ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρθρο: Ο χορός
Ελένη Μικελίδου

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Σύνολο ρυθμικών κινήσεων του σώματος, των ποδιών και των χεριών, που εκτελούνται με τη συνοδεία μουσικής ή τραγουδιού και χαρίζουν τέρψη και ψυχαγωγία στο χορευτή και στους θεατές. Είναι μορφή τέχνης και ανήκει στις μουσικές τέχνες. Είναι μια σπουδαία μορφή έκφρασης του ανθρώπινου ψυχικού βίου.
      Κάθε λαός καλλιέργησε το χορό με τον τρόπο που ταίριαζε στα ήθη, τα έθιμα και τις ιδιομορφίες του. Ο χορός είναι τόσο παλιός όσο κι ο κόσμος. Ο πρωτόγονος άνθρωπος χορεύει από αφορμή διάφορα ευφρόσυνα ή λυπηρά περιστατικά της ζωής του, στις λατρευτικές θρησκευτικές πράξεις, στις πολεμικές εξορμήσεις, κατά τη νίκη ή την ταφή των νεκρών κ.τ.λ. Ο χορευτής εκφράζει συναισθηματικές εντυπώσεις του, έκανε διάφορες κινήσεις, που με το πέρασμα του χρόνου, συστηματοποιήθηκαν, υποτάχτηκαν σε κανόνες κι αποτέλεσαν την τέχνη του χορού. Όλοι οι αρχαίοι λαοί, Ινδοί, Κινέζοι, Αιγύπτιοι Εβραίοι κ.ά. καλλιέργησαν το χορό, που είχε θρησκευτικό, μαγικό ή λειτουργικό χαρακτήρα.
     Στη βίβλο αναφέρεται ο χορός της Σαλώμης. Οι χοροί όμως της αρχαίας Ελλάδας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της τέχνης. Γιατί ο χορός των προγόνων μας ήταν, εκτός από τα άλλα, και μέσο αγωγής.
Στους κατοπινούς χρόνους ο χορός αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας, του δράματος και της κωμωδίας που προήρθαν από τους χορούς και τα άσματα των διονυσιακών εορτών. Τα χορικά μάλιστα τραγούδια χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο για να εκφράζει ο λαός τη γνώμη του.
      Τα πιο γνωστά είδη χορών της Ευρώπης είναι: η πόλκα, το βάλς, η παροντέλα, το τσάρλεστον, η μαζούρκα κ.ά. Από τους ελληνικούς λαϊκούς χορούς σπουδαιότεροι είναι: ο συρτός, ο καλαματιανός, ο μπάλος, ο τσάμικος, ο πεντοζάλης, ο κεχαγιάδικος (Λήμνος), η σούστα κ.ά. Από τους αρχαίους χορούς ονομαστοί ήταν η πυρρίχη, πολεμικός χορός που μιμούνται όλες τις επιθετικές και αμυντικές κινήσεις του μαχητή, με τη συνοδεία λύρας.