ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Αρθρο 1: Το άλογο
Χρύσα Νικολάου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



     Το άλογο λέγεται αλλιώς και ίππος που επιστημονικά σημαίνει ήρεμος. Το άλογο, που είναι πολύ διαδεδομένο είναι θηλαστικό Περιττοδάχτυλο της υπόταξης των Ιππομόρφων, της οικογένειας των Ιππιδών.
     Το θηλυκό καλείται φοράδα ή φορβάς. Το σώμα του με πολύ αρμονικές αναλογίες, καλύπτεται από τρίχωμα κοντό, λείο, ποικίλου χρώματος. Το κεφάλι του είναι μακρουλό, με αυτιά μέσου μεγέθους, μυτερά ή στρογγυλοπά, πολύ, ευκίνητα, που η θέση τους φανερώνει την διάθεση του αλόγου. Τεντωμένα και προτεταμένα εκφράζουν φόβο, ανασηκωμένα ανησυχία και κατεβασμένα ηρεμία. Ο τράχηλος του είναι μακρύς, πεπλατυσμένος στα πλάγια και έχει πυκνή χαίτη.
     Τα άλογα είναι ικανά για αναπαραγωγή σε ηλικία 2 ή 3 ετών. Η περίοδος της κύησης διαρκεί από 331 ως 365 μέρες. Τα νεογέννητα (1 ή 2) θηλάζουν για πέντε περίπου μή-νες το μητρικό γάλα, που είναι θρεπτικό όσο και το γυναικείο, γι’ αυτό προσφέρεται και στον άνθρωπο.
     Το κατοικίδιο άλογο κατάγεται από το άγριο άλογο από το οποίο, είχαν επιζήσει δύο υποειδή : το ένα, ζούσε, ως το 1760 στη Ρωσία, κατά μήκος του ποταμού Δον, και ήταν γνωστό με το όνομα ταρπάν, ενώ το άλλο, το άλογο Πρζεβάλσκι, που ανακαλύφθηκε γύρω στα 1870, εξακολουθεί να ζει στις στέπες του Κομπντό μεταξύ Σιβηρίας και δυτικής Κίνας. Το άλογο αυτό έχει τράχηλο κοντό, κεφάλι χοντρό, χαίτη ανορθωμένη, τρίχωμα κιτρινόξανθο.
     Ολα τα άλλα άλογα που ζουν σήμερα στον κόσμο είναι κατοικίδια που ξαναγύρισαν στην άγρια κατάσταση. Το βάρος, το ανάστημα και το χρώμα του τριχώματος θεωρούνται δευτερεύοντα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο η κοινότερη κατάταξη των αλόγων είναι αυτή που γίνεται με βάση τη χρήση τους. Ετσι τα άλογα διακρίνονται σε άλογα έλξης, άλογα ιπποδρομιών, άλογα ιππασίας κ.τ.λ. Από τα άλογα ιππασίας και ιπποδρομιών την πιο εκλεκτή φυλή, ακόμα και πιο αισθητική άποψη, την αντιπροσωπεύει το αραβικό άλογο από το οποίο προέρχο-νται το τούρκικο άλογο, το συριακό άλογο και με διασταυρώσεις μεταξύ τους το αγγλικό καθαρόαιμο και το αγγλοαραβικό καθαρόαιμο. Το αραβικό άλογο κατάγεται από τα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας. Το βερβερικό άλογο κατάγεται από την κεντρική Ασία και εκτρέφεται στην βόρια Αφρική. Οπως και το αραβικό, το βερβερικό άλογο είναι άριστο άλογο ιππασίας, ταχύ και με μεγάλη αντοχή. Το άλογο της Καμαργκ ζει στην περιοχή του δέλτα του Ροδανού και κατάγεται από άλογο που ζούσαν κοντά στους πρωτόγονους ανθρώπους.
     Είναι ζώο δυνατό και ευκίνητο. Με επιλογές και  διασταυρώσεις αραβικών, αγγλικών, και άλλων αλόγων έχουνε επιτευχθεί εκλεκτά ημικαθαρόαιμα άλογα, ταχύτατα και με ωραίες  γραμμές, όπως το άλογο των πυρινέων .
     Τα άλογα έλξης έχουν πολύ ανεπτυγμένους μυς, κοντά πόδια και ισχυρές αρθρώσεις.
WindyRidgeΓια τα ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηρίστηκα τους αξίζει να αναφερθούν και τα άλογα νάνοι ή  πόνεϊ. Το ύψος τους στο ακρώμιο ποικίλει ανάλογα με την φυλή από 1.30 ως 0.80 μέτρα. Είναι ζώο δυνατά, με μεγάλη αντοχή, με χαίτη πυκνή, ουρά παχιά και τρί-χωμα πυκνό. Ζουν στις στέπες της Μογγολίας  και της Μαντζουρίας, αλλά και στην Κορσική, στην Βρετάνη, στην Ισλανδία και στα νησιά Σέτλαντ, στα βόρεια τις Σκοτί-ας.
     Στην Ελλάδα άλογα της φυλής αυτής υπάρχουν στην Σκύρο. Εχουν ύψος 1.10-1.15 μέ-τρα και ζουν σε ημιάγρια κατάσταση.
     Ο άνθρωπος εξημέρωσε πολύ νωρίς το άλογο που εξακολούθησε να έχει μεγάλη σημασία ως κινητήρια δύναμη για αιώνες, ως την στιγμή που εμφανίζεται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα σήμανε μάλιστα το θρίαμβο του αλόγου, όταν αυτό χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στην έλξη ταχυδρομικών αμαξών και τροχιοδρόμων. Οταν η εποχή που όλες οι χερσαίες μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων βασίζονταν στο άλογο και ένα πυκνό δίκτυο ταχυδρομικών αμαξών συνέδεε τα αστικά κέντρα σε όλα τα μέρη του κόσμου.
     Η πρόοδος της μηχανοποίησης στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες περιόρισε ση-μαντικά τον ρόλο του στον τομέα της γεωργίας και των μεταφορών εξακολουθεί ω-στόσο να είναι αναντικατάστατο σε ορισμένες περιοχές όπου δύσκολα φτάνει το αυτοκίνητο ή εκεί όπου τα μηχανικά μέσα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.