Αρθρο:  Γιατί τρελάθηκαν οι αγελάδες

Στέλλα βεράνη
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Ένα ερώτημα στο οποίο όλοι δίνουν απάντηση χωρίς να μας τις εξηγούν όμως καθαρά.
     Μια αρρώστια που απασχολεί αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.
     Ποιος όμως είναι στην πραγματικότητα ο ένοχος για την εμφάνιση της Σπογγώδους  εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) ή αλλιώς για την νόσο των «τρελών αγελάδων»; Όπως πάντα ο άνθρωπος που ταΐζει τις αγελάδες με  κρεατάλευρα γεμάτα λίπη και τις μετατρέπει από φυτοφάγα σε ζώα σαρκοφάγα. Ύστερα οι αγελάδες φταίνε που τρελαίνονται ή ο άνθρωπος που τις τρελαίνει;
      Η ασθένεια ξεκίνησε από την  αλλαγή παρασκευής των κρεαταλεύρων. Πρώτα, τα λίπη από τα θανατωμένα ζώα καταστρεφόταν ενώ αλεθόταν σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά τώρα, στις αγελάδες δίνονται όλα τα λίπη που περιέχονται στα θανατωμένα ζώα.Έτσι οι αγελάδες προσβάλλονται από τους νοσογόνους παράγοντες και έπειτα προσβάλλεται και ο άνθρωπος αφού καταναλώνει βοοειδή.
     Η ασθένεια αυτή προσβάλει τον εγκέφαλο του ανθρώπου και εκδηλώνεται στον οργανισμό με αϋπνίες, αμνησίες και σταδιακή εξασθένηση και παράλυση του οργανισμού. Αυτή η ασθένεια είναι θανατηφόρος, δεν υπάρχει δηλαδή θεραπεία για τον άνθρωπο που προσβάλλεται από αυτή. Άγνωστος παραμένει ακόμα ο χρόνος που μεσολαβεί σε έναν οργανισμό ώσπου να εκδηλωθεί η αρρώστια. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάνει από 18 με 20 χρόνια.
     Σίγουρα όμως στην Ελλάδα  τα κρέατα είναι πιο ασφαλή, γιατί τα ζώα εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο στην ύπαιθρο. Τέλος, από το 1994 απαγορεύεται η χρήση τέτοιων κρεατάλευρων στην Ελλάδα  γίνονται  πολλοί έλεγχοι για την τήρηση αυτής της απαγόρευσης.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών