ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρθρο:  Η Πληροφορική μουσική
Κώστας Καρατζιάς

Μαθητής του Α2, 6ου Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθ. Καθηγήτρια Κική
 
 Τον περασμένο μήνα έγινε μια συνάντηση μουσικών στη Θεσσαλονίκη , όπου αναπτύχθηκαν θέματα όπως η ηλεκτρονική μουσική και η μουσική των Computers , η οποία ονομάζεται και Πληροφορική μουσική .
Γνωρίζουμε ότι από το 1970 και μετά οι Η/Υ και τα ρομπότς μπαίνουν στη ζωή μας για να λύσουν προβλήματα στην Οικονομία και την παραγωγή . Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των Η/Υ αναπτύσσεται με άλματα και στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ο κλάδος της μουσικής χρησιμοποίησε από νωρίς τους Η/Υ για να παίζεται αλλά και να γράφεται η μουσική .Αυτή η μουσική είναι η Πληροφορική μουσική .
Κερδίζει συνεχώς έδαφος η τέχνη αυτή και υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Ξενάκης , ο Ρ. Ρεύνολντς , ο Π. Λάνσνυ , ο Φ. Λέρνταλ , ο Μπ. Φέρνιχωφ , ο Μ . Τρέυμο και πολλοί άλλοί σ' όλο τον κόσμο που ασχολούνται μ' αυτόν τον τρόπο γραφής της μουσικής .
Κατά τη γνώμη μου , μπορεί τα όργανα αυτά να γράφουν και να παίζουν τις μουσικές νότες τέλεια , επειδή όμως δεν έχουν ούτε συναίσθημα ούτε μνήμες ιστορικές δεν έχουν τη γλυκύτητα που χρωματίζει την μουσική ανάλογα με την ψυχική κατάσταση του δημιουργού .
Με τους Η/Υ μπορούμε να συνθέσουμε μουσικά κομάτια σε ειδικά όργανα Midi τα οποία συνδέονται με την κετρική μονάδα των υπολογιστών. Τα μουσικά κομάτια (αρχεία) που δημιουργούνται έχουν επέκταση Mid. Πρόκειται για αρχεία που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο δίσκο και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ απο τα Πολυμέσα και το Internet.