ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Αρθρο: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Σερρών
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΑΡΘΑ &   ΑΪΤΑΟΓΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ
Μαθήτριες 6ου υμνασίου Σερρών


     Ο Σύλλογος μικρασιατών Ν.Σερρών ιδρύθηκε το 1972 από Μικρασιάτες στην καταγωγή. Αποτελείται από 700 μέλη ηλικίας 6 μέχρι 96 ετών. Στον Σύλλογο συμμετέχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό άτομα που έχουν Μικρασιατική καταγωγή. Στόχος του Συλλόγου είναι να μείνει άσβεστη η φλόγα της μνήμης των αλησμόνητων Πατρίδων της Μ.Ασίας, να γίνονται χοροί και μουσεία και βιβλιοθήκες με Μικρασιατικά κειμήλια.
Στόχος ακόμη είναι να έλθουν όλο και περισσότεροι στον Σύλλογο, Να χτιστεί 2ος
όροφος  και να συμμετάσχουν όλοι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
     Στον Σύλλογο διατηρούνται 4 χορευτικά τμήματα με στολές Μικρασιάτικες. Ο Σύλλογος πραγματοποιεί πολλά είδη εκδηλώσεων, τα οποία γίνονται  όλη τη χρονιά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
     Διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο όπου μετέχουν 9 μέλη και από εξωτερική επιτροπή τριών μελών και εκλέγοντας κάθε 2 χρόνια από την γενική συνέλευση. Η διεύθυνση στην οποία γίνονται οι συγκεντρώσεις είναι Ν.Κιουπλιά, Ικονίου 5 σε ιδιόκτητο κτίριο.
     Τα έσοδα τα οποία έχει ο Σύλλογος είναι δωρεές από μέλη του συλλόγου, συνδρομητές, κρατικές επιχορηγήσεις χορούς και λαχεία. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Σύλλογος  είναι οικονομικά. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τα χορευτικά τμήματα.
     Για το μουσείο και για την βιβλιοθήκη. Για αυτό την άνοιξη του 96 θα κτιστεί και 2ος όροφος αλλά πάντα με την συνδρομή και τις δωρεές των μελών του Συλλόγου και τη βοήθεια του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και του Υπουργείου Πολιτισμού.
     Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ και ιδιαίτερα στις χορευτικές εκδηλώσεις των παιδιών.

     Επίσης ο Σύλλογος έχει την βοήθεια από την Νομαρχία και το Δήμο φυσικά σε βαθμό αναλογίας με τους πόρους που διαθέτουν ενώ η συνεργασία με τους διάφορους Συλλόγους του Ν.Σερρών είναι αρκετά ικανοποιητική. Κατά την γνώμη των ειδικών ένας  Πολιτιστικός Σύλλογος σε ένα άτομο μπορεί να προσφέρει καλλιέργεια πνεύματος, δημιουργικότητα, ευαισθητοποίηση και καθαρότητα πνεύματος.
     Γίνονται επίσης πολλές χρήσιμες γνωριμίες και σύσφιξη σχέσεων. Η ενημέρωση για την λαϊκή παράδοση, τους χορούς, τις εθνικές ενδυμασίες γίνεται με ανθρώπους του πνεύματος, καθηγητές Πανεπιστήμιου εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και με τον πιο αγνό, απλό Μικρασιάτη. Τέλος τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου είναι να διαδοθεί σε όλους τους Μικρασιάτες του Νομού και της Ελλάδας ότι εδώ στις Σέρρες οι αλησμόνητες πατρίδες της Μ.Ασίας ζούνε μέσα στις καρδιές όλων και πως η κληρονομιά που δόθηκε από τούς παλιούς, οι νέοι θα την διαφυλάξουν γιατί αυτή είναι η ρίζα όλων των Μικρασιατών.