ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο: Σχέσεις εφήβων
Κατερίνα Κανταλή

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Η συμπεριφορά του εφήβου στην σχέση του με το άλλο φύλλο
      Ακριβώς όπως συμπεριφέρεσαι στους δικούς σου, στους οικογενειακούς σου φίλους, στους συμμαθητές σου και στους γνωστούς σου, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεσαι και στο φίλο ή στην φίλη σου.
Με την ευγένεια σου να δημιουργείς πολιτισμένη και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Να είσαι αληθινός και τίμιος στις σχέσεις σου με το άλλο φύλο, χωρίς να θέλεις να εκμεταλλευτείς ένα αδύνατο σημείο του άλλου.
Η απλότητα σου είναι ένα σημείο θετικό και βοηθάει να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις μεταξύ σας. Βέβαια την απλότητα σου  να μην την συνοδεύει το θράσος ή η εκμετάλλευση της καλοσύνης του άλλου. Μην δίνεις ψεύτικες ελπίδες στον άλλο ότι τον προτιμάς ή θέλεις την συντροφιά του αν πραγματικά δεν σε ενδιαφέρει καθόλου.
Μην εκμεταλλεύεσαι την συμπάθια και την αδυναμία του σε σένα.
Για να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου. Ο άλλος πληγώνεται πολύ και δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα μέσα του και άσχημες καταστάσεις , που μπορεί να επηρεάσουν την υπόλοιπη ζωή του, αλλά και την ευτυχία του.
Μην γίνεσαι αιτία να πονέσει ο άλλος. Αυτό δεν σε τιμάει καθόλου. Σίγουρα δεν θα ήθελες να σου φερθεί κάποιος με τον ίδιο τρόπο που φέρεσαι εσύ τώρα.
Αν δεν συμπαθείς κάποιον μπορείς τουλάχιστον να είσαι ευγενικός μαζί του και παράλληλα να του δείξεις ότι δεν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν χωρίς να τον μειώσεις.
Η αγάπη σου για τον άλλο να είναι αυθόρμητη και ειλικρινείς, χωρίς σκοπιμότητα και να μην αποβλέπει σε οφέλη.
Μάθε να υποχωρείς στα μικρά πράγματα που κλονίζουν τις σχέσεις σου με το άλλο φύλο και να είσαι σταθερός στις απόψεις σου για σημαντικά και ουσιώδη όπως αξίες, ιδέες και ιδανικά.
     Πάντως , καλό είναι να προσέχεις και να μην πιστεύεις εύκολα τα γλυκά λόγια του άλλου γιατί μπορούν να κρύβουν σκοπιμότητα και ψεύτικη ευγένεια. Μπορεί ίσως να σε οδηγήσουν σε μια άσχημη ιστορία. Αλλά και σε καλή περιπέτεια να σε οδηγήσουν η ηλικία σου που δεν είναι ακόμα κατάλληλη. Τώρα έχεις άλλες υποχρεώσεις.
      Πρέπει να γίνεις κάτι στην ζωή σου. Να βάλεις άλλους σκοπούς και στόχους για την μελλοντική επιτυχία σου. Γι’ αυτό άφησε τα αυτά γι’ αργότερα όταν θα έχεις ωριμάσει, θα έχεις σταδιοδρομήσει επαγγελματικά και θα έχεις ολοκληρωθεί σωματικά.
     Πάνω απ’όλα όμως, να σέβεσαι τον άλλο που κάνεις παρέα. Μην κάνεις πράγματα που θα τον στεναχωρούσαν ή θα δημιουργούσαν μια άσχημη κατάσταση με επακόλουθα για τα οποία θα αισθάνεσαι ενοχή και ντροπή. Ακόμη, κι αν κάποτε τελειώσει η σχέση σου αυτή με τον άλλο. Ωραίο θα είναι να αισθάνεσαι υπερήφανος και ευχαριστημένος για την τίμια και ειλικρινή στάση σου απέναντι του , αφήνοντας όμορφες αναμνήσεις.