Αρθρο 1: Η ΑΛΑΣΚΑ ΛΙΩΝΕΙ
Απόστολος Γρηγοράκης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Η Αλάσκα βρίσκεται μίλια μακριά μας όχι όμως, τόσο ώστε να μη μας επηρεάσει αυτό που της συμβαίνει. Το ότι κυριολεκτικά λιώνει.
Δεν πάει πολύς καιρός που τα κρουαζιερόπλοια πήγαιναν κοντά στα τείχη των παγόβουνων για να απολαύσουν το θέαμα να τα βλέπουν να σπάζουν κάνοντας συναρπαστικό θόρυβο.  Αυτό είναι δυνατόν σήμερα. Τα μέτωπα σε πολλά απ' αυτά έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 8 μίλια τα τελευταία 16 χρόνια. Η Αλάσκα λιώνει και μαζί της πάγοι από τη Β. Ρωσία και τον Καναδά.
     Πολλοί επιστήμονες λένε ότι το ζέσταμα αυτών των κρύων περιοχών είναι ένα απ' τα σημάδια που μας λένε ότι το κλίμα του πλανήτη έχει αλλάξει. Τα σημάδια βρίσκονται παντού. Οι επιστήμονες με τον ειδικό Laser εξοπλισμό τους επιβεβαιώνουν ότι πολλά απ' τα εκατοντάδες παγόβουνα της Αλάσκας υποχωρούν. Η θερμότερη ατμόσφαιρα η οποία κρατά πιο πολύ υγρασία έχει παράγει περισσότερο χιόνι ικανό να τροφοδοτήσει τα παγόβουνα, αλλά τα μακρύτερα και ζεστότερα καλοκαίρια τα λιώνουν αυτά (τα παγόβουνα) ακόμη γρηγορότερα απ' ότι τα πυκνά χιόνια τα είχαν χτίσει.
      Το καλοκαίρι αμέτρητοι χείμαρροι και καταρράχτες από λιωμένο χιόνι και πάγο τρέχουν γεμάτα κονιορτοποιημένα μόρια βράχων. Το έδαφος της περιοχής που ήταν αιώνια παγωμένο λιώνει στο εσωτερικό της Αλάσκας. Μεγάλα κομμάτια δάσους πνίγονται και μετατρέπονται σε γκρίζα καθώς το έδαφος βυθίζεται κάτω απ' αυτά και πλημμυρίζουν.
     Εδώ κι βαθιές τρύπες ανοίγουν στη γη. Έτσι τα δέντρα δημιουργούν ένα φαινόμενο γνωστό σαν "το μεθυσμένο δάσος". Οι κλιματολογικές αλλαγές επηρέασαν και τη γεωργία καθώς θερμότερες μέρες σήμαιναν εποχές καλλιέργειας αλλά λιγότερη βροχή.

     Όσο για τους δρόμους που αρχικά χτίστηκαν σε μόνιμα παγωμένο έδαφος άρχισαν να σκάζουν και να "τυλίγονται" καθώς το χώμα λιώνει και το έδαφος μαλακώνει. Έτσι λοιπόν η Αλάσκα που είναι μέρος του πλανήτη μας έχει υποστεί τα σημάδια της παγκόσμιας κλιματολογικής αλλαγής ΈΝΤΟΝΑ! Όπως φυσικά και τόσες άλλες χώρες. Μήπως ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε σοβαρά; Μήπως δε ζούμε κι εμείς σ' αυτό τον ταλαιπωρημένο πλανήτη που ονομάζεται γη;