ΑΛΚΟΟΛ - (Πρόγραμμα Αγωγή Υγείας)  
 Η εργασία αυτή έγινε απο τους παρακάτω μαθητές:
Ζιάκα Θεοδώρα - Ηλιοπούλου Αθανασία - Καρατζίβα Γεωργία - Στεφανίδου Ντίνα - Χορταριά Γιώτα - Υψηλάντη Μαρίνα - Ταγταλιανίδου Έλλη - Κυριαζή Βιβή - Κρεωνίδου Γεωργία - Σταμπουλή Φωτεινή - Χομόνδοζλη Ειρήνη - Σερραίου Ανθή - Σαρμαδάκη Ειρήνη - Παγκάλου Δέσποινα - Ταίρη Ελένη - Τύμτσιου Σταυρούλα - Σιμιτσή Τάνια - Καλλιτσάρη Ρούλα
Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εργασίας είχανοι Καθηγήτριες του 6ου Γυμνασίου:
Ζιώγα Στέλλα - Γκαρίπη Δέσποινα
 

Web team: Βαγγέλης Γκιμπερίτης και οι μαθητές του
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Αλκοόλ   Εξαρτησιογόνες Ουσίες   Κάπνισμα   Το αλκοόλ   Ναρκωτικά

Β. Αλκοόλ - Ιστορία
Γ. Αλκοόλ - Υγεία  Η αλκοόλη και ο Αλκοολισμός  Αλκοολισμός   Κίρρωση  Καρκίνος   Καρδιοαγγειακές διαταραχές   Ηπατικές βλάβες   Νευρολογικές διαταραχές   Εγκυμοσύνη  Πρόληψη   Θεραπία   Παρενέργειες Αλκοολομανία   Αλκοόλ και οδήγηση

Δ. Αλκοόλ - Ψυχολογία - Οικογένεια - Κοινωνία    Ψυχολογία
Ε. Αλκοόλ - Διασκέδαση - Νέοι    Αλκοόλ και διασκέδαση - νέοι

ΣΤ. Αλκοόλ και Ατυχήματα    Επίπεδα αλκοόλης στο αίμα
Επιστροφή στη σελίδα δραστηριότητες

 
 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Αλκοόλ
Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα : εξαρτησιογόνες ουσίες - Αλκοόλ. Σ΄ αυτό εθελοντικά πήραν μέρος μαθητές από τα τμήματα Β4 , Β2, Β3 και Α5 .

Το συντονισμό της όλης εργασίας ανέλαβαν οι καθηγήτριες Ζιώγα Στέλλα και Γκαρίπη Δέσποινα.
Βασικός στόχος του προγράμματος -πέρα από τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και καθηγητών - ήταν να γνωρίσουν άμεσα οι μαθητές μέσα από το υλικό που θα συγκέντρωναν οι ίδιοι τις σοβαρές συνέπειες της κατάχρησης του αλκοόλ στην υγεία και στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Στην πρώτη μας συνάντηση οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε υποομάδες που η καθεμιά δούλεψε με ένα από τα παρακάτω υποθέματα :
1η ομάδα: Εξαρτησιογόνες Ουσίες
2η ομάδα: Αλκοόλ - Ιστορία
3η ομάδα: Αλκοόλ - Υγεία
4η ομάδα: Αλκοόλ - Ψυχολογία - Οικογένεια - Κοινωνία
5η ομάδα: Αλκοόλ - Διασκέδαση νέοι
Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφτηκαν τις βιβλιοθήκες της πόλης μας [ΣΠΕ και ΔΕΠΚΑ] από όπου συγκέντρωσαν αρκετές πληροφορίες.
Άλλη δραστηριότητα των ομάδων μας ήταν η οργάνωση συναντήσεων με τους υπευθύνους της Τροχαίας και του Νοσοκομείου, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν στο θέμα και πήραν συνεντεύξεις.
Σε συνεργασία με τις άλλες ομάδες εργασίας του Σχολείου μας καλέσαμε στο Σχολείο μας έναν οινολόγο που μας ενημέρωσε για τη σωστή παρασκευή και χρήση του κρασιού .
Άλλη κοινή δραστηριότητα με τις άλλες ομάδες ήταν η επίσκεψη μας στο Καπνολογικό Ιστιντούτο Ελλάδος στη Δράμα, όπου έγινε η ενημέρωση όλων.
Έγιναν προβολές βιντεοταινιών που είχαν σαν θέμα η μεν μια ΠΟΤΟ ή ΜΟΤΟ και τη άλλη το Αλκοτέστ.
Τα παιδιά ετοίμασαν ερωτηματολόγια που είχαν σαν θέμα τη χρήση του αλκοόλ που τα μοίρασαν στα παιδιά του σχολείου και επεξεργάσθηκαν στατιστικά.
Ετοιμάσαμε ταμπλό που σ΄ αυτά τονίσαμε τις επιπτώσεις του αλκοόλ΄ στην υγεία και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Στο τέλος η κάθε ομάδα ανέλαβε να συνθέσει το υλικό που συγκέντρωσε με τη βοήθεια των καθηγητριών.
Τώρα που ολοκληρώνεται η προσπάθεια της ομάδας μας αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους
γιατί με μεγάλη προθυμία μας δέχτηκαν , μας ενημέρωσαν πάνω στο θέμα που επεξεργαζόμαστε και μας παραχώρησαν συνεντεύξεις.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την υπεύθυνη του Προγράμματος Υγείας κ.Ευθυμιάδου Σοφία για το υλικό και τη βοήθεια που μας πρόσφερε.
Οι συντονίστριες του προγράμματος
ΟΜΑΔΑ Α
Εξαρτησιογόνες Ουσίες
Πως δουλέψαμε
Η Ζιάκα Θεοδώρα, η Ηλιοπούλου Αθανασία και η Καρατζίβα Γεωργία αποτελούμε την ομάδα που δούλεψε το θέμα "Εξαρτησιογόνες ουσίες" [γενικά]
Συγκεντρώσαμε στοιχεία από εγκυκλοπαίδειες και από βιβλία που βρήκαμε στις βιβλιοθήκες της πόλης μας. Συμμετείχαμε και εμείς στην ομάδα που επεξεργάστηκε τα στατιστικά.
Κάπνισμα
Η δική μας ομάδα νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσει τίποτα σ΄ όσα ακούστηκαν από την προηγούμενη ομάδα. Έτσι ένα πολύ μικρό κείμενο θα διαβάσουμε για το κάπνισμα.
Κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που βγαίνει από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού. Το 16ο αιώνα οι Ισπανοί έφεραν στην Ευρώπη τα συνήθεια του καπνίσματος , μαζί με την καλλιέργεια του καπνού. Από τότε η διάδοση του ήταν ραγδαία και ξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Το αλκοόλ
Είναι το δεύτερο σκέλος από τη σειρά που σχηματίζουν οι κορεσμένες μονοσθενείς αλκοόλες και η πιο γνωστή αλκοόλη. Βιομηχανικά η αλκοόλη παρασκευάζεται από ζαχαρούχους καρπούς , κύρια σταφύλια ή από μελάσα έπειτα από ζύμωση , οπότε στο υπάρχον ζάχαρο μετατρέπεται σε αλκοόλη, η οποία αποστάζεται. Η αλκοόλη αποτελεί το κύριο συστατικό στα αλκοολούχα ποτά. Είναι υγρό άχρωμο με ευχάριστη μεθυστική οσμή, ευκίνητο, ελαφρότερο από το νερό. Όταν αναμιγνύεται με το νερό, αναπτύσσεται θερμότητα και γίνεται συστολή του όγκου του όλου υγρού μίγματος. Εκτός από το νερό αναμιγνύεται με αιθέρα , γλυκερίνη και άλλες οργανικές ενώσεις. Διαλύει άριστα πολλές ουσίες . Ως διαλυτής παίρνει τη δεύτερη θέση μετά το νερό. Σε μικρές ποσότητες προκαλεί διέγερση σε μεγαλύτερες μέθη και σε ακόμη πιο μεγάλες και σε περίπτωση επανάληψης προκαλεί σοβαρές βλάβες και τέλος το θάνατο. Χρησιμοποιείται ως διαλυτής , ως αντισηπτικό, στην αρωματοποιία και στη φαρμακευτική , στην κατασκευή αλκοολούχων ποτών, στη χημική βιομηχανία κ.λ.π. Επειδή στην περίπτωση που η αλκοόλη είναι καθαρή έχει μεγάλη φορολογία, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικούς σκοπούς της προσθέτουν ουσίες, οι οποίες της δίνουν άσχημη γεύση και οσμή, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευάζονται αλκοολούχα ποτά. Πρώτες ύλες για την παρασκευή της αλκοόλης είναι:
1. Τα αλκοολούχα υγρά από τα οποία παίρνεται με απλή απόσταξη .
2. Ζαχαρούχα υγρά .
3. Ζαχαρότευτλα
4. Σταφίδες
5. Αμυλούχες ύλες και
6. Κυτταρινούχες ύλες.
Αλκοολική ζύμωση λέγεται η χημική αλλοίωση την οποία παθαίνει το ζάχαρο για να μετατραπεί σε αλκοόλη. Έχουμε δύο κατηγορίες από οινοπνευματούχα .
Ναρκωτικά
Είναι ουσίες φυσικές ή τεχνητές που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου προκαλώντας μεταβολές στη νοητική σφαίρα, στη συμπεριφορά και στο συναίσθημα προκαλώντας παράλληλα εξάρτηση του ατόμου από αυτές.
Το φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αποτελεί για την εποχή μας ένα μεγάλο , οξύ και σύνθετο πρόβλημα που απασχόλησε και απασχολεί πολλές κατηγορίες ενδιαφερομένων. Παρόλη την εμφάνιση εκατοντάδων ενημερωτικών άρθρων με θέμα τα ναρκωτικά και την τοξικομανία , άρθρων που κινούνται από τα απλά αποτρεπτικά κηρύγματα μέχρι επιστημονικές μελέτες, ο μέσος Έλληνας δεν έχει ξεκαθαρίσει βασικά ερωτήματα γύρω από το θέμα αυτό. Ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής - υγείας να επεξεργαστούμε το θέμα ναρκωτικά σε επόμενη σχολική χρονιά.
OΜΑΔΑ Β
Αλκοόλ - Ιστορία
Πως δουλέψαμε
Τα παιδιά της ομάδας μας είναι η Στεφανίδου Ντίνα και Χορταριά Γιώτα.
Το θέμα που επεξεργαστήκαμε είναι το Αλκοόλ - Ιστορία. Συγκεντρώσαμε υλικό από εγκυκλοπαίδειες , περιοδικά και άλλα βιβλία που βρήκαμε στις βιβλιοθήκες της πόλης μας. Έτσι συνθέσαμε την εργασία μας.
Συμμετείχαμε στην διανομή των ερωτηματολογίων και στην επεξεργασία των στατιστικών.
Αλκοόλ - Ιστορία
Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl" Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και έχει το χημικό τύπο C2 H5 OH.
Ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο αποτελούν τα μόνα στοιχεία της αιθυλικής αλκοόλης. Αυτή είναι το μόνο είδος αλκοόλης που είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, ταξινομείται φαρμακολογικά , ως γενικό καταστατικό και μπορεί να προκαλέσει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί με την ύπαρξη ορισμένων ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών.
Η παραγωγή και πώληση οινοπνευματωδών ποτών είναι διαδικασίες ρυθμισμένες με νόμους από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς.
Ο κώδικας του Χαμουραμπί περιείχε διατάξεις που ρύθμιζαν το κανονισμό λειτουργίας των "οίκων οινοποσίας". Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών. Το νερό, που στους πρώτους γεωργικούς πολιτισμούς ήταν από τα πολυτιμότερα αγαθά, το χρησιμοποιούσαν αρχικά και για να κάνουν σπονδές στις διάφορες λατρευτικές τελετουργίες. Αργότερα όμως αντικαταστάθηκε από τα γάλα, το μέλι και το κρασί ή τη μπύρα. Η εισαγωγή των οινοπνευματωδών ποτών στο τυπικό πολλών θρησκειών συνδέεται με την ιδιότητα τους να φέρνουν τους ιερείς σε μια επιθυμητή κατάσταση έκστασης. Η ιδιότητα αυτή θεωρούνταν αποτέλεσμα της παρουσίας υπερφυσικών πνευμάτων και θεών. Το κόκκινο κρασί, στα πλαίσια των θρησκευτικών του χρήσεων , ταυτίστηκε από την αρχή με το σύμβολο του αίματος της ζωής και με αυτή την πνευματική σημασία πέρασε ως συστατικό στοιχείο στο χριστιανικό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Οι μύθοι και οι μαρτυρίες που σώζονται από τον αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό αποκαλύπτουν την κοινή σχεδόν πανομοιότητα.
Έλληνες φιλόσοφοι ανέφεραν μια χονδροειδή μέθοδο απόσταξης . Ο Διόνυσος ήταν θεός του κρασιού, γιος του Δία και της Σέμελης. Οι περιπέτειες του είναι πολλές. Έτσι σ΄ ένα μεγάλο του ταξίδι ως την Ινδία που συνοδεύονταν από σάτυρους , άντρες και γυναίκες και κρατούσαν κληματόβεργες χορεύοντας και τραγουδώντας , δίδασκε στους ανθρώπους, που συναντούσε και τον αγαπούσαν πως να καλλιεργούν το αμπέλι και να φτιάχνουν κρασί.
Ως ποτό η μπύρα ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους . Παρασκευάζονταν από αλεύρι ή σπόρους δημητριακών , στην Ασσυρία , τη Βαβυλωνία και την Αίγυπτο [5.000 - 2.500 π.Χ.] Στην Αίγυπτο η βιομηχανία της προστατευόταν από τους ίδιους τους Φαραώ. Οι Κινέζοι απέσταξαν ένα ποτό από μπύρα ρυζιού γύρω στα 800 π.Χ. ενώ το αράκ αποσταζόταν στις Ανατολικές Ινδίες από καλαμοσάκχαρο και ρύζι. Οι Άραβες ανέπτυξαν μια μέθοδο απόσταξης για την παραγωγή ποτού από κρασί.
Ο Ξενοφών στην "Κύρου Ανάβαση" γράφει ότι, επιστρέφοντας με τους μύριους από την Περσία, είδε στην Αρμενία να πίνουν ποτό από κριθάρι. Οι Σκύθες, οι Θράκες , οι Κέλτες κ.α. έπιναν μπύρα από εκείνα τα χρόνια . Οι λαοί της Β.Ευρώπης έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας από τους Ρωμαίους. Η Παρασκευή ποτών με απόσταξη ήταν γνωστή στη Βρετανία πριν από την ρωμαϊκή κατάκτηση. Παρόμοια ποτά κατασκευάζονταν στην Ισπανία , Γαλλία και την υπόλοιπη Δ.Ευρώπη , κυρίως μετά τον 8ο αιώνα όπου ήλθαν σε επαφή με τους Άραβες . Κατά το μεσαίωνα ιδρύθηκαν πολλές βιοτεχνίες μπύρας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που με τον καιρό εξελίχτηκαν στις σύγχρονες τεράστιες βιομηχανίες με πλατιά κατανάλωση που πολλές φορές επιβάλλονταν κυβερνητικός έλεγχος. Στην Ελλάδα το πρώτο βιοτεχνικό εργαστήριο μπύρας ιδρύθηκε το 1864 στην Αθήνα από Ι.Φιξ
Αργότερα ιδρύθηκαν και άλλα.
ΟΜΑΔΑ Γ
Αλκοόλ - Υγεία
Πως δουλέψαμε :
Η Υψηλάντη Μαρίνα , η Ταγταλιανίδου Έλλη , η Κυριαζή Βιβή η Κρεωνίδου Γεωργία αποτελούμε την ομάδα που επεξεργάστηκε το θέμα " Αλκοόλ - Υγεία " .
Κύρια δραστηριότητα μας ήταν η επίσκεψη μας στο Νοσοκομείο που κανονίστηκε με τη μεσολάβηση της κ. Ευθυμιάδου .
Εκεί ο γαστρεντερολόγος κ. Φραντζής Χατζηχρήστου μας ενημέρωσε για τις συνέπειες της κατάχρησης του Αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό .
Με μεγάλη προθυμία μας παραχώρησε συνέντευξη .
Ακόμη συγκεντρώσαμε στοιχεία για το θέμα από εφημερίδες , περιοδικά και βιβλία που βρήκαμε στις βιβλιοθήκες της πόλης μας .
Η αλκοόλη και ο Αλκοολισμός
" Δεν μπορούσα να δω τα φίδια , αλλά μου έλεγε , ότι σκαρφάλωναν πάνω στα πόδια του και μετά πηδούσε και στρίγκλιζε κι έλεγε πως κάποιο τον είχε δαγκώσει στο μάγουλο .
Ποτέ μου δεν είδα άνθρωπο τόσο αγριεμένο . Σε λίγο έπεφτε εξαντλημένος και λαχανιασμένος κυλιόταν ύστερα πέρα - δώθε βγάζοντας στριγκλή φωνή και λέγοντας , πως οι διάβολοι είχαν μπει μέσα του . Σε λίγο πάλι , ανασηκωνόταν λίγο κι άκουγε γέρνοντας το κεφάλι του απ΄ την άλλη μεριά .
Κλαψούριζε πολύ σιγανά :
" Τάπ - τάπ - τάπ να οι πεθαμένοι τάπ - τάπ - τάπ " με κυνηγάνε αλλά γω δεν πάω . Αχού , νάτοι ! Μη με αγγίζεται , μη . Κάτω τα χέρια σας - είναι κρύα φύγετε . Ουου , αφήστε με ήσυχο τον κακομοίρη ! " .
Ο Χωκ - Φινν περιγράφει τον πατέρα του .
Παρ΄ όλο που το είδος της τρομώδους κατάστασης , που βιώνει ο μέθυσος πατέρας του Χωκ Φινν , μπορεί να συμβεί καμιά φορά κατά το στάδιο της αποστέρησης , αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια .
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο , αντιμετωπίζουν ένα πολύ λιγότερο δραματικό πρόβλημα με το πιοτό .
Πολλοί άνθρωποι έχουν ως ένα βαθμό χάσει τον έλεγχο πάνω στο πιοτό και πολλοί θα επιθυμούσαν να σταματήσουν να πίνουν τελείως ή τουλάχιστον να ξανα-αποκτήσουν έλεγχο της κατάστασης .
Αυτό ισχύει και για τον οικογενειάρχη που η γυναίκα του και τα παιδιά του καταφέρονται εναντίον του γιατί πίνει πολύ , και για τη μοναχική χήρα , που χάνει τους φίλους της , γιατί πίνει υπερβολικά και το γεγονός αυτό της προκαλεί δυστυχία .
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν " πρόβλημα με το πιοτό " - θα ήθελαν να πίνουν λιγότερο , αλλά δεν μπορούν . Λίγο - πολύ έχουν χάσει την ελευθερία της επιλογής και είναι πια ευφημισμό κι αν χρησιμοποιούμε " εξαρτημένοι απ΄ το πιοτό " .
Αλκοολισμός
Ευτύχημα είναι το ότι στη χώρα μας δεν παρουσιάζεται με επικίνδυνη συχνότητα το φαινόμενο αυτό , ενώ σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις βόρειες - παρουσιάζεται με ξεχωριστή έξαρση .
Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ στην Αμερική , όπου υπολογίζεται ότι ο ένας στους δέκα Αμερικανούς παρουσιάζει ή θα παρουσιάσει στο μέλλον πρόβλημα αλκοολισμού .
Η αναλογία ανδρών προς τις γυναίκες είναι 4 προς 1 .
Τα αίτια του αλκοολισμού θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους , όπως απομόνωση , μοναξιά , υπερβολική ντροπαλότητα , κατάθλιψη , υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους , τάσεις αυτοκαταστροφής , αυτοτιμωρίας , καθώς και σεξουαλική ανωριμότητα .
Το οινόπνευμα εισέρχεται στο αίμα κυρίως από το λεπτό έντερο .
Η δράση του οινοπνεύματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδίως κατασταλτική , παραλυτική .
Αν η στάθμη του οινοπνεύματος στον οργανισμό φθάσει μέχρι 50 χιλιοστά του γραμμαρίου σε 100 κυβικά του αίματος ( 50MG / 100ML ) δημιουργεί κατευνασμό και ηρεμία .
Στην ποσότητα από 50 μέχρι 150MG / 100ML παρουσιάζεται έλλειψη συντονισμού , από 150 μέχρι 200MG / 100ML παρουσιάζεται παραλήρημα , από 300 μέχρι 400MG / 100ML , απώλεια της σύνδεσης .
Αν το επίπεδο του οινοπνεύματος ξεπεράσει τα 500MG / 100ML τότε μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ο θάνατος .
Οι τιμές που αναφέρονται πιο πάνω αφορούν ποσοστά μέσα στα οινοπνευματώδη ποτά .
Κίρρωση - Καρκίνος
Ένας αλκοολικός δεν γίνεται μόνο δυσάρεστος στην οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο , αλλά χρειάζεται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες οινοπνεύματος , αναπτύσσει στερητικό σύνδρομο από την έλλειψη οινοπνεύματος , χάνει με τον καιρό την ανθεκτικότητα στο πιοτό , αφού " στις φλέβες τους δεν κυλά πλέον αίμα , αλλά οινό-πνευμα " , όπως λένε οι γνώστες των πραγμάτων .
Τι σημαίνουν για την υγεία όλα αυτά ;
Δηλητηρίαση του σώματος , με πρώτο και καλύτερο το ήπαρ , που δεν μπορεί πλέον να μεταβολίσει το οινόπνευμα , και ανάπτυξη ασθενειών όπως η κίρρωση του ήπατος , ο καρκίνος του οργάνου , καθώς και ένα είδος ηπατίτιδας .
στη συνέχεια έχουμε τους καρκίνους του λαιμού , του στόματος και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος , καθώς και την υπέρταση , την καρδιοπάθεια , την καρδιακή ανεπάρκεια , τα εγκεφαλικά και την νεφρική ανεπάρκεια .
Καρδιοαγγειακές διαταραχές
Η καρδιά είναι ένα άλλο σημαντικό όργανο , η λειτουργία του οποίου επηρεάζεται από την κατάχρηση της αλκοόλης .
Πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τον ουσιαστικό ρόλο της αλκοόλης στη μυοκαρδιοπάθεια , παρόλο που η παράλληλη λήψη άλλων τοξικών ουσιών και η κακή διατροφή συμβάλλουν ουσιαστικά σ΄ αυτή την διαταραχή .
Τέλος μια σειρά από μελέτες τόνισαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης της αλκοόλης και υπέρτασης .
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση ήταν υψηλότερες στους καταναλωτές του αλκοόλ σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου .
Περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξαν ότι το ύψος και των δύο πιέσεων είχε άμεση σχέση με την ποσότητα των αλκοολούχων ποτών που κατανάλωσε ο πότης .
Ηπατικές βλάβες
Οι ηπατικές βλάβες εξαιτίας της κατάχρησης της αλκοόλης είναι γνωστές περισσότερο από κάθε άλλη οργανική διαταραχή .
Στην Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ οι θάνατοι εξαιτίας της αλκοολικής κιρρώσεως του ήπατος , στα τελευταία 15 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 25% περίπου .
Εξάλλου , όπως φαίνεται από έναν πίνακα , η σχέση μεταξύ θνησιμότητας από κίρρωση του ήπατος και κατά κεφαλή κατανάλωσης σε διάφορες χώρες είναι άμεση
Έτσι ο δείκτης θνησιμότητας από αλκοολική κίρρωση του ήπατος είναι μεγαλύτερος στους αλκοολικούς σε σύγκριση με μετριοπαθείς πότες .
Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην κίρρωση και την αλκοολική ηπατίτιδα απ΄ ότι είναι οι άνδρες .
Είναι κοινή η αντίληψη ότι τα " σκληρά ποτά " προξενούν μεγαλύτερη βλάβη από τα " μαλακά ποτά " ( π.χ. μπίρα , κρασί κ.λπ. ) .
Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη στο βαθμό που το ήπαρ δεν διαφορο-ποιεί τα σκληρά από τα μαλακά ποτά .
Απλά μεταβολίζει την αλκοόλη σε οποιαδήποτε μορφή αυτή καταναλώνεται , κατά συνέπεια , η κατάχρηση κρασιού ή μπίρας είναι τόσο βλαβερή όσο και η κατάχρηση ουίσκι ή τζιν .
Οι πιο γνωστές διαταραχές του ήπατος σχετικές με την κατάχρηση της αλκοόλης είναι η οξεία αλκοολική ηπατίτιδα και βέβαια η κίρρωση του ήπατος .
Είναι όμως ενδιαφέρον , ότι οι παραπάνω διαταραχές παρουσιάζονται σε σχετικά μικρό ποσοστό ατόμων που συνήθως χαρακτηρίζονται ως " χρόνιοι αλκοολικοί " .
Νευρολογικές διαταραχές
Οι νευρολογικές διαταραχές είναι από τις κύριες επιπτώσεις της κατάχρησης της αλκοόλης και παρουσιάζουν ανάλογο ενδιαφέρον με τις ηπατικές δυσλειτουργίες .
Η περιφερειακή νευροπάθεια η πολυνευρίτιδα , το σύνδρομο Wernicke Korsakaff και η αλκοολική άνοια είναι μερικές από τις νευρολογικές διαταραχές που έχουν άμεση σχέση με τον αλκοολισμό
Ο ρόλος της ελλιπούς διατροφής έχει σημαντική θέση στις παραπάνω νευρολογικές διαταραχές αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου .
Ανεπάρκεια βιταμινών της σειράς Β και ιδιαίτερα έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι το κυριότερο αίτιο των νευρολογικών διαταραχών .
Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν και πρόσθετα συμπτώματα ( π.χ. επιληψία , εκφυλισμό του πρόσθιου λοβού της παρεγκεφαλίδας κ.λπ. ) κατά την διάρκεια της εξάρτησης από αλκοόλ .
Η περιφερειακή νευροπάθεια είναι αδυναμία των μυών και σημαντική ανεπάρκεια των αισθητήριων οργάνων .
Το σύνδρομο Wernicke - Korsakaff είναι η πιο σοβαρή περίπτωση με συμπτώματα όπως διανοητική διαταραχή οργανικής μορφής , μυϊκής ασυνεργίας και αμνησία .
Τέλος η αλκοολική άνοια με κυριότερες επιπτώσεις που έχουν σχέση με τις γνωστικές λειτουργίες του ασθενούς και ιδιαίτερα με τη δυνατότητα μάθησης και οπτικής αντίληψης , όπως επίσης και με τη δυνατότητα της αφαιρετικής σκέψης και της ψυχοκινητικής λειτουργίας.
Συνοψίζοντας πρέπει να τονισθεί ότι οι νευρολογικές διαταραχές παρουσιάζονται συχνά στο χρόνιο αλκοολικό και προσβάλλουν περίπου το 10 - 20% αυτού του πληθωρισμού .
Επίσης οι νευρολογικές διαταραχές μπορεί να συνυπάρχουν με ψυχιατρικά σύνδρομα ή να εμφανίζονται αυτοτελώς .
Εγκυμοσύνη
Τα μωρά , ως προϊόν των γονιών τους και κάθε ουσίας που αυτοί καταναλώνουν διατρέχουν κινδύνους , όταν ο ένας ή οι δύο γονείς συνηθίζουν να πίνουν πολύ .
Όλοι σχεδόν οι μέχρι τώρα μετρήσεις και έρευνες έχουν γίνει σε γυναίκες , αλλά όσο το μωρό μπορεί να έχει τη μύτη του μπαμπά του , άλλο τόσο μπορεί να έχει και γενετικές ανωμαλίες λόγω του αλκοολισμού του πατέρα .
Από τα φαινόμενα που συνδέονται με την έξη των γονιών στο οινόπνευμα , εκείνο που έχει ερευνηθεί πιο συστηματικά είναι το λεγόμενο Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο .
Ο όρος καθιερώθηκε στη δεκαετία του 70 , αλλά το φαινόμενο ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν .
Τη στιγμή του τοκετού το νεογέννητο είναι μικρόσωμο και ελαφρύ και ακόμα και μετά από ένα χρόνο το βάρος του εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του κανονικού .
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου παρουσιάζουν κι αυτά ιδιομορφίες : πλατύ και επίπεδο πρόσωπο , κοντή και ανασηκωμένη μύτη και " μογ-γολικές " πτυχές στις εσωτερικές γωνίες των ματιών .
Οι διανοητικές βλάβες αποτελούν την πιο σοβαρή εκδήλωση του συνδρόμου .
Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλοί " γεροί πότες " που τα παιδιά τους είναι απόλυτα φυσιολογικά , γιατί παρ΄ όλο που η σχέση όλων των παραπάνω με το αλκοόλ έχει αποδειχθεί , θεωρείται γενικά ότι ο κίνδυνος είναι μικρός .
ΠΡΟΛΗΨΗ
Υπάρχουν πολλά μέτρα πρόληψης από τα οποία κάποιο γνωρίζουν οι άνθρωποι αλλά τα περισσότερα τα μαθαίνουν από γιατρούς , από περιοδικά , από εφημερίδες , από διάφορα ειδικά βιβλία και μερικές φορές από την τηλεόραση .
Γι΄ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο μπορούμε λιγότερο αλκοόλ
Ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να προφυλάγεται . Αν κάποιοι δεν μπορούν να βάλουν ένα μέτρο στο ποτό τους θα πρέπει να τους προστατεύουν οι δικοί τους .
Σημαντικό ρόλο παίζει οι οικογένεια στην πρόληψη του αλκοολισμού .
Ένας καλός τρόπος πρόληψης του αλκοόλ που μπορεί να πάρει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι να συμβουλευθεί κάποιο γιατρό και να μην πηγαίνει σε μέρη που υπάρχουν αλκοολούχα ποτά π.χ. μπάρ , μπουζούκια , ντίσκο κ.λπ. γιατί μπορεί να παρασυρθεί .
Επίσης θα πρέπει να μην παίρνει στο σπίτι του ποτά με αλκοόλ και να μην πίνει από αυτά τα ποτά , όταν του τα προσφέρουν .
Δεν αρκεί όμως μόνο η προσπάθεια πρόληψης του αλκοόλ μόνο από κάθε άτομο ξεχωριστά .
Θα πρέπει η κοινωνία να ενημερώνεται και να μην φοβάται , όπως στην περίπτωση των ναρκωτικών , να γίνεται ενημέρωση στο κοινωνικό σύνολο για θέματα χρήσης και κατάχρησης της αλκοόλης .
Είναι απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα με αποκλειστικό αντικείμενο τις ουσίες εξάρτησης σε προγράμματα σπουδών , όπως ιατρικής , της ψυχολογίας , της οικονομίας της υγείας αλλά και της νοσηλευτικής και πολλά άλλα .
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές στάσεις που διακρίνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απέναντι στον αλκοολισμό .
Να καταγραφούν τα παραπτώματα , οι εγκληματικές πράξεις και τα ατυχήματα εξαιτίας της χρήσης του αλκοόλ .
Έτσι ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα .
Επίσης να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν επιστημονικά αποδεκτά κριτήρια για την έγκυρη και έγκαιρη αναγνώριση του προβληματικού πότη .
Επιπλέον να μην προβάλλονται διαφημίσεις που προβάλουν το αλκοόλ σαν απόλαυση .
Να τονίσουμε ότι η ποτο-απαγόρευση και η υψηλή φορολογία στα αλκοολούχα ποτά ΔΕΝ αποτελούν παράγοντες πρόληψης .
Τέλος , πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι οι προσπάθειες πρόληψης πρέπει να είναι απόλυτα συντονισμένες και εμπεριέχουν , οπωσδήποτε , ερευνητικό πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους .
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
[ Οι βασικές παράμετροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά σε οποιοδήποτε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι οι εξής :
Αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματος .
Μεγάλη σημασία έχει η στάση μας στη πρώτη επαφή με τον προβληματικό πότη .
Χρειάζεται επίμονη προσπάθεια για τη λεπτομερή αξιολόγηση κάθε πτυχής της γενικότερης υγείας και των δραστηριοτήτων του ατόμου .
Κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος .
Με βάση το δεδομένο ότι όλοι οι αλκοολικοί ΔΕΝ παρουσιάζουν την αυτή κλινική εικόνα ( π.χ. συμπτώματα , βαθμό εξάρτησης κ.λπ. ) , η κατάρτιση του θρεπτικού προγράμματος απαιτεί δύο βασικά στοιχεία : 1. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που προαναφέρθηκε και
2. Την ενεργό συμμετοχή του ασθενούν στις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία . ]
Ανάλογα με την κλινική εικόνα του προβληματικού πότη , τα πρώτα στάδια ενός θεραπευτικού προγράμματος μπορεί να απαιτήσουν :
- Αποτοξίνωση :
Η αποτοξίνωση δεν είναι θεραπεία για αλκοολισμό αλλά είναι μια περίοδο αποχής από το αλκοόλ με στόχο την προετοιμασία του ατόμου για απεξάρτηση και ανάρρωση .
- Αντιμετώπιση οργανικών ή και ψυχιατρικών διαταραχών :
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση , ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο ή ψυχιατρείο για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται ο αλκοολικός .
Συνήθως πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι προβληματι-κοί πότες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία και όχι στα νοσοκομεία και στις κλινικές .
Θεραπευτικό πρόγραμμα .
Θα πρέπει η σχέση του θεράποντος και του θεραπευομένου να είναι ειλικρινής και να υπάρχει μεταξύ τους εμπιστοσύνη .
Δεν θα πρέπει ο θεράπων να λέει ψέματα στον θεραπεύομενο αλλά να του λέει την αλήθεια .
Επίσης κάθε θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να εμπεριέχει κατάρτιση εφικτών θεραπευτικών στόχων .
Επιπλέον απαραίτητη είναι η υποστήριξη της οικογένειας του αλκοολικού .
Διαχρονική παρακολούθηση .
Η διαχρονική παρακολούθηση του προβληματικού πότη και η συνεχής υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας του επιβάλλεται για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους .
Τα μυστικά του αλκοόλ
Μετά τον καταιγισμό προειδοποιήσεων και υπερβολών , κατά τη δεκαετία του ΄80 για τις δυσμενείς επιπτώσεις του ποτού στην υγεία , η δεκαετία του ΄90 ανέτειλε φέροντας λιγότερο καταστροφικά μηνύματα . Συγκεκριμένα , πολλές επιστημονικές έρευνες , τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά ανά του πλανήτη , κατέληγαν σε συμπεράσματα που κανείς Δε θα φανταζόταν στην εποχή π.χ. της ποτοαπαγόρευσης .
Πιο συγκεκριμένα , το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την όρεξη για λιπαρές τροφές και μπορεί επίσης , να βοηθήσει στην πέψη .
Το κόκκινο κρασί είναι δυνατό να προλάβει τις καρδιοπάθειες , τον καρκίνο και μια σειρά άλλων ασθενειών .
Η μπίρα επιτίθεται στο κοινό κρυολόγημα , αλλά και σε κάποιες από τις δυσάρεστες εκφάνσεις του γήρατος .
Το ουίσκι μειώνει την αρτηριακή πίεση , ενώ ακόμη και το Bloody Mary μπορεί , χάρη του χυμού ντομάτας , να ανακουφίσει τον κουρασμένο επιβάτη του αεροπλάνου από την " αγκύλωση " που υφίσταται εξαιτίας της στενότητας του χώρου .
Είναι πλέον γνωστό ότι το οινόπνευμα σε μικρές δόσεις , διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία .
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Όσο η πυκνότητα του οινοπνεύματος αυξάνει στο αίμα , αρχίζουν τα κατασταλτικά φαινόμενα , η νάρκη , ακόμα και ο θάνατος .
Εδώ και πολλά χρόνια έχει επίσης , παρατηρηθεί ,ότι η απότομη κατάχρηση οινοπνεύματος οδηγεί και σε πρόσκληση αρρυθμιών της καρδιάς . Αυτή η ταχυαρρυθμία από μαρμαρυγή των κόλπων της καρδιάς έκανε , το 1978 , τον Ettinger να την ονομάσει " καρδιοπάθεια των αργιών " μετά από αναλύσεις επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία που κατά κανόνα συνέπιπταν με την επόμενη των αργιών , κατά τις οποίες τα " θύματα " έπιναν πολύ .
Αν και στη συνέχεια βρέθηκε ότι οι κυριακάτικες αρρυθμίες δεν οφείλονταν απλώς , στην περιστατική αλλά στην ολική κατανάλωση οινοπνεύματος , ο όρος εξακολουθεί να υιοθετείται από την ιατρική .
Όπως και αν έχει , πάντως οι γιορτές δεν αποτελούν το μοναδικό εχθρό της ανθρώπινης καρδιάς , αφού η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος οδηγεί σε αρτηριακή υπέρταση , σε παθήσεις του ήπατος και του παγκρέατος , σε διατακτική μυοκαρδιοπάθεια ( σοβαρή μορφή καρδιακής ανεπάρκειας ) , σε παχυσαρκία , αλλά και υπερτριγλυκεριδαιμία , όταν υπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού των τριγλυκεριδίων , γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαίο νόσο , καθώς και για παγκρεατίτιδα . Υπάρχει , όμως και η άλλη κεφαλή του Ιανού . Παρά τη ροπή προς τις αρρυθμίες , επισημαίνει σε σχετικό επιστημονικό δημοσίευμα ( " Καρδιολογικά θέματα " ) ο καθηγητής κ. Ευτύχιος Βορίδης , οι καταναλωτές οινοπνεύματος φαίνεται να κινδυνεύουν πολλοί λιγότερο από αιφνίδιο θάνατο από τους τελείως στερούμενους αυτής της απολαύσεως .
Αν και το απροσδόκητο του θέματος συζητήθηκε πολύ , πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες οδήγησαν στις παρακάτω διαπιστώσεις .
Αλκοολομανία
Αλκοολισμός έχει καθιερωθεί να λέγεται η κατάχρηση οινοπνευ-ματωδών ποτών .
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την παγκόσμια συνήθεια των λαών για οινοπνευματώδη .
Πολλοί μιλούν για κλιματολογικές συνθήκες ή για φυλετικές καταβολές που δημιουργούν τάσεις για χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ .
Είναι γεγονός ότι τόσο το κλίμα όσο και η ψυχολογία διαφόρων λαών , διαμορφώνουν την τάση τους για οινοπνευματώδη ποτά .
Οι κάτοικοι των βορείων κλιμάτων , για παράδειγμα , καταναλώνουν οινοπνευματώδη για θερμαντικούς κυρίως λόγους , ενώ οι αφρικανοί λαοί πίνούν για να ευθυμήσουν .
Κλίμα λοιπόν και φυλετισμός οπωσδήποτε επιδρούν στα διάφορα ήθη και έθιμα των οινοποτών .
Πάντως οι ειδικοί , όπως και η κοινή γνώμη συμφωνούν ότι ο αλκοολισμός είναι βλαβερός στην ανθρώπινη υγεία και αν δεν οδηγήσει κάποιον στο ψυχιατρείο από το σπάσιμο νεύρων είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει τη διάρκεια της ζωής του .
Η συνηθισμένη αρρώστια των αλκοολικών είναι η κίρρωση του ήπατος
Από πειράματα που έχουν γίνει στην Αγγλία για ν΄ αποδείξουν την εκφυλιστική κληρονομικότητα που αφήνει ένας αλκοολισμός στους
" κατιόντες " συγγενείς του γνωρίζουμε ότι οι επιδράσεις του οινοπνεύ-ματος φτάνουν ως την τρίτη γενεά . Τα αποτελέσματα του αλκοολισμού είναι τραγικά στην σεξουαλική ικανότητα και συμπεριφορά των απογόνων ενός ανίατου " οινόφυλλου ".
Από καθαρά ηθικής πλευράς ο αλκοολισμός θεωρείται ως αμάρτημα και παράβαση θείων εντολών που απαιτούν το σεβασμό της ανθρώπινης υγείας και αξιοπρέπειας .
Εφόσον , σύμφωνα με τη χριστιανική αντίληψη , το σώμα είναι " ναός του Θεού " και " κατοικοιτήριον του Αγίου Πνεύματος " είναι απαράδεκτη κάθε παράδοση του στη φθορά και την κατάχρηση όπως είναι αυτή του αλκοολισμού , γιατί " ο φθείρων τον Ναό του Θεού , φθερεί τουτον ο Θεός " , σύμφωνα με την ηθική διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου .
Με ποιους τρόπους θεραπεύεται ο αλκοολισμός
Με την κοινωνική υποστήριξη , την οικογένεια την κοινωνική λειτουργό και τον ψυχίατρο του ασθενούς .
Ένας τρόπος θεραπείας του αλκοολισμού είναι και η νοσοκο-μειακή περίθαλψη όπως και στα ναρκωτικά .
Όχι, νοσηλεύονται μόνο αυτοί που έχουν αποκτήσει ήδη βλάβες στα διάφορα όργανα του σώματος από το αλκοόλ .
Ποια σχέση έχει το αλκοόλ με τα ναρκωτικά ;
Είναι παρόμοια . Και τα δύο οδηγούν τον οργανισμό σιγά σιγά στον θάνατο .
Ο αλκοολισμός κάνει κακό στην υγεία των δοντιών
και στα μάτια.
Στα μάτια ο αλκοολισμός μπορεί να κάνει κακό γιατί δημιουργεί διάφορες αλκοολικές νευροπάθειες στα δόντια όμως δεν είναι σίγουρο .
Ποια μέτρα παίρνει η κοινωνία για το αλκοόλ ;
Οι πολίτες παίρνουν κάποια ενημέρωση από ειδικούς ομιλητές που στέλνει η κυβέρνηση για να τους θυμίσει ότι το αλκοόλ κάνει κακό. Αυτός ο άνθρωπος που ενημερώνει τους πολίτες πρέπει να είναι ειδικευμένος , να ξέρει δηλαδή να μιλήσει ανάλογα σε ανθρώπους 18 ετών και 30 π.χ.
Μπορεί κανείς να εξαρτάται από το αλκοόλ ψυχικά και σωματικά ;
Υπάρχει ψυχική εξάρτηση .
Όπως το φυτό θέλει νερό για να μεγαλώσει έτσι και εμείς θεωρούμε το αλκοόλ ως μόνιμη ανάγκη και το χρησιμοποιούμε συνεχώς .
Αλκοολικός δεν είναι αυτός που πίνει μια φορά την εβδομάδα . Αυτοί αποκτούν διάφορα νοσήματα .
Οι ποσότητα αλκοόλ στο αίμα είναι ανάλογη με τον οργανισμό .
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να μας οδηγήσει στο θάνατο .
Βέβαια η υπερβολική χρήση του αλκοόλ μπορεί να μας οδηγήσει στο θάνατο σε μερικές εκδρομές ή κάποια παιδιά που από την κατάχρηση του αλκοόλ δεν άντεξε ο οργανισμός και πέθαναν .
Ποιες βλάβες δημιουργούνται στον οργανισμό από το αλκοόλ .
Η βλάβη στο συκώτι , στο ήπαρ , η βλάβη στο πάγκρεας και η βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεύρα .
Πως μπορούμε να επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση κάποιον που έχει μεθύσει .
Άμα έχει μεθύσει και δεν καταλαβαίνει τον ξαπλώνουμε στο πάτωμα και τον βάζουμε ορό , γιατί υπάρχει περίπτωση να κάνει διεγέρσεις και να σπάσει το κεφάλι του .
Ποιες είναι οι αρνητικές ιδιότητες της μέθης .
Εκτός από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν , άλλοι χτυπούν τις γυναίκες τους , τα παιδιά τους και τον κόσμο και είναι προκλητικοί .
Συνέντευξη με τον γαστρεντερολόγο Χατζηχρήστο Φραντζή .
Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ. Από τις Ευρωπαϊκές χώρες αυτές που θαυμάζονται και είναι μπροστά καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ . Οι Γάλλοι , οι Ολλανδοί , οι Βέλγοι έχουν αλκοολικές παγκρεατίτιδες τις οποίες εμείς δεν συναντούμε στην χώρα μας . Πίνουν αρκετά . Όμως το πως κατορθώνουν να είναι και μπροστά .]Αυτοί που είναι μπροστά δεν πίνουν , αυτοί που κοιμούνται στα κανάλια του Σηκουάνα πίνουν . Κι αυτό γιατί αριθμητικά είναι περισσότεροι από εμάς .
Και εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα σαν χώρα , έχουμε αυτόν τον περιβόητο ήλιο και τα δικά μας τα σταφύλια έχουν καλύτερη ποιότητα θεϊκής αλκοόλης από ότι έχουν τα σταφύλια των άλλων χωρών γι' αυτό τον λόγο τρελαίνονται οι ξένοι για τα Ελληνικά κρασιά γιατί δεν χρησιμοποιούμε διάφορες ουσίες που βάζουν αυτοί .
Οι Ευρωπαίοι έχουν μεγαλύτερο αλκοολισμό από ότι οι Έλληνες . Πως κατάφεραν να είναι πιο μπροστά από εμάς ;
Ποια είναι τα αίτια που παρακινούν τους ανθρώπους να πίνουν ;
Αν χάλασες τις σχέσεις σου με κάποιον , αν δεν κατάφερες να κάνεις κάτι που ήθελες να γίνει δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσεις τον αλκοολισμό .
Αυτοί οι ναρκομανείς και οι αλκοολικοί έχουν μια διχασμένη προσωπικότητα .
Εσείς αν δημιουργήσετε μια σωστή προσωπικότητα δεν θα μπορούν να σας πλησιάσουν και να σας παρασύρουν αυτοί οι επιτήδειοι .
Έχει καμία σχέση η παχυσαρκία με τον αλκοολισμό ;
Όχι δεν έχει καμία σχέση με τον αλκοολισμό . Η παχυσαρκία οφείλεται στο υπερβολικό φαγητό .
Είναι μια ψυχοσωματική νόσος ;
Ναι γιατί θεραπεύεται από ψυχίατρο .
ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ 1η : Τι είναι το αλκοόλ και πως επηρεάζει τον οδηγό την ώρα της οδήγησης ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όταν μιλάμε για αλκοόλ , εννοούμε το οινόπνευμα που καταναλώνει ένας οδηγός με διάφορα ποτά
΄Το αλκοόλ επηρεάζει πάρα πολύ τον οδηγό κατά την ώρα της οδήγησης , με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να οδηγήσει σωστά και να αποφύγει κάποιο ατύχημα .
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η : Τα περισσότερα ατυχήματα είναι συνέπεια της μέθης ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όχι , ελάχιστα οφείλονται στη μέθη του οδηγού . Υπάρχουν πολλά αίτια για ατυχήματα .
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η : Πόσα ατυχήματα γίνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο εξ αιτίας του αλκοόλ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει στατιστική στο αρχείο της Υπηρεσίας μας .
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η : Πως ελέγχει η τροχαία τους οδηγούς ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Τους ελέγχει με ένα ειδικό όργανο που λέγεται αλκοτέστ Το όργανο αυτό είναι το τελειότερο που υπάρχει . Το ίδιο όργανο χρησιμοποιείται και στην Αμερική , καθώς και σε όλες της χώρες της Ευρώπης .
Η εφαρμογή του γίνεται σε δύο στάδια . Στο πρώτο στάδιο ο οδηγός φαίνεται αν οδηγεί υπό την επίδραση οινοπνευματώδους ποτού . Αν ο οδηγός έχει στον οργανισμό του μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλης από την επιτρεπόμενη , τότε , μετά από α΄ χρονικό διάστημα ξαναφυσάει στο μηχάνημα για να υπάρχει και δεύτερο δείγμα ( σε περίπτωση αμφισβήτησης του οδηγού και να αποδειχθεί πράγματι η κατηγορία .
ΕΡΩΤΗΣΗ 5η : Κάθε πότε γίνεται έλεγχος στους οδηγούς για αλκοόλ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το λιγότερο , δύο φορές την εβδομάδα .
ΕΡΩΤΗΣΗ 6η : Πόσα μηχανήματα για αλκοτέστ υπάρχουν στη Σέρρες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Στην περιφέρεια των Σερρών υπάρχει μόνον ένα και βρίσκεται στο Τμήμα Τροχαίας Σερρών .
ΕΡΩΤΗΣΗ 7η : Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ πέρα των οποίων απαγορεύεται η οδήγηση ; Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται ποινές ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο οδηγός πρέπει να πίνει τόσο , όσο δεν επηρεάζεται ο οργανισμός του ( αν όχι καθόλου ) . Όταν το όργανο ( αλκοτέστ ) δείξει ότι υπάρχει στον οργανισμό πάνω από 0,8 , η Τροχαία εφαρμόζει τις διατάξεις της Νομοθεσία . Δηλαδή , καταμηνύετε ο οδηγός και ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία .
ΕΡΩΤΗΣΗ 8η : Τι κάνει η Αστυνομία από την πλευρά της για να ελαττώσει τα δυστυχήματα . Τι συμβουλές δίνει στους οδηγούς για να αποφεύγονται τα ατυχήματα ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η Αστυνομία από την πλευρά της , σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνει ελέγχους . Η Τροχαία Σερρών συχνά ενημερώνει τους πολίτες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης .
ΕΡΩΤΗΣΗ 9η : Μπορούν όλοι οι Αστυνομικοί να χρησιμοποιούν το αλκοτέστ ή πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις ; Εκπαιδεύονται πάνω σ' αυτό ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις , γι' αυτό τον λόγο όταν γίνονται αλκοτέστ υπάρχει πάντα βαθμοφόρος παρόν , ο οποίος γνωρίζει να χειρίζεται το μηχάνημα και έχει εκπαιδευτεί πάνω σ' αυτό .
ΕΡΩΤΗΣΗ 10η : Με ποια κριτήρια κάνετε αλκοτέστ σε κάποιον οδηγό ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η εμφάνιση , η συμπεριφορά του οδηγού , η οσμή της ανάσας του το περπάτημα και πάνω απ' όλα ο τρόπος οδήγησης είναι τα κίνητρα για να ελεγχθεί ο οδηγός για κατάχρηση αλκοόλ .
Ακόμη η όψη των ματιών του , ο τρόπος ομιλίας , η λάμψη και γενικότερα η όψη του προσώπου .
ΕΡΩΤΗΣΗ 11η : το αλκοτέστ εφαρμόζεται μόνον σε οδηγούς ή και σε πεζούς ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το αλκοτέστ γίνεται πάντοτε στους οδηγούς των οχημάτων Υπάρχουν όμως κάποιες ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να εφαρμοστεί και για τους πεζούς , όμως τροχαίο ατύχημα με παράσυρση πεζού που μπορεί το αλκοτέστ να γίνει σε πεζούς , εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτοί είναι υπό την επίδραση αλκοόλ .
ΕΡΩΤΗΣΗ 12η : Πως δέχονται οι οδηγοί το αλκοτέστ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Δεν είναι εύκολη η εφαρμογή του αλκοτέστ , γιατί αυτό γίνεται πάντοτε τις νυχτερινές ώρες και πάντοτε υπάρχει επιθετικότητα από τους οδηγούς , ειδικότερα όταν αυτοί έχουν καταναλώσει αλκοόλ , σε βάρος των Αστυνομικών .
Οι αντιδράσεις των οδηγών είναι πάντοτε σχεδόν δυναμικές όχι μόνον με λόγια , αλλά ακόμη και με τα χέρια , όταν αυτοί ενεργούν υπό την επίδραση του αλκοόλ .
Οι πηγές μας
- Εγκυκλοπαίδεια Υγεία
- Εγκυκλοπαίδεια Εποπτική
- Εφημερίδα το Βήμα
- Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση
- Εγκυκλοπαίδεια Επιστήμη και Ζωή
- Διάφορες εφημερίδες , περιοδικά
- Γρηγόρης Ποταμιάνου - Νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες - Αλκοόλ
ΟΜΑΔΑ Δ
Αλκοόλ - Ψυχολογία - Οικογένεια - Κοινωνία
Πως δουλέψαμε
Η Σταμπουλή Φωτεινή, η Χομόνδοζλη Ειρήνη και η Σερραίου Ανθή σχηματίσαμε την ομάδα που δούλεψε για το θέμα "Αλκοόλ - Ψυχολογία - Οικογένεια - Κοινωνία".
Συγκεντρώσαμε υλικό από βιβλία που βρήκαμε στις βιβλιοθήκες της πόλης μας και το επεξεργαστήκαμε . Πήραμε συνέντευξη από την κοινωνιολόγο κ.Καπιώτου Σταυρούλα. Επεξεργαστήκαμε τα στατιστικά και εργαστήκαμε και εμείς όπως και τα παιδιά άλλων ομάδων στα ταμπλό.
Ψυχολογία
Το αλκοόλ επηρεάζει πολύ τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου . Το ποτό προκαλεί εξάρτηση ψυχολογική και σωματική δηλ. το άτομο πάσχει από το σύνδρομο της εξάρτησης από την αλκοόλη. Οι άνθρωποι που πίνουν κατά βάθος ξέρουν ότι κάνουν κάτι που βλάπτει και τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους, όμως δε μπορούν να το σταματήσουν. Έτσι εμφανίζουν την τάση να κρύβουν μπουκάλες με οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό.
Το ποτό μπορεί να προωθήσει τα ευχάριστα αισθήματα για λίγες ώρες όμως η μακρόχρονη κατανάλωση οδηγεί πάντα σε μια βαθμιαία επιδείνωση της ψυχολογικής διάθεσης του ατόμου. Το άτομο που πίνει πολύ αρχίζει να νοιώθει περισσότερη κατάθλιψη και ευερεθιστικότητα. Μπορεί να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει άλλους ανθρώπους και να γίνει εύκολη λεία δυστυχισμένων και καχύποπτων σκέψεων. Ο αλκοολικός αποκτά συχνά τη φήμη του ανόητου φλύαρου ή του ανθρώπου που έχει επιθετική συμπεριφορά σε άλλους.
Το τρομώδες παραλήρημα , σύμπτωμα του συνδρόμου αποστέρησης από την αλκοόλη αναπτύσσεται μετά από λίγες μέρες απόχής. Ο μεγάλος πότης που αρχίζει να ακούει φωνές πάσχει από αλκοολική ψευδαισθήτωση.
Η κατάθλιψη και η αυτοκτονία είναι τόσο κοινές μεταξύ αλκοολικών όσο σχεδόν και στους ανθρώπους που πάσχουν από την καθαρή μορφή κατάθλιψης.
Το εγώ του ατόμου που πίνει είναι αδύνατο, χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο ανοχής της στέρησης, μοναχικότητα, ευθραυστότητα, παρορμητικότητα, εξάρτηση, ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας [υπερτροφία του Εγώ] μειωμένη ικανότητα εκτίμησης της πραγματικότητας , τάση φυγής από τις δυσκολίες.
Ο μεγάλος πότης λοιπόν έχει αδύνατο χαρακτήρα , για αυτό άλλωστε κι αρχίζει το ποτό.
Μερικοί άνθρωποι πίνουν για να νοιώσουν υπερδιέγερση , άλλοι για να μειώσουν το άγχος. Μερικοί πίνουν για να είναι κι αυτοί μέρος της "παρέας" και άλλοι για να τιμωρήσουν τις γυναίκες τους.
Η χαλαρωτική επίδραση του αλκοόλ ήταν η αιτία καταστροφής αυτού του μουσικού.
"Αναζητούσα απελπισμένα κάτι για να χαλαρώσει το κομματιασμένο μου νευρικό σύστημα και έτσι δέχτηκα το ουίσκι που μου πρόσφεραν. Η δράση ήταν άμεση... και πέτυχε. Από κείνη τη στιγμή και πέρα, δεν μπορούσα να μείνω χωρίς τη μπουκάλα σε κάθε δουλειά που αναλάμβανα, κι αυτή η κατάσταση κράτησε τα επόμενα 20 χρόνια. Έκανα μια συμφωνία μ΄ αυτό το πράγμα : "θα σε πίνω και συ θα με απαλλάσσεις από τα νεύρα μου".
H απόφαση να το ρίξει κανείς στο ποτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ του πότη και του κοινωνικού του περιβάλλοντος. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του οινοπνεύματος εξαρτάται από το φύλο, την εθνικότητας, την απασχόληση και την χώρα. Αρκετά σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμή των οινοπνευματωδών . Πολλές φορές τα προβλήματα από το αλκοόλ είναι ανάλογα με τις εθνο-θρησκευτικές ομάδες. Οι περισσότεροι Ισραηλίτες πίνουν ή μπλέκονται σε φασαρίες εξαιτίας του ποτού. Οι περισσότεροι καθολικοί και φιλελεύθεροι προτεστάντες πίνουν και πολλοί από αυτούς έχουν πρόβλημα με το ποτό. Οι συντηρητικοί ή οι "πουριτανοί" προτεστάντες [που περιέχονται σε δόγματα που επικροτούν την πλήρη απόχή] έχουν μεγάλο ποσοστό απόχής.
Οι οινοπαραγωγικές χώρες έχουν ένα ποσοστό ατόμων που κάνουν συστηματική χρήση οινοπνεύματος - είναι μέρος της καθημερινής ζωής . Γενικά η ανεκτική στάση στο ποτό επιδρά και στις καταναλωτικές συνήθειες των ατόμων αλλά και στην κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων. Σε σχέση με τη νομοθεσία που αφορά τον έλεγχο των ωρών λειτουργίας των μπαρ και των καφενείων οι Ιταλοί και οι Γάλλοι δείχνουν μεγαλύτερη ελευθερία από τους Βρετανούς.
Επίσης οι ασχολίες επηρεάζουν την κατανάλωση αλκοόλ . Οι διευθυντές εταιρειών , οι ταβερνιάρηδες , οι σκηνοθέτες, οι ηθοποιοί , οι αρτίστες , οι μουσικοί, οι μάγειροι και οι ναύτες παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό θανάτων που οφείλονται στο οινόπνευμα.
Το αλκοόλ προκαλεί πολλά προβλήματα και αναταραχές στην οικογένεια. Όλη η οικογένεια υποφέρει μαζί του και εξ αιτίας του αλκοολικού, ιδιαίτερα αν έχει ο πότης και κάποια ψυχική διαταραχή. Δύο γνωστοί Βρετανοί ψυχίατροι, οι Kessel και Nalton με μακρόχρονη κλινική πείρα έκαναν πολλές κλινικές παρατηρήσεις , από τις αναρίθμητες συνεντεύξεις που τους παρεχώρησαν οι γυναίκες αλκοολικών ατόμων.
Πολλές φορές μας έκανε εντύπωση η απεριόριστη υπομονή αλλά και οι δυνατότητες των συζύγων των αλκοολικών. Η σύζυγος γενικά έχει την ευθύνη όλων των υποθέσεων της οικογένειας και επιφανειακά τουλάχιστον φαίνεται να μην έχει την ανάγκη ενός ικανού συντρόφου. Ο ρόλος της απέναντι στα παιδιά της επεκτείνεται με την ανάληψη και του πατρικού ρόλου. Η ανάληψη των γενικών ευθυνών της οικογένειας συχνά μειώνει το σύντροφο της και του τονίζει την αίσθηση της ανικανότητας του "Οι αλκοολικοί είναι κοινωνικά ανεύθυνα άτομα. Η σύζυγος δε γνωρίζει πότε θα επιστρέψει ο σύζυγος σπίτι για φαγητό και δεν τον εμπιστεύεται στις κοινωνικές συναλλαγές. Περιμένουν ν΄ ακούσουν ότι έχασαν τη δουλειά τους, περιμένουν τη μοιραία καταστροφή.
" Της λείπει η συντροφικότητα, η αγάπη και η στοργή. Της λείπει η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων στα θέματα των παιδιών και του κοινού σχεδιασμού για το μέλλον. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η μοναξιά και η απογοήτευση. Δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι καταλαβαίνει τα προβλήματά της.
Η γυναίκα του αλκοολικού ψάχνει να βρει τρόπους να τον δικαιολογήσει στον εργοδότη του, στους φίλους του, στους γονείς του. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να τον εγκαταλείψει ή να μείνει μαζί του.
Οι γυναίκες αλκοολικών έχουν υψηλό δείκτη ψυχολογικών διαταραχών.
Οι επιπτώσεις που έχει η κατάχρηση της αλκοόλης στα παιδιά των αλκοολικών ατόμων είναι αντικείμενο αξιόλογου αριθμού μελετών. Ένα μεγάλο μέρος των δημοσιευμάτων ασχολείται με τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες που αισθάνονται τα παιδιά αυτά λόγω της γονικής αλκοολικής συμπεριφοράς. Η έρευνα των Aronson et al [1963] έδειξε ότι έφηβοι από αλκοολικό πατέρα είχαν αρνητική αντιμετώπιση από τους δασκάλους τους σε σύγκριση με παιδιά από μη αλκοολικούς γονείς. Στη σχολική ηλικία παιδιά αλκοολικών είχαν προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής και μάθησης. Η υπερκινητικότητα, η επιθετικότητα και η αυτοκαταστροφή εκδηλώνουν τα παιδιά αλκοολικών.
Στον τομέα της κοινωνικότητας οι Wilson et al [1978] παρατήρησαν ότι τα παιδιά των αλκοολικών έχουν δυσκολίες στην εξεύρεση φίλων και τη διατήρηση της φιλίας. Η πιο οδυνηρή επίπτωση στα παιδιά αυτά είναι η πιθανότητα να γίνουν οι ίδιοι αλκοολικοί. Σχολιάζοντας αυτό το θέμα ο Orford [1977] παρατηρεί :
"Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα παιδιά των αλκοολικών γονέων επιδεικνύουν συμπεριφορές κατά την εφηβεία που προμηνύουν την ανάπτυξη του αλκοολισμού. Ίσως σ΄ αυτό να συνεργεί και το στρες που δέχονται από το περιβάλλον τους ..."
Παρ΄ όλα τα μεθοδολογικά προβλήματα που παρουσιάζουν αρκετές από τις οικογένειες , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικογένεια του αλκοολικού υποφέρει.
Οι πιέσεις που δέχονται οι σύζυγοι και τα παιδιά , η βία και οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιο κοινά προβλήματα .
Το αλκοόλ φανερά βλάπτει όλους μας, την κοινωνία γενικότερα. Δεν το βλέπουμε; Ναι το βλέπουμε αλλά συνεχίζουμε να καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά μη δίνοντας σημασία . Ο άνθρωπος πολλές φορές θέλει την αυτοκαταστροφή του.
Το αλκοόλ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία, σε μας ουσιαστικά. Προκαλούνται πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα εξαιτίας του και καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε πολλά γι΄ αυτά. Γενικά , τα ατυχήματα που έχουν κάποια σχέση με το αλκοόλ προκαλούν περισσότερους θανάτους απ΄ όλες τις μολυσματικές ασθένειες μαζί. Στην Αυστραλία π.χ. το 50% τουλάχιστον των θανάτων που προέρχονται από τροχαία ατυχήματα είναι συνδεδεμένα με κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Οι άνθρωποι γίνονται πολλές φορές βίαιοι και επιθετικοί εξαιτίας του αλκοόλ που μπορεί να χαρακτηρισθεί "πληγή της κοινωνίας" όταν καταναλίσκεται σε μεγάλες ποσότητες , όταν γίνεται δηλαδή κατάχρηση. Σε μικρές ποσότητες κάνει καλό σε κάποιες περιπτώσεις στον οργανισμό. Η δημόσια μέθη είναι τιμωρητέο πλημμέλημα, κυρίως γιατί ο μέθυσος γίνεται συχνά επιθετικός για το κοινό. Αυτή η πράξη όμως τον υποβαθμίζει σαν άτομο, τον προσβάλει. Στην Αγγλία και την Ουαλία , επιβάλλονται 100.000 καταδίκες κάθε χρόνο , από τις οποίες γύρω στις 3.000 είναι φυλακίσεις. Παρ΄ όλο που περισσότερα απ΄ αυτά είναι μικροαδικήματα, το αλκοόλ σε μεγάλο ποσοστό είχε κάποια σχέση με τρομακτικά εγκλήματα βίας.
Ο αντίκτυπος του αλκοόλ στην εθνική οικονομία, σε επίπεδα απουσίας ή ανικανότητας στην εργασία είναι πολύ μεγάλος.
Ο πότης , σαν άτομο, μπορεί να υποβάλλει τους συνανθρώπους του σε αφόρητες εμπειρίες.
Ακόμη ο αλκοολισμός έχει επιπτώσεις στην οικονομία, πληρώνεται ακριβά. Έχει αναφερθεί ότι ο αλκοολισμός στοιχίζει κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, στην βιομηχανία των Η.Π.Α. , οι δυσκολίες όμως να υπολογιστεί η διάδοση ων προβλημάτων που υπάρχουν εξαιτίας του ποτού κάνουν την εκτίμηση μόνο ένα αδρό οδηγό. Για την Βρετανία έχει αναφερθεί το ποσό των 40 εκατομμυρίων λιρών, από τα οποία τα 20 πληρώνονται σε αναρρωτικές άδειες. Είναι λοιπόν υπερβολικά τα έξοδα που πληρώνει η κοινωνία και το κόστος στην υγεία του ίδιου του πότη.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του αλκοόλ σε βάρος της κοινωνίας , μπορούν να εκφραστούν και από αυτόν τον πίνακα διαμαρτυρίας κάποιων ανθρώπων που μετάνιωσαν ... και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, να ξαναβρούν το χαμένο τους ρυθμό.
ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ του αλκοόλ είναι διαφημίσεις των 10 δις. Των 10 δις. που δεν χτίζουν νοσοκομεία αλλά μας στέλνουν σ΄ αυτά. Των 10 δις. που δεν χτίζουν σχολεία αλλά μας σπρώχνουν στην αμάθεια και τη μιζέρια.
ΚΑΙ ΣΕΙΣ οι των 10 δις. μας λέτε ότι πίνοντας αλκοόλ θα νοιώσουμε όμορφα και εμείς γίναμε γέροι και άσχημοι. Μας λέτε ότι θα γίνουμε τέλειοι στη δουλειά μας και εμείς τη χάσαμε. Ότι θα αγαπηθούμε και εμείς χάσαμε όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
ΜΑΣ ΛΕΤΕ ότι πίνοντας αλκοόλ, θα γίνουμε το κέντρο του κόσμου κι εμείς βρεθήκαμε στη χώρα των φαντασμάτων.
ΜΑΣ ΛΕΤΕ ότι πίνοντας αλκοόλ η ζωή μας θα γίνει ένα όνειρο κι εμείς καταστραφήκαμε.
ΕΙΔΑΜΕ την ψυχή μας γεμάτη σφραγίδες μιας μακρόχρονης κακουχίας
ΓΙ΄ ΑΥΤΟ λοιπόν εσείς των 10 δις. και εσείς που επιτρέπετε τις διαφημίσεις τους , θέλουμε να σταματήσετε να μας υποδεικνύετε έναν τρόπο ζωής που δε μας αντιπροσωπεύει .
ΕΝΑΝ τρόπο ζωής που τείνει να γίνει καθεστώς.
ΟΠΟΙΟΣ δεν πίνει, τίθεται στο περιθώριο. Για να είναι κάποιος κοινωνικός πρέπει να τα "πιει" με την παρέα, "για το καλό" να υποκύψει στην ρατσιστική ιδεολογία του ΙΝ που προβάλουν τα υλικοειδή περιοδικά.
ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που μας κρατάει στη γωνιά. Εμείς όμως δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σ΄ αυτήν. Γιατί μάθαμε να είμαστε πρωταγωνιστές της δικής μας ζωής , χωρίς το αλκοόλ. Μάθαμε να αγαπάμε , να δουλεύουμε , να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε . Το κυριότερο μάθαμε να τα προστατεύουμε και να αγωνιζόμαστε για όλα αυτά.
ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ το πρώτο βήμα έκφρασης αυτού του αγώνα ήταν το όχι στο αλκοόλ , το δευτερεύοντα είναι το όχι στη διαφήμισή του και θα είναι εξίσου μεγάλο και δυνατό.
ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ
ΟΜΑΔΑ Ε
Αλκοόλ - Διασκέδαση - Νέοι
Πως δουλέψαμε
Η Σαρμαδάκη Ειρήνη, η Παγκάλου Δέσποινα και η Ταίρη Ελένη σχηματίσαμε την ομάδα που δούλεψε το θέμα "Αλκοόλ - Διασκέδαση - Νέοι"
Συγκεντρώσαμε υλικό από περιοδικά. Παρακολουθήσαμε την προβολή βιντεοταινίας με θέμα ΠΟΤΟ ή ΜΟΤΟ και συζητήσαμε πάνω σ΄ αυτό. Επεξεργαστήκαμε στατιστικά και δουλέψαμε και εμείς για τα ταμπλό.
Αλκοόλ και διασκέδαση - νέοι
Στις μέρες μας έχει αποδειχθεί ότι όλοι οι άνθρωποι πίνουν ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Αυτοί όμως που καταναλώνουν κυρίως τις πιο μεγάλες ποσότητες είναι οι νέοι ηλικίας από 14 έως 21 ετών. Αυτοί είναι συνήθως που παρασυρμένοι από τους φίλους τους οδηγούνται στο ποτό. Ωστόσο πολλοί από αυτούς μπορεί να καταντήσουν αλκοολικοί με μύριες συνέπειες για τον οργανισμό τους, την κοινωνία, αλλά και τα αυριανά παιδιά τους.
Οι λόγοι που τους οδηγούν σε τέτοιες πράξεις , οι οποίες δεν είναι απαγορευμένες από το νόμο , είναι πάρα πολλοί. Σαν πρώτο λόγο οι νέοι χρησιμοποιούν ότι παρασύρονται από τις παρέες με τις οποίες συναναστρέφονται και κυρίως από τους φίλους τους. Άλλοι λόγοι είναι οι ψυχολογικοί . Απογοητεύσεις, προβλήματα μέσα στην οικογένεια , στους φίλους οδηγούν πολλούς νέους στο ποτό. Οι οικογενειακοί είναι οι πιο σπάνιοι , αλλά είναι δυνατόν να προκαλέσουν τα ίδια αποτελέσματα . Μερικές φορές οι νέοι παρασύρονται και από τους γονείς τους ή από μεγαλύτερα αδέρφια που πίνουν . Τέλος ο πιο συνήθης λόγος είναι η περιέργεια.
Οι συνέπειες του ποτού στον οργανισμό τους είναι πολύ μεγάλες. Μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στο συκώτι, στην καρδιά ή ακόμα και στα νεφρά. Τα αποτελέσματα του αλκοόλ στην κοινωνία είναι να χάνονται εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος τα αυριανά παιδιά τους μπορεί να γεννηθούν με προβλήματα ή και αλκοολικά.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ή να πει με σιγουριά ποιος ευθύνεται γι΄ αυτήν την κατάσταση. Άλλοι πιστεύουν πως ευθύνεται το κράτος, γιατί δεν απαγορεύει το ποτό ή δεν κάνει ελέγχους σ΄ αυτούς που πίνουν. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως όλα είναι θέμα μόρφωσης, εκπαίδευσης και ανατροφής. Πιστεύουν δηλ. πως αν οι νέοι από μικρή ηλικία μάθουν για τις βλαβερές συνέπειες του ποτού στον οργανισμού τους ή για τους θανάτους που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν θα θέλουν να πιουν και θα αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά. Αν όλα αυτά τα μέτρα ληφθούν από την κυβέρνηση , την πολιτεία και αν όλοι οι πολίτες δραστηριοποιηθούν τότε θα αποφεύγονται οι θάνατοι των νέων από υπερβολική χρήση οινοπνεύματος.
ΟΜΑΔΑ ΣΤ
Αλκοόλ και Ατυχήματα
Πως δουλέψαμε
Η Τύμτσιου Σταυρύλα, η Σιμιτζή Τάνια και η Καλλιτσάρη Ρούλα συμμετέχου- με στην ομάδα που δούλεψε για το θέμα : "Αλκοόλ και Ατυχήματα"
Κύρια δραστηριότητα της ομάδας μας ήταν η επίσκεψη στην Τροχαία. Εκεί πρόθυμα μας ενημέρωσε ο υπαστυνόμος Β΄ κ.Μπακάλης Πετροπάρης για τα ατυχήματα που οφείλονται στη χρήση του αλκοόλ. Είδαμε πως χρησιμοποιείται το Αλκοτέστ και μας έδωσε μια βιντεοταινία που την είδαμε όλοι μαζί στο σχολείο.
Δουλέψαμε ακόμη όλοι μαζί στη διανομή ερωτηματολογίου και την επεξεργασία των στατιστικών.
Τέλος ετοιμάσαμε κάποια ταμπλό που έχουν σαν θέμα την χρήση του αλκοόλ.
Μια άλλη βιντεοταινία μας έδωσε η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας κ.Σοφία Ευθυμιάδου και αφού την είδαμε θεωρήσαμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να τη δουν όλα τα παιδιά του σχολείου μας . Πιστεύουμε ότι κάποιους θα προβληματίσει.
Αλκοόλ και Ατυχήματα
Οι προηγούμενες ομάδες προσδιόρισαν τι είναι αλκοόλ και έδωσαν τις συνέπειες της κατάχρησης του στον ανθρώπινο οργανισμό και στην κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου. Δυσάρεστη διαπίστωση όμως είναι ότι αλκοολούχα ποτά καταναλώνουν περισσότερο νέοι άνθρωποι , άνδρες και γυναίκες.
Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνήθως γίνεται κατά τις βραδινές ώρες σε κέντρα διασκέδασης ή σε μπαρ.
Η τοξίνωση από την αλκοόλη μπορεί να προκαλέσει την ατρόμητη και παράτολμη συμπεριφορά , που συντελεί στην επιτυχία ενός πάρτι, αλλά μπορεί επίσης να έχει τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα όταν καταλήγει σε αυτοκινητιστικά , βιομηχανικά και οικιακά ατυχήματα.
Χιλιάδες οδηγοί κυκλοφορούν στους δρόμους υπό την επήρεια αλκοόλ, κάθε νύχτα και μάλιστα τα Σαββατόβραδα χωρίς να ελέγχονται από κανέναν και προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΕΚΑΒ, σχεδόν κάθε χρόνο το 57% των νεκρών προέρχονται από το 10,4% των τροχαίων με οδηγούς που έχουν πιει. Κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή , Σάββατο και Κυριακή η Τροχαία Αττικής συλλαμβάνει περίπου 700 οδηγούς για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας . Από αυτούς 70 άτομα κατά μέσο όρο είτε είναι μεθυσμένοι όπως αποδεικνύεται από το αλκοολτέστ που γίνονται , είτε έχουν πιει τόσο ώστε να είναι πάνω από το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ.
ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ