6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Εκπαίδευση από απόσταση – για τον Απόδημο Ελληνισμό.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Περ. Ευρώπης
UNESCO Όμιλος Σερρών - Δήμος Σερρών - 6ο Γυμνάσιο Σερρών

 

Από την Καίτη Εμμανουηλίδου: Υπεύθυνη προγράμματος Δήμου

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής & Κοινωνικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Κ.Α.) του Δήμου Σερρών, τον Όμιλο Unesco Σερρών, το εργαστήριο Πληροφορικής & Τηλεματικής του 6ου Γυμνασίου Σερρών υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και επικοινωνίας και προσφέρει στην ομογένεια τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΩΣ: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται σε καμία ειδική χρηματοδότηση από Κρατικό ή Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο εμπνευστής και υπεύθυνος του προγράμματος κ. Βαγγέλης Γκιμπερίτης καθώς και ολόκληρη η ομάδα του που αποτελείται από τεχνικούς, διοικητικούς και εκπαιδευτικούς προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιτέκτονας της τεχνογνωσίας και δημιουργός αυτού του έργου που διήρκησε περισσότερο από !!!4 χρόνια!!! είναι ο Βαγγέλης Γκιμπερίτης - Καθηγητής Πληροφορικής & Συγγραφέας βιβλίων Πληροφορικής καθώς και συγγραφέας του βιβλίου πληροφορικής του Λυκείου ο οποίος πιστεύει ότι: ""τα καλύτερα επιτεύγματα αυτού του είδους έγιναν εκεί που χρειάστηκε κατάθεση ψυχής και όχι χρημάτων". Μας ενοχλεί πάρα πολύ το γεγονός ότι μερικοί είναι συχνά στα μέσα ενημέρωσης για να ανακοινώνουν τι πρόκειται να κάνουν και όχι το ΤΙ ΕΠΡΑΞΑΝ.


Αίθουσα Πληροφορικής & Τηλεματικής της Δ.Ε.Π.Κ.Α. Σερρών

     Το πρόγραμμα απευθύνεται στον απόδημο Ελληνισμό, σε χώρες και πόλεις όπου δεν υπάρχουν σχολεία οργανωμένα, αλλά υποτυπώδη εκπαίδευση που οργανώνεται  από συλλόγους, εκκλησίες, φορείς ή επικρατεί ανύπαρκτη δραστηριότητα εκπαίδευσης.
     Στόχος του προγράμματος, η εκμάθηση βασικών στοιχείων της ελληνικής γλώσσας στα ελληνόπουλα 2ης, 3ης, 4ης  και 5ης γενιάς, η διάδοση του πολιτισμού, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας. Κύριος σκοπός του προγράμματος, δεν είναι η "προετοιμασία των παιδιών για πανελλήνιες εξετάσεις", αλλά κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που είναι η σύνδεση αυτών των παιδιών με τις ρίζες τους, η επαφή τους με τα ήθη, έθιμα, πολιτισμό, με μια απλή διδασκαλία της γλώσσας, τραγουδιών, ποιημάτων και προσευχών. Δηλαδή, η μυρωδιά από Ελλάδα. Γι΄αυτόν τον λόγο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επισκέψεις και φιλοξενία των παιδιών στις εγκαταστάσεις του Δήμου Σερρών.
     Η καινοτομία του προγράμματος που το καθιστά μοναδικό, είναι η διδασκαλία που γίνεται ON LINE σε πραγματικό χρόνο και φέρνει τον εκπαιδευτή και τους εκπαιδευόμενους πρόσωπο με πρόσωπο. Από τις εικονικές τάξεις που βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι,  μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις, να δίνονται απαντήσεις, να αποστέλλονται ασκήσεις και διαγωνίσματα και να εξετάζονται άμεσα. Γίνεται ταυτόχρονη χρήση προγραμμάτων με κείμενο, πίνακα, εικόνα, και βίντεο.
     Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ο συνδυασμός της τελευταίας τεχνολογίας, με τις υπερσύγχρονες συσκευές του και το διαδίκτυο. Πρόκειται για μία ειδική τεχνική, εμπνευσμένη από τον υπεύθυνο του προγράμματός μας κ. Βαγγέλη Γκιμπερίτη, βασισμένη στο συνδυασμό διαφόρων μέσων της τεχνολογίας που επιτρέπει την μετάδοση βίντεο αλλά το σπουδαιότερο έχει φθηνή εγκατάσταση και το χαμηλότερο κόστος χρήσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα δύο studio τηλεματικής που στεγάζονται στο 6ο Γυμνάσιο Σερρών και στη Δημοτική επιχείρηση του Δήμου που δημιούργησε και λειτουργεί ο παραπάνω καθηγητής..
     Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούμε καθώς και οι τεχνικές εκπαίδευσης είναι από την πλούσια βιβλιοθήκη μας που εμπλουτίζουμε συνεχώς με ειδικό υλικό για εκπαίδευση από απόσταση το οποίο προμηθευόμαστε από ειδικούς φορείς και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας όπως οι ειδικές σειρές του καθηγητή κ. Δαμανάκη.
     Οι εκπαιδευτικοί μας, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ειδικά προσόντα και εμπειρία σε τάξεις υποδοχής παλιννοστούντων.

     Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι του απόδημου ελληνισμού, πέρα από τις προσπάθειές μας για ανεύρεσής τους, να έρθουν σε επαφή μέσω των οργάνων τους με το ΣΑΕ ή με τη Πρόεδρο Unesco Σερρών κυρία Καίτη Εμμανουηλίδου, για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Κινητό: 0932755008.
Επίσης, μπορούν να έρθουν σε επαφή  στο e-mail:  giberitis@sch.gr   με τον υπεύθυνο και δημιουργό του συστήματος τηλεεκπαίδευσης κ. Βαγγέλη Γκιμπερίτη.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
     Το πρόγραμμα αυτό το παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο συνέδριο του Σερραϊκού Απόδημου Ελληνισμού, που έγινε τον Αύγουστο του 2000 στη λίμνη Κερκίνη. Η παρουσίαση έγινε On Line από το εργαστήριο τηλεματικής της του 6ου Γυμνασίου Σερρών και της Δ.Ε.Π.Κ.Α. στο συνεδριακό κέντρο, όπου εξεπλάγησαν οι σύνεδροι με την ιδέα, τη χρήση του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και την απλότητα με την οποία γίνεται η σύνδεση και η διδασκαλία.
     Η αποδοχή ήταν γενική από τους άρχοντες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Βουλευτών και της ηγεσίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.).
     Ο κύριος Άγγελος Ασλανίδης, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος της περιφέρειας Ευρώπης του  Σ.Α.Ε  στον οποίο οφείλεται και η υλοποίηση του προγράμματος, ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της πρώτης τηλετάξης.
     Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιείται το σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής & τηλεματικής του 6ου Γυμνασίου Σερρών, πρωτοπόρο στην εκπαίδευση από απόσταση που δημιούργησε και λειτουργεί ο καθηγητής του σχολείου κ. Βαγγέλης Γκιμπερίτης.


ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΛΕΤΑΞΕΩΝ
Το Συμβούλιο του Σ.Α.Ε δια του υπευθύνου του, κ. Άγγελου Ασλανίδη, πρότεινε την παρακάτω λίστα χωρών με ανάγκες για την υλοποίηση του προγράμματος.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μπουργκάς, Σλίβεν, Αγχίαλο, Βάρνα.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Βράιλα, Κωστάντζα, Γαλάτσι.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μαριούπολη, Κίεβο. Συμφερούπολη,
ΓΕΩΡΓΙΑ: Τιφλίδα, Βατούμ.
ΡΩΣΙΑ: Βλαδικανκάς.
ΤΣΕΧΙΑ.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
     Το πρόγραμμα, είναι μια ιδέα της τότε προέδρου της Δ.Ε.Π.Κ.Α. κ. Καίτης Εμμανουηλίδου και Προέδρου Ομίλου Unesco Σερρών που προήλθε από τις δραστηριότητες που αφορούν την εκπαίδευση από απόσταση, του επιστημονικού της συνεργάτη κ. Βαγγέλη Γκιμπερίτη, καθηγητή πληροφορικής - Συγγραφέα, δημιουργού και υπεύθυνου του εργαστηρίου πληροφορικής & Τηλεματικής του 6ου Γυμνασίου και της Δ.Ε.Π.Κ.Α.
     Οι υπεύθυνοι του προγράμματος από μέρος των φορέων είναι, ο κ. Άγγελος Ασλανίδης, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Ευρώπης του Σ.Α.Ε και η κ. Καίτη Εμμανουηλίδου.

Σύντομο βιογραφικό των υπευθύνων υλοποίησης του προγράμματος.
Καίτη Εμμανουηλίδου (Υπεύθυνη του προγράμματος – Γενικός συντονισμός)
     Έχει αναλώσει τη ζωή της στα κοινωνικά και τα κοινά του Δήμου Σερρών. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος επί σειρά ετών, έχει υπηρετήσει τον Πολιτισμό, Αθλητισμό, Τέχνες, Παράδοση επί αρκετά χρόνια. Σήμερα είναι η πρόεδρος Ομίλου Unesco Σερρών και της πολιτιστικής εταιρείας PRAXIS.

Βαγγέλης Γκιμπερίτης (Δημιουργός της μεθόδου - Συντονιστής - Τεχνικός υπεύθυνος)
     Καθηγητής Πληροφορικής Γεωλόγος – Συγγραφέας 35 βιβλίων πληροφορικής, επίσημος συγγραφέας του Υπουργείου Παιδείας του νέου βιβλίου πληροφορικής του Λυκείου, επίσημος συγγραφέας των βιβλίων για τις εξετάσεις πιστοποίησης των διπλωμάτων πληροφορικής του Πανεπιστημίου Cambridge. Συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επιστημονικός συνεργάτης της Δ.Ε.Π.Κ.Α. και του Σ Α Ε. Εκπαιδευτικός με ειδικές διακρίσεις στην εκπαίδευση, οδήγησε το internet site του σχολείου του και τους μαθητές του σε 40 βραβεύσεις μέχρι σήμερα. Μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση από απόσταση και εμπειρία αρκετών ετών στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας, πολυμέσων.
    Έχει την ευθύνη της λειτουργίας και τον συντονισμό της ομάδας. Συνεργάζεται με τους εκπαιδευτές, τους βοηθά στην κατανόηση της τεχνολογίας ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, σύμφωνα με τα μέσα και τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

 


Επιστημονική Ομάδα:
Ασχολείται με τη σχεδίαση του προγράμματος, διδασκαλία, μεθόδους και πρότυπα διδασκαλίας, εκπαίδευση από απόσταση στη θεωρεία και πράξη. Έχουν όλοι τεχνικές γνώσεις τηλεεκπαίδευσης και γνωρίζουν άριστα τη Διοικητική, Τεχνολογική, Τηλεματική και Εκπαιδευτική
για την υποστήριξη των εξ αποστάσεως προγραμμάτων.
Η επιστημονική ομάδα, εκτός από τον δημιουργό του συστήματος αποτελείται από τους:

Σταύρος Οικονομόπουλος. Επιστημονικός συνεργάτης. Τεχνικός - Ηλεκτρονικός Μηχανικός Msc. Επεξεργασία σήματος. Τεχνική - Διοικητική υποστήριξη

Φώτης Κοκολιός.
Επιστημονικός συνεργάτης
. Τεχνικός – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ  Msc Προπονητική και Διδακτορικό. Τεχνική - Διοικητική υποστήριξη

Γκιμπερίτη Αθανασία
. Επιστημονικός συνεργάτης, Εκπαίδευση, Τεχνολογική - Διοικητική - Τηλεματική υποστήριξη.
Πτυχιούχος Κοινωνικής Πολιτικής.
Msc στη Σύγχρονη Υγεία & Κοινωνική Πολιτική.
Δεύτερο Msc "Ποιότητα και Διοίκηση Υγείας"
.  
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκη «Η ηλεκτρονική υγεία (eHealth) ως εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής, με έμφαση σε ποιοτικές, διαχειριστικές  και οικονομικές διαστάσεις.


Απόστολος Μπάτης
. Επιστημονικός συνεργάτης, Εκπαίδευση - Διοικητική υποστήριξη.
Φιλόλογος.
Η εκπαιδευτική ψυχή του προγράμματος που χωρίς αυτόν δεν θα είχε επιτευχθεί εκπαιδευτικά και πολύ σπουδαίο έργο, του αξίζουν συγχαρητήρια.


Ρούσου Σοφία. Φιλόλογος.
Msc στη Φιλοσοφία και στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Εξειδίκευση στη διδακτική και ψυχολογική στήριξη παίδων με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο.
Νεκταρία Στρατουδάκη Φιλόλογος
Συμμετείχε στην οργάνωση και εκπαίδευση του προγράμματος.
Μαρία Εμμανουηλίδου. Καθηγήτρια Φ.Α.  Msc Ολυμπιακή Παιδεία.
Υπεύθυνοι συντονισμού, επικοινωνίας και γραμματειακής υποστήριξης:
Διαμαντίδου Αναστασία. Νομικός
Συνεργάτες που βοήθησαν κατά διαστήματα: 

Νίκος Τσελίκας
.
Δάσκαλος. Εμπειρία σε μονοθέσιο σχολείο, και στους παλιννοστούντες μαθητές.
Γιώργος Δασκάλου. Δάσκαλος. Εμπειρία σε μονοθέσιο σχολείο, και στους παλιννοστούντες μαθητές.


ΟΙ ΤΗΛΕΤΑΞΕΙΣ
    1η Τηλετάξη:
Η πρεμιέρα του προγράμματος έγινε στις 25/11/2000 με την πρώτη τηλετάξη που δημιουργήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ξεκίνησε με 15 παιδιά, αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον του προγράμματος προσέλκυσε άλλα 30. Έτσι σήμερα υπάρχουν 45 παιδιά τα οποία έχουν χωριστεί σε τμήματα ανάλογα με τη γνώση στη γλώσσα. Η συνεργασία γίνεται με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Βάρνας, το προεδρείο των οποίων έχει και την ευθύνη της τηλετάξης.
Επόμενες Τηλετάξεις:
Ύστερα από την επιτυχία του προηγούμενου έτους 2000 με την τηλετάξη της Βάρνας, ο Σ.Α.Ε. ενδιαφέρεται για την ίδρυση και άλλων τηλετάξεων στην Αγχίαλο της Βουλγαρίας, στη Κωστάντζα και Βράιλα της Ρουμανίας, στη Τιφλίδα της Γεωργίας.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
     Μετά την από την επιτυχή υλοποίηση τριών μηνών, το Σάββατο στις 17-2-2001, έγινε η δημοσίευση του προγράμματος στα ΜΜΕ. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, οι δημοσιογράφοι, παρακολούθησαν μια τυπική ώρα διδασκαλίας και ακολούθησε συνέντευξη τύπου για την ενημέρωσή τους. Τα σχόλια όλα κολακευτικά για το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα.


Αριστερά στη τηλετάξη της Βάρνας η κ. Βικτορία Ιβάνοβα υπεύθυνη δασκάλα ομιλεί με την
Πρόεδρο της Δ.Ε.Π.Κ.Α. κ. Καίτη Εμμανουηλίδου
Δεξιά Οι δάσκαλοι του προγράμματος κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας με τους μαθητές της τηλετάξης.
Περισσότερες φωτογραφίες από τα μαθήματα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Σ.Α.Ε.
     Στις 22-2-2001, στα πλαίσια του παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.Ε. στα κεντρικά γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος. Έγινε σύνδεση με την τηλετάξη της Βάρνας της Βουλγαρίας και παρακολούθησαν ένα τυπικό μάθημα μιας ώρας όπως ακριβώς υλοποιείται το πρόγραμμα.
 

Η συνεδρίαση του Δ.Σ του Σ.Α.Ε και On Line επίδειξη του προγράμματος
     Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε.  κ. Andrew A. Athens και το διοικητικό συμβούλιο έμεινε ενθουσιασμένο από το πρόγραμμα. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος  συγκινήθηκε από τη παρουσίαση γιατί όπως τόνισε, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και την έλλειψη τέτοιων δραστηριοτήτων.
Η Ομάδα του προγράμματος με τον Υφυπουργό
Εξωτερικών και τον υπεύθυνο του ΣΑΕ Ευρώπης.

Από αριστερά προς τα δεξιά:
Οικονοπόπουλος Σταύρος (τεχνικός του προγράμματος),
Εμμανουηλίδου Καίτη (Πρόεδρος ΔΕΚΠΑ), 
Γρηγόρης Νιώτης (Υφυπουργός Εξωτερικών), 
Γκιμπερίτης Βαγγέλης (Πληροφορικός - συντονιστής προγράμματος), 
Ασλανίδης Άγγελος (Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ & Υπεύθ. Ευρώπης).

      Παρών ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, που όπως δήλωσε είναι μοναδικό και πρωτοποριακό. Τόνισε τη χρησιμότητά του για τη διασύνδεση που μπορεί να γίνει με τους γείτονές μας σε επίπεδο ανταλλαγής πολιτισμού των δύο χωρών, με μαθητές που να ανήκουν είτε σε ομάδες της ομογένειας ή είναι Βούλγαροι πολίτες.
     Ο Υπεύθυνος Ευρώπης κ. Άγγελος Ασλανίδης, έδωσε επείγουσα προτεραιότητα στη δημιουργία και άλλων τηλετάξεων και ανέλαβε τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού.

Καίτη Εμμανουηλίδου
Πρόεδρος ΔΕΠΚΑ