ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Αρθρο:  Η Εκθεση των θησαυρών του Αγίου Ορους
Χατζηγαβριήλ Δημήτρης

Μαθητής του Α2, 6ου Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθ. Καθηγήτρια Κική

Το Άγιον όρος ως δημιούργημα του Βυζαντινού Ελληνισμού σε περίοδο ακμής και Διεθνούς ακτινοβολίας, αποτέλεσε αιωνόβιο θεσμό ο οποίος επί χίλια χρόνια και πλέον παραμένει όρθιος και, ακόμη και σήμερα, πληροί το λόγο της ύπαρξής του ως μοναχικός οργανισμός.

Εάν το όρος δεν ήταν ζωντανός οργανισμός, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν ένα απέραντο μουσείο τέχνης, το πλουσιότερο ίσως στον κόσμο. Αρχιτεκτονήματα, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, γλυπτά και ξυλόγλυπτα, αντικείμενα μικροτεχνίας, μικρογραφίες, παντοειδή κειμήλια αφθονούν στο Άγιο Όρος σε μια ατελείωτη ποικιλία μορφών. Αποτελούν μέσα λατρείας και είναι ευλαβής προσφορά στο θεό, για Δε το Ελληνικό έθνος ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά.

Όλοι αυτοί οι θησαυροί διαφυλάχθηκαν με περισσή φροντίδα και ζήλο από το Όρος και επειδή τόσο μεγάλη είναι η σημασία και η αξία τους, είναι ανάγκη να ακτινοβολήσουν και ευρύτερα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την προβολή της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης του 1997, της Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται σ' αυτή μια λαμπρή έκθεση Βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας, στο Βυζαντινό μουσείο της πόλης.

Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του μουσείου οι επισκέπτες βλέπουν σε κάθε μια απ' αυτές διαφορετικά εκθέματα: εικόνες διαφόρων διαστάσεων, διακοσμημένες περίτεχνα μα χρυσό και ασήμι με χρώματα ζωντανά και τέτοια τεχνική στην απόδοση των μορφών των αγίων που νομίζεις ότι θέλουν να σου μιλήσουν` Ιερά σκεύη χρυσά και ασημένια, δισκοπότηρα, θυμιατήρια με πολύτιμους λίθους, ξυλόγλυπτους και αργυρεπίχρυσους σταυρούς, εγκόλπια από ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους, αργυρεπίχρυσες μίτρες, λειψανοθήκες, χρυσοκέντητα άμφια` αλλού ήταν εκτεθειμένα ευαγγέλια σε χρυσές, αργυρές και βελούδινες θήκες, χειρόγραφα σε περγαμηνές,πολύτιμα πατριαρχικά και αυτοκρατορικά έγγραφα όπως είναι τα χρυσόβουλα. Σε μια σχετικά μικρή αίθουσα υπάρχει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με περίτεχνα σκαλίσματα αλλά και υπέροχες παραστάσεις. Στη συνέχεια σε άλλη αίθουσα εκτίθενται τα εργαλεία που χρησίμευαν στις δουλειές των μοναχών καθώς επίσης και ποτήρια κρασιού. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν στοιχεία για τη δύσκολη ζωή των μοναχών μέσα από μια ταινία - Σλάιτσ που προβάλλεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Η Έκθεση αυτή, λαμπρύνει τη Θεσσαλονίκη, δένει με την ιστορία της και την πολιτιστική της φυσιογνωμία ως βυζαντινής πόλης και ικανοποιεί την θρησκευτική αλλά και αισθητική αναζήτηση του κάθε επισκέπτη.