ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αρθρο 1: Στο χορό των ρίχτερ
Νατάσα Δήμου
Μαθήτρια Β' Γυμνασίου


Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 7ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
     Τα ρολόγια στην Κηφισιά σταματούν στις 14.58. Τότε που η γη σεί-στηκε σε ένταση 5,9 Ρίχτερ. Μαζί με τη γη σείστηκαν και τα πολυώροφα κτήρια. Οταν η ώρα που άλλοι ακόμα εργάζονταν, ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Τα αποτελέσματα από το  χτύπημα του εγκέλαδου φάνηκαν από την αρχή αφού για αρκετή ώρα τα τηλέφωνα και τα κινητά δεν λειτουργούσαν. Επρεπε να περάσει αρκετή ώρα για να μάθουμε για τις καταστροφές που υπέ-στη η πρωτεύουσα της πατρίδας μας. Τα πρώτα μηνύματα έφτασαν πληροφορώντας μας για τον θάνατο ενός άνδρα μέσης ηλικίας από καρδιακό. Και ύστερα από τον πρώτο θάνατο μαθαίνουμε και τα υπόλοιπα θλιβερά γεγονότα. Η ΕΜΑΚ κινητοποιήθηκε άμεσα. Ολοι οι άντρες της ρίχτηκαν στη δουλεία για να απεγκλωβίσουν τους επιζώντες. Τα κατάφεραν πολύ καλά και μας απέδειξαν, ότι στις δύσκολες στιγμές μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτούς.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
 Ο απολογισμός αυτού του σεισμού δεν είναι και τόσο ευχάριστος αφού 123 Ελληνες έχασαν τη ζωή τους ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά ή σοβαρά και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία. Περισσότεροι από 100.000 είναι οι άστεγοι που αυτή τη στιγμή διαμένουν σε 15.000-20.000 αντί-σκηνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων των 300 συνεργείων του Υ-ΠΕΧΩΔΕ 12.728 κτήρια (ποσοστό 48%) χαρακτηρίζονται κατοικήσιμα, 10.336 (ποσοστό 39%) επισκευάσιμα και μη κατοικήσιμα, ενώ 3.340 (ποσοστό 13%) κατεδαφιστέα.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
     Τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων ξεκίνησαν από τα πρώτα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό και εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο. Οι άστεγοι παραπονέθηκαν ότι τα αντίσκηνα που μοιράστηκαν δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σεισμοπλήκτων. Αντίθετα η κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα αντίσκηνα που διέθεσαν για τους σεισμόπληκτους υπερκάλυπταν τις ανάγκες τους. Πολλοί άστεγοι αρνούνται να πάνε στους καταυλισμούς φοβούμενοι την ακεραιότητα των υπαρχόντων τους αφού παρουσιάστηκαν κρούσματα ληστειών. Οσοι με-τακινήθηκαν στους καταυλισμούς τις πρώτες μέρες έμεναν εκτεθειμένοι στους ληστές αφού οι καταυλισμοί δεν αστυνομεύονταν. Ετσι αναγκάζονταν να κρα-τούν βάρδιες τις νύχτες φυλώντας τα προσωπικά τους αντίσκηνα καθώς και τα λιγοστά πράγματά τους. Οι χημικές τουαλέτες άργησαν να εγκατασταθούν.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗ-ΚΤΩΝ
Το κόστος για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον σεισμό σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις θα φτάσει τα 200δις. Δραχμές. Κυβερνητικοί πα-ράγοντες στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 350δις. δραχμές. Προς το παρόν η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το οξύ θέμα της στέγασης με διάφορους τρόπους. Εκτός από τις σκηνές που στήνονται σε καταυλισμούς ή δίνονται σε ιδιώτες, ενοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία και διαμορφώνονται κλειστοί αθλητικοί χώροι. Οι λύσεις αυτές δεν είναι τόσο ικανοποιητικές για τους σεισμοπαθείς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 20000 κλίνες σε ξενοδοχεία της Αττικής έχουν καταληφθεί μόνο 130.
 Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εγκαταστήσει σε πρώτη φάση 600 κοντέινερ αξίας 3.000.000 δραχμές το καθένα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ?
     Δεν έπρεπε να είχαμε τόσες πολλές και μεγάλες καταστροφές. Σε σεισμούς διάρκειας μόνο 10 δευτερολέπτων και 5,9 Ρίχτερ ο δείκτης είναι μικρός - το ένα στα 7.200τ.μ. οικοδομήσιμου χώρου επιτρέπεται να καταρρεύσει. Εφόσον φυσικά είναι στέρεες κατασκευές. Από τον σεισμό της Τρίτης φαίνεται ότι οι καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες.

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ
 Ο μεγάλος φονικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου θα μείνει χαραγμένος στις μνήμες όπως έμειναν και οι παλαιότεροι σεισμοί (της Κοζάνης και του Αιγίου καθώς και ο σεισμός του 1981 στη Θεσσαλονίκη). Παρ’ όλο που περνάμε σε μια πενταετή περίοδο έντονης σεισμικότητας, ας ελπίσουμε ότι ο σεισμός αυτός δε θα ξανά- επαναληφθεί.