέξοδο.  Στην προσπάθειά του να ζήσει πιο άνετα, πιο σύγχρονα παραβίασε ορισμένους κανόνες, αδιαφόρησε για τη φι ση και έτσι βρέθηκε ένα πρωί μπροστά στο καταστροφικό θέαμα που ο ίδιος προξένησε χωρίς καλά  να το έχει καταλάβει.
     Για όλα αυτά το πρόβλημα της μόλυνσης και ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να   γίνουν συνείδηση σε όλους μας γιατί εμείς το προκαλέσαμε και μόνο εμείς μπορούμε να το λύσουμε.Γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις αν θέλουμε να ξαναβρούμε την υγεία και την ευτυχία μας.