ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρθρο 3: Το φαράγγι της Σαμαριάς
Στέλλα Βεράνη
Μαθήτρια Α Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



      Το φαράγγι της Σαμαριάς ή της Φάραγγας ή της Αγίας Ρούμελης. Το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, το πιο στενό, το πιο μακρύ, το πιο βαθύ και το πιο δύσβατο. Το ωραιότερο και πιο άγριο σε φυσική ομορφιά φαράγγι της Ελλάδας, που βρίσκεται στην επαρχία των Σφακιών, του Νομού Χανίων.
Το φαράγγι της Σαμαριάς πήρε την ονομασία του από τον ομώνυμο παλιό οικισμό που βρίσκεται στο κέντρο του, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από το μικρό εκκλησάκι της «Οσίας  Μαρίας» στην έξοδο του φαραγγιού, με συγχώνευση των δύω λέξεων σε «Σία Μαρία-Σαμαριά».
     Σχηματίζεται στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων και εκτείνεται από την θέση Ξυλόκαστρο (1200μέτρα), στο ιστορικό οροπέδιο του Ομαλού, ως τον οικισμό Αγία Ρούμελη, στο Λιβυκό Πέλαγος. Έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και περιβάλλεται από πανύψηλες κορυφές που ξεπερνούν σε ύψος τα 2000 μέτρα.
     Βαθιές και επιβλητικές χαράδρες, πολλά ρέματα και πανέμορφα δάση από κυπαρίσσια, πεύκα και πουρνάρια δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπάρχουν κυπαρίσσια, με περιφέρεια κορμού 6,5 μέτρα που θεωρούνται ιερά και δεν τα κόβει κανείς.
Αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων της Κρήτης που ιδρύθηκε το 1962και καταλαμβάνει έκταση 48.500 στρεμμάτων. Δρόμοι δεν υπάρχουν εκτός από ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι, μήκους 16 χιλιομέτρων. Για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται 5-8 ώρες. Η διάβαση του φαραγγιού είναι δυνατή μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.      Το χειμώνα είναι αδιάβατο γιατί στο βάθος τρέχουν τα νερά των γύρω βουνών και σχηματίζουν ποτάμι που πρέπει να το διασταυρώσει κανείς 47 φορές για να το περάσει.
     Στον δρυμό απαντούν σχεδόν όσα τα φυτά της Κρητικής χλωρίδας που περιλαμβάνει ενδημικά. Από την πανίδα χαρακτηριστικό είδος είναι ο κρητικός αίγαγρος, το γνωστό αγρίμι και αποκαλούμενο ΚΡΙ-ΚΡΙ, αλλά στην περιοχή επίσης ζουν αγριόγατοι, ασβοί, κουνάβια, γυπαετοί, όρνια, χρυσαετοί και πέρδικες.