ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ
Αρθρο: Paul Klee ένας απο τους μεγαλύτερους ζωγράφους
Κουκουζέλη Μαρία
Μαθήτρια του Α2, 6oυ Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθ. Καθηγήτρια: Κική Παυλικιάνη
Το βιβλίο με το όνομα του ζωγράφου Paul Klee κάνει αναφορά στο έργο του και εκθέτει πολλά απο αυτά.
Το βιβλίο αναφέρεται στην τέχνη και συγκεκριμένα στη ζωγραφική του Paul Klee.
Τα πρώτα του έργα είναι ασπρόμαυρα και παράξενα έως φοβερά. Στη συνέχεια εντύπωση μου κάνουν τα χρώματα των έργων που είναι ζωντανά αλλά και σκούρα. Επίσης κάποια έργα είναι ζωγραφισμένα με πολλά χρώματα.
Υπάρχουν κάποια έργα που μοιάζουν με ζωγραφιές μικρού παιδιού.
Ακόμα μεγάλη εντύπωση μου κάνουν και τα αφηρημένα έργα που είναι δυσνόητα.
Η αφηρημένη τέχνη αναφέρεται σε λίγους, γιατί λίγοι μπορούν να την καταλάβουν. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με την τέχνη συστηματικά, δύσκολα κατανοεί τέτοια έργα. Βέβαια η αφηρημένη τέχνη είναι τέχνη που μπορεί να έχει διαφορά νοήματα και ερμηνείες. Γι' αυτό ο καθένας μπορεί να τη δει από διαφορετική σκοπιά.
Για τον γνώστη της αφηρημένης δημιουργίας όσο παραμορφωμένη και αν είναι η φύση, στο βάθος, θα υπάρχει μια σωστή παρατήρηση και ένα αληθινό συναίσθημα. Το αφηρημένο έργο υπακούει σε κάποιους νόμους φυσικούς , συναισθηματικούς είτε νόμους του έργου.
Οι ιδέες για τον τρόπο ζωγραφικής γεννιούνται αυθόρμητα στο νου από ορισμένα σχήματα και χρώματα και τον συνδυασμό τους.
Για παράδειγμα μια γραμμή συνεχής ή όχι, λεπτή ή χοντρή εκφράζει σε κάθε περίπτωση κάτι διαφορετικό.
Όσον αφορά τα χρώματα, αυτά επηρεάζονται από τα διπλανά τους, από το φως, την ποσότητα και την ανάμειξη, γι' αυτό μόνο γενικές ιδέες μπορούμε να αναφέρουμέ.
Για παράδειγμα το γαλάζιο θυμίζει ουρανό ή θάλασσα, ηρεμία, όνειρο, κρύο κ.α. Το πράσινο θυμίζει τη φύση και ξεκουράζει τα μάτια κ.α.
Ο συνδυασμός λοιπόν σχημάτων και χρωμάτων καταλήγει σε ένα έργο νεότερης σχολής. Δηλαδή οι ζωγράφοι νεώτερων σχολών προξενούν συγκινήσεις αναπαριστώντας τους λόγους που προξενούν τις συγκινήσεις αυτές.