ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Αρθρο 6: Η ιστορία του τζόγου
Νίκος Νικολάου
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1874 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ( από το λαχείο Φιλάρχαιων στο ξυστό και στο λόττο).

     Το 1849 η Αρχαιολογική εταιρία στην προσπάθειά της να περισώσει ότι περισσότερο μπορούσε από τα εκτεθειμένα στην αμάθεια των Ελλήνων και στη ληστρική μανία των ξένων, αρχαία ερείπια, αναγκάστηκε να καταφύγει στη φιλοπατρία των πλούσιων Ελλήνων με διάφορες λαχειοφόρους αγορές, όπως το «Λαχείο Οικίας» όπου ο τυχερός κέρδιζε σπίτι.
     Το πρώτο όμως επίσημο λαχείο στη ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους εξεδόθη με διάταγμα του βασιλιά Γεωργίου του Α’, στις 19 Νοεμβρίου 1874. Είναι το λαχείο των φιλάρχαιων που σκοπό είχε να εξοικονομήσει πόρους για αρχαιολογικές ανασκαφές.
     Η επιτυχία του λαχείου ήταν μεγάλη και έτσι η Αρχαιολογική Εταιρία με τους πόρους που απέκτησε, άρχισε τις ανασκαφές του Διονυσιακού Θεάτρου και της Στοάς του Αττάλου. Εκτιμάτο 3,30δρχ. και έδινε στον πρώτο τυχερό 22,000δρχ.
     Στις 11 Ιουνίου του 1904, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει το Λαχείο υπέρ του Εθνικού Στόλου, ενώ τον Ιούλιο του 1905 τα δυο λαχεία της Αρχαιολογικής Εταιρίας και του Στόλου συγχωνεύονται σε ένα νέο λαχείο που ονομάζεται Λαχείο υπέρ του Εθνικού Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, που είναι το μόνο κρατικό λαχείο  μέχρι το 1926.
     Το 1936 η Ενωση Συντακτών κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο υπέρ των σκοπών της, ενώ μέχρι την ίδια χρονιά που δημιούργησε η Ενωση Συντακτών το δικό της λαχείο κυκλοφορούσε και το Λαχείο Θεσσαλονίκης.
     Ενα νέο λαχείο, με την ονομασία Εθνικό Λαχείο, ιδρύεται στις 26 Απριλίου 1937, για να καταργηθεί τρία χρόνια μετά και να επανακυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 1941. Την ίδια χρονιά το λαχείο Στόλου μετονομάζεται σε Λαϊκό Λαχείο, που ακόμη και στην περίοδο της κατοχής συνέχισε να εκδίδεται με επιτυχία, αφού η προσδοκία μερικών δισεκατομμυρίων που μεταφράζονταν σε λίγο λάδι ή ψωμί έκανε τον κόσμο να το αγοράζει. Το Λαϊκό Λαχείο το 1964 μοίραζε κάθε Δευτέρα 16,000,000 δραχμές.
     Το Σεπτέμβριο του 1967 καταργείται τι Λαχείο Συντακτών και στη θέση του δημιουργείται το «Ειδικό Κρατικό Λαχείο υπέρ κοινωνικής αντιλήψεως». Επί υπουργίας Μιλτιάδη Εβερτ στο Υπουργείο Οικονομικών τυπώθηκε ο πρόδρομος του σημερινού ξυστού λαχείου. Οταν το λεγόμενο πολιτιστικό λαχείο που σκοπό είχε την συγκέντρωση πόρων για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που τελικά δεν κυκλοφόρησε.
Και από τα κρατικά λαχεία που έγραψαν τις πρώτες σελίδες της ιστορίας του τζόγου στη χώρα μας, φτάνουμε στη 1η Μαρτίου 1959 - που τα τυχερά παιχνίδια μπαίνουν στη ζωή των Ελλήνων – και κυκλοφορεί το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ. Συμπεριλάμβανε 12 αγώνες συν  δύο αναπληρωματικούς και η στήλη κόστιζε 2,50 δραχμές. Την πρώτη Κυριακή παίχτηκαν 427,340 στήλες σε 808 πρακτορεία και οι νικητές μοιράστηκαν το ποσό των 456,716δρχ.
Μοναδικός δωδεκάρης ήταν τότε ο δικηγόρος Νίκος Πάσσαρης που πήρε 288,359 δρχ., ποσό αστρονομικό για την εποχή…
Ύστερα από 16 παιχνίδια, οι αγώνες στο δελτίο έγιναν 13, ενώ οι αναπληρωματικοί αγώνες καταργήθηκαν το 1964. Στα πρώτα αυτά δελτία του ΠΡΟ-ΠΟ υπήρχαν διαφημίσεις του καφέ «Παπαγάλος» του υγρού «κλίν» και της χλωρίνης «Λευκίνη» …
     Το 1990 μπήκε στη ζωή μας το ΛΟΤΤΟ.
     Το 1993 το ΞΥΣΤΟ. Ημέρες Εθνικής Φαγούρας…
     Συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας .Εχουμε γδάρει το πετσί μας…