ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αρθρο 6: Σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου
Ελίνα Κοτρώνη

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Τα ζώα. Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Οι περισσότεροι προτιμούν ένα ψάρι ή ένα πουλάκι που δεν θέλουν πολλή περιποίηση αλλά και λόγω έλλειψης χώρου. Όσοι όμως είναι τυχεροί και έχουν σπίτι με αυλή έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πανέμορφο σκυλάκι ή μια ζωηρή και χαδιάρα γατούλα.
     Όποιος όμως θέλει ένα πιστό, μια τρυφερή συντροφιά, ένα παρηγορητικό βλέμμα γεμάτο αγάπη στις δύσκολες στιγμές θα ήταν προτιμότερο να διαλέξει ένα σκύλο κι όχι μία γάτα οι οποίες είναι πιο ανεξάρτητες και θέλουν μεγαλύτερη ελευθερία κι όχι κάποιον να τις πιέζει.
   Οι ρίζες της καταγωγής του σκύλου χάνονται μέσα στο χρόνο. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε την καταγωγή του.
   Έχουμε καταφέρει όμως να τους χωρίσουμε σε 6 κατηγορίες:
      Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα κυνηγόσκυλα. Τα πιο διάσημα  σκυλιά αυτής  της κατηγορίας είναι
1) Τα Ιρλανδέζικα Σέτερ, πολύ όμορφα και κομψά σκυλιά είναι τα πιο γρήγορα από όλα τα άλλα Σέτερ γι ‘αυτό είναι άλλωστε τόσο διάσημα.
2)  Το Πόιντερ που χαρακτηρίζεται ως βασιλιάς των κυνηγόσκυλων. Εμφανίστηκε γύρω στα 1650 στην Αγγλία αλλά κατάγεται από την Ισπανία.
     Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα λαγωνικά. Ένα από αυτά είναι το Μπήγκλ που θεωρείται από τα πιο καθαρόαιμα Εγγλέζικα σκυλιά
και μάλιστα ήταν το αγαπημένο της βασίλισσας Ελισάβετ Ά.
    Στην Τρίτη κατηγορία ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας Τεριέ. Παρά το μικρό τους μέγεθος είναι πολύ ζωηρά, έξυπνα και πάντα έτοιμα να προστατεύσουν το αφεντικό τους.
     Η τέταρτη ομάδα είναι τα σκυλιά μινιατούρες!! Έχουν πάρει το όνομά τους απ’το ύψος τους που δεν ξεπερνά τα 30-35 εκ. Όπως και τα τερριέ είναι ευκίνητα και γεμάτα ενέργεια.
   Στην πέμπτη κατηγορία ανήκουν τα σκυλιά γενικής χρησιμότητας Πολύ γνωστά σκυλιά αυτής της ομάδας είναι
1) Τα Μπουλντόγκ. Η εμφάνισή τους φανερώνει δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα.
2)Τα Δαλματίας γνωστά από την ταινία « Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας» είναι καλοί και δυνατοί φύλακες με ζωηράδα και αποφασιστικότητα.
  Στην έκτη και τελευταία κατηγορία ανήκουν τα σκυλιά εργασίας μερικά από τα οποία είναι
1)Τα Χάσκυ Σιβηρίας. Αυτά τα πανέμορφα σκυλιά με τα χαρακτηριστικά μπλε μάτια χρησιμοποιούνται για να σέρνουν έλκηθρα και διακρίνονται για τον ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα τους.
 2) Τα Μπόξερ . Έχουν πολύ καλό χαρακτήρα, είναι πιστά, αφοσιωμένα και προστατευτικά απέναντι στο αφεντικό τους.
3) Τα Κόλεϋ η γνωστή μας Λάσυ κατάγονται από τη Σκοτία. Είναι έξυπνα, κομψά και πολύ αγαπητά στα παιδιά.
4)  Τα Γερμανικά Τσοπανόσκυλα γνωστά ως Λυκόσκυλα πήραν μέρος στους 2 Παγκοσμίους Πολέμους όπου 25.000 από αυτά έχασαν τη ζωή τους. Δεν υπάρχουν πιο πιστά και έξυπνα σκυλιά και οι ικανότητές τους για εκπαίδευση είναι ασύγκριτες.
     Όποιος όμως θέλει να αποκτήσει ένα αξιαγάπητο σκυλάκι πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα άψυχο παιχνίδι αλλά χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και περιποίηση και ότι είναι μια μεγάλη ευθύνη. Αλλά όσοι  έχουν ένα τόσο πιστό φίλο ξέρουν ότι τους ανταποδίδει καθημερινά και με όποιο τρόπο μπορεί την αγάπη και την φροντίδα τους.