ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρθρο 2: Αγροτουρισμός
Αναστασία Δήμου - Αποστολίνα Δίνα
Μαθήτριες Α Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      Σήμερα οι ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι τους αναγκάζουν να μετακινούνται προς τις πόλεις. Eτσι οι κάτοικοι που μένουν στα χωριά είναι λιγοστοί. Σήμερα που υπάρχει το αυτοκίνητο και το πολυτελές γραφείο σε έναν ουρανοξύστη έχει παραμεληθεί ο αγρότης με την αγλίτσα και τα πρόβατα.
     Oσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο πολύ.
Oμως υπάρχουν ακόμη μέρη που μπορούμε να βρούμε τους λιγοστούς αγρότες. Ένας τρόπος να γνωρίσουμε πως ζουν οι αγρότες είναι και ο αγροτουρισμός. Ακούω ότι οι αγροτικές τιμές πάνε "κατά διαόλου", να ένας καλός τρόπος οικονομικής ανάπτυξης αγροτικών περιοχών.
     Μόλις 39 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στο τελευταίο χωριό στο νομό Θεσσαλονίκης, στο Λευκοχώρι υπάρχει μια μονάδα αγροτουρισμού.
     Σε μια έκταση 40 στρεμμάτων σε υψόμετρο 650 μέτρα βρίσκεται το αγρόκτημα του Αποστόλη και της Φωτεινής. Τα ζώα κυριαρχούν. Κότες γεννούν αυγά, Κουνέλια ροκανίζουν τα καρότα, αγριόπαπιες κάνουν βόλτες με τα μικρά τους και τα περιστέρια πετάνε γύρω από το αγρόκτημα Οι κατσίκες τα ήμερα αυτά ζώα που μας δίνουν το γάλα τους, το μαλλί τους το κρέας τους περιμένουν το κόσμο να έρθει να τις πάει, άμα θέλει, μια βόλτα, για να πάρουν τη τροφή τους ή ακόμα για τους πολύ ζωόφιλους να τις αρμέξουν. Eνα καθαρό δείγμα αγροτικής ζωής.
Στο στο αγρόκτημα υπάρχουν 10 ήσυχα άλογα, 3 αρσενικά και 7 θηλυκά: ο Looky, o Άνεμος, ο Gergon, η Νυχτερίδα, η Ασπρούλα, η Κίτσυ, η Dora, h Dory, η Kate και η Dolly. Καθένας και καθεμιά μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Hσυχοι για να μπορούν οι αρχάριοι να τους ιππεύσουν. Η εκμάθηση γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Μόλις ο αναβάτης μάθει να ιππεύει μπορεί να πάει μια βόλτα στα Πευκάκια, στον Αϊ- Γιώργη.
    Hσοι μείνουν ευχαριστημένοι μπορούν να οργανώσουν μια πολυήμερη εκδρομή με τα άλογα.
    Μπορούν να πάνε στο  Σοχό ή στην Λίμνη Κερκίνη που είναι ένας από τους ομορφότερους θησαυρούς της ελληνικής κληρονομιάς, που έχει πλούσια βλάστηση με φυτά που αναπτύσσονται μέσα στο νερό. Ακόμα, η ποικιλότητα τις χλωρίδας, η αφθονία της τροφής και η γεωργική θέση της λίμνης συνέβαλαν ώστε ο υγροβιότοπος αυτός να γίνει ένας παράδεισος για την ορνιθοπανίδα. Εδώ έχουν καταγραφτεί 240 είδη πουλιών από τα οποία τα 70 είναι προστατευόμενα.
     Στις διαδρομές που γίνονται τα άλογα ακολουθούν το ένα το άλλο και όλοι τον αρχηγό. Τα άλογα είναι ντόπια και ξέρουνε πολύ καλά τις διαδρομές.
  Υπάρχει μια άλλη μικρή λίμνη λίγο πιο κάτω που μπορούμε να ψαρέψουμε. Μέσα στη λίμνη υπάρχουν γριβάδια κι ολόγυρα πολύχρωμες πεταλούδες.
    Τόπος Σπάνιος, ονειρεμένος.
    Η ψυχαγωγία δε λείπει γι’ αυτό υπάρχει τοξοβολία, darts κι άλλα παιχνίδια, καθώς και ψησταριές για να ψήνουμε. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα υπάρχει το καταφύγιο. Μέσα υπάρχει ένα τζάκι που ζεσταίνει το χώρο και επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να ζεσταθούν, να κουβεντιάσουν κι άμα θέλουν να ψήσουν κάστανα.
    Κι αν πάλι δεν ευχαριστηθήκατε τη χαρά να βρίσκεστε δίπλα στα άλογα τότε υπάρχει ο πύργος. Μια τριώροφη κατοικία που έχει κρεβάτια για 6 έως 15 άτομα. Eνα μπαλκόνι στο τρίτο όροφο σου επιτρέπει τις καθαρές ημέρες να δεις το Θερμαϊκό κόλπο.
  Αυτή είναι η αγροτική ζωή που μπορούν να χαρούν οι άνθρωποι των πόλεων. Αυτός είναι ένας μοντέρνος τρόπος ανάπτυξης των αγροτικών μας περιοχών.