ΘΕΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Νίκος Αυγερινός
Μαθητής Γ' γυμνασίου
Υπεύθυνος Καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης - Πληροφορικός Συγγραφέας
 Το σχολείο μας, λόγω των ειδικών δραστηριοτήτων και της σπουδαίας δουλειάς που κάνει ο Καθηγητής μας κ. Βαγγελης Γκιμπεριτης Πληροφορικός Συγγραφέας, με τους μαθητές του στο Internet, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, είχε την τιμή να κληθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής για να καλύψει δημοσιογραφικά τις εργασίες της Βουλής των Εφήβων. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που κληρώθηκε σε μένα να καλύψω αυτό το θέμα, η εμπειρία ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη.
Νίκος Αυγερινός

     Η Βουλή των Εφήβων είναι ένας εξαίρετος θεσμός που αρχίζει σιγά-σιγά να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον και κύρος. Συμμετέχουν 300 Έφηβοι Βουλευτές, από τους οποίους οι 50 είναι από τον απόδημο ελληνισμό και από την Κύπρο και οι υπόλοιποι από την Ελλάδα.
     Την πρώτη μέρα δόθηκαν οδηγίες στους έφηβους βουλευτές και ειδικά τετράδια και ενημερωτικά προγράμματα καθώς και προγράμματα μετακινήσεων.

     Εισηγήθηκαν την πρώτη μέρα στη Βουλή ο συγγραφέας κ. Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης δίνοντας σημαντικές και χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες γύρω από το θεσμό της "Βουλής των Εφήβων". Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Προέδρου της Βουλής, τα οποία ήταν τα εξής: "είστε η νέα γενιά και ασκείτε εξουσία. Πείτε ό,τι έχετε να πείτε χωρίς να φοβάστε".
     Τα Μ.Μ.Ε ήταν παρόντα σε όλες τις δραστηριότητες των Έφηβων Βουλευτών.
     Οι γονείς τους παρακολουθούσαν με υπερηφάνεια από τα θεωρεία της Βουλής και δεν έλειψε η συγκίνηση σε μερικούς από αυτούς.
Οι Έφηβοι Βουλευτές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες οι οποίες ονομάζονται "Επιτροπές" και η κάθε μία ασχολείται με διαφορετικά θέματα όπως π.χ εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, θέματα εσωτερικών υποθέσεων κ.α.
     Την επόμενη μέρα οι Έφηβοι Βουλευτές μπήκαν στις Επιτροπές τους. Ύστερα από τον "εισηγητή" της Επιτροπής ο οποίος είναι ένας Έφηβος Βουλευτής "αρχηγός" της κάθε μιας Επιτροπής. Ο χρόνος που δινόταν στον εισηγητή ήταν 8 λεπτά, ενώ στους υπόλοιπους Έφηβους Βουλευτές ο χρόνος ήταν 4 λεπτά. Όλοι μιλούσαν με τη δική τους γλώσσα, με δύναμη ψυχής, θάρρος και αυτοπεποίθηση. Μιλούσαν για θέματα που τους "έκαιγαν" πιο πολύ και που ήθελαν να ακούσει η Κυβέρνηση. Μερικοί αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία. Μερικοί άλλοι, όμως, όχι.
     Στην Επιτροπή 2 (η οποία ασχολούταν με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας) ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε μια Βορειοηπειρώτισσα, η οποία είπε ό,τι ήθελαν να πουν χρόνια τώρα όλοι οι Βορειοηπειρώτες. Σε μια στιγμή σταμάτησε ... συγκινήθηκε, και στο τέλος ο υπέροχος λόγος της συνοδεύτηκε με την αποθέωση, αναγνώριση και αποδοχή εκ μέρους των υπολοίπων Έφηβων Βουλευτών, οι οποίοι για να τα αποδείξουν αυτά σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν. Στην ίδια Επιτροπή παραστάθηκε για λίγο ο Έφηβος και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Σαμαράκης. Στο τέλος της συνεδρίασης μίλησε ο πάτερ Γεώργιος Μεταλλινός για τα πρώτα συμπεράσματα.
     Το απόγευμα παρακολουθήσαμε στο Λυκαβηττό τη θεατρική παράσταση "Αντιγόνη" του Σοφοκλέους. Σε αυτήν έδωσαν το παρόν εκτός των άλλων ο πάτερ Γεώργιος Μεταλλινός, ο Πρόεδρος της Βουλής κ Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο συγγραφέας Έφηβος και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Σαμαράκης.
 
Ο ρεπόρτερ Νίκος Αυγερινός με τον κ. Σαμαράκη
στι Λυκαβητό
     Στο γυρισμό συγκινήθηκα, όταν μερικά παιδιά από την Κύπρο άρχισαν να τραγουδούν κυπριακά τραγούδια. Με αυτό τον τρόπο του κατάλαβα, πως το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στον κόσμο είναι, πως δεν ξέχασαν, δεν ξεχνούν και ούτε θα ξεχάσουν ποτέ τα βάσανα, τις πίκρες και τις ατυχίες που πέρασαν και περνούν κάθε μέρα μέχρι να αποκτήσουν ξανά την ελευθερία στην "Μεγαλόνησο". Και πολλοί Έφηβοι Βουλευτές οι οποίοι ήρθαν από την Κύπρο, στην πλειοψηφία τους, μίλησαν για το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν την πατρίδα τους.
     Η δεύτερη μέρα, περιείχε ξενάγηση στην Ακρόπολη με ιδιαίτερο ξεναγό για κάθε ομάδα. Βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και μια καλοστημένη φάρσα στον υπεύθυνο της ομάδας έκανε τους Έφηβους Βουλευτές ιδιαίτερα χαρούμενους. Αμέσως μετά πήγαν για καφέ ή παγωτό. Γνωρίστηκαν περισσότερο ο ένας με τον άλλο και αντάλλαξαν νομίσματα εφόσον ο κάθε ένας είχε διαφορετικά νομίσματα από την πόλη του εξωτερικού στην οποία κατοικούσε.
      Την τρίτη ημέρα προηγήθηκε ξενάγηση στη Βουλή. Μετά από την ξενάγηση στη Βουλή και αφού προηγήθηκε γεύμα, οι Έφηβοι Βουλευτές ολοκλήρωσαν τους λόγους τους στις Επιτροπές τους. Κατά την διάρκεια της εκφώνησης των λόγων τους, οι υπόλοιποι Έφηβοι Βουλευτές έδιναν κάποια έγγραφα, τα οποία περιείχαν προτάσεις ή αντιπροτάσεις για το θέμα που εξέταζαν. Έτσι ύστερα, και αφού τελείωσαν τους λόγους τους όλοι, με ανυψώσει των χεριών των Έφηβων Βουλευτών, εγκρίθηκαν ή απορρίφτηκαν οι προτάσεις ή οι αντιπροτάσεις που έκαναν. Ύστερα από ένα 10λεπτο διάλυμα επανήλθαν όλοι στα έδρανά τους για να γίνει η κλήρωση των παιδιών, που θα μιλούσαν στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
     Έξι παιδιά από κάθε Επιτροπή τα οποία κατοικούν μέσα στην Ελλάδα και 6 παιδιά από τα 50 στο σύνολο από την ομογένεια και την Κύπρο.
     Το βραδάκι στην Πλαζ Αλίμου είχε στηθεί μια μεγάλη Συναυλία προς τιμήν των Έφηβων Βουλευτών. Γι' αυτούς υπήρχε ειδική είσοδος, έτσι μπήκαν με άνεση. Σε αυτήν τραγούδησαν πολλοί διάσημοι τραγουδιστές και μεγάλα συγκροτήματα. Υπήρχε συνωστισμός μεγάλος και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πάνω από σαράντα χιλιάδες. Όμως πολλοί Έφηβοι Βουλευτές απογοητεύτηκαν και δυσαρεστήθηκαν, γιατί η οργάνωση δεν ήταν η πρέπουσα.
      Η επόμενη μέρα ήταν πολύ σημαντική για τους Έφηβους Βουλευτές καθώς μερικοί από αυτούς θα μιλούσαν στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων οι εργασίες της οποίας άρχισαν στις 10:15. Για πρώτη φορά όλα τα έδρανα της Βουλής ήταν γεμάτα.
     Στην Ολομέλεια παραστήθηκαν εκτός βέβαια από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Έφηβος και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Σαμαράκης, ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Ανθόπουλος, ο πάτερ Γεώργιος Μεταλλινός, ο αρχηγός του κόμματος Δ.Η.Κ.Κ.Ι. κ. Δημήτρης Τσοβόλας καθώς και πολλοί άλλοι υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων. Στην αρχή μίλησαν οι εισηγητές από κάθε Επιτροπή, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις που ειπώθηκαν στην επιτροπή τους. Στην συνέχεια μίλησαν οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές, που είχαν επιλεγεί με κλήρωση.
Ύστερα από ένα ημίωρο διάλειμμα η παρέμβαση μιας Ευρωβουλευτή προκάλεσε τα ζωηρά χειροκροτήματα των υπολοίπων και η οποία είπε: "Θέλω να εκφράσω μια απορία τόσο δική μου, όσο και των συναδέλφων μου. Μήπως οι κ. Υπουργοί θεώρησαν τη διακοπή της Συνεδρίασης ως λήξη; Μα επιτέλους, ακούστε μας!". Η παρέμβαση της ήταν απολύτως σωστή αφού μετά το διάλειμμα μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των υπουργών, βουλευτών και υφυπουργών. Σε μια στιγμή μάλιστα δεν υπήρχε κανένας. Όμως, κανένας Έφηβος Βουλευτής δεν μπορούσε να υποθέσει τον λόγο για τον οποίο έφυγαν οι και η φράση του κ. Απόστολου Κακλαμάνη: "η Κυβέρνηση δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει", ίσως, κάπως τους δικαιολογούσε. Το πρόσωπο που δίκαια ξεχώρισε στην Ολομέλεια ήταν ένα κωφάλαλο παιδί, ο Δημήτρης Κορακάκης, γιατί είπε όλα όσα κάνουμε πως δεν θέλουμε να γνωρίζουμε και ξεχώρισε η φράση του: "δεν είμαστε κωφοί και κατά τύχη νέοι, αλλά νέοι και κατά τύχη κωφοί!".
     Η διαδικασίες της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων τελείωσαν στις 15:30. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης έκανε αρκετές παρεμβάσεις 38 σύνολο και δεν έδωσε το λόγο σε κανένα σχεδόν Έφηβο Βουλευτή.
Μετά τη λήξη ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης συνεχάρηκε όλα τα παιδιά από κάθε Επιτροπή ένα - ένα, βγήκαν φωτογραφία μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής και ο ίδιος τους έδωσε ως αναμνηστικά στον καθένα από μία τσάντα με κάποια βιβλία και μια αφίσα με την παλιά Βουλή των Εφήβων.
     Ο απολογισμός βέβαια των εργασιών δεν μπορεί με τίποτα να περιγραφεί σε ένα ρεπορτάζ. Υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες με προτάσεις που καταγράφηκαν στα πρακτικά. Εκείνο που τονίζω, είναι ότι δεν έμεινε κανένα θέμα που να μη συζητηθεί.
     Η επόμενη μέρα ήταν και η τελευταία. Η πιο δύσκολη ώρα δυστυχώς είχε φθάσει και αφού οι Έφηβοι Βουλευτές αντάλλαξαν μεταξύ τους διευθύνσεις και βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες, φιλήθηκαν και είπαν το "αντίο" μεταξύ τους. Μερικοί Έφηβοι Βουλευτές συγκινήθηκαν και ξέσπασαν σε κλάματα. Όλοι θα θυμούνται για πάντα τη σπάνια εμπειρία που έζησαν, γιατί ήταν πραγματικά μοναδική γι' αυτούς.
     Δυστυχώς τα ωραία πράγματα και οι ωραίες στιγμές δεν διαρκούν πολύ. Αλλά όσο λίγο και αν διαρκούν μένουν βαθιά χαραγμένες μέσα στην ψυχή μας και δεν ξεχνιούνται εύκολα. Ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δεν θα ξεχαστεί από τη μνήμη των μαθητών και σίγουρα θα έκαναν τα πάντα για να περάσουν λίγες ώρες ακόμα μεταξύ τους.
Οι τελευταίες στιγμές πριν απο τον 
αποχαιρετισμό. Φωτογραφία απο το
ξενοδοχείο Τιτάνια.

ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το σχολείο μου δεν εκλήθη τυχαία από τον πρόεδρο της Βουλής και εγώ βέβαια που το εκπροσωπούσα και μετέφερα το μεγάλο βάρος της ευθύνης, δεν έχασα την ευκαιρία να δικαιολογήσω τη φήμη του, παίρνοντας δυο μίνι συνεντεύξεις από δυο ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΕΡ.: κ. Αβραμόπουλε είμαι μαθητής ρεπόρτερ και εκπροσωπώ το 6ο Γυμνάσιο Σερρών. Θα θέλατε να μου πείτε δύο λόγια για τα παιδιά και το θεσμό της Βουλής των Εφήβων;

ΑΠ: Το γεγονός ότι εκπροσωπείται η πόλη των Σερρών με το 6ο Γυμνάσιό της σε αυτή την εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος του θεσμού της Βουλής των Εφήβων, δηλώνει όχι μια απλή συμμετοχή, αλλά κυρίως τη θέληση των παιδιών της εθνικής περιφέρειας να συμμετάσχουν στην παραγωγή της Πολιτικής και να πουν τα δικά τους μηνύματα προς όλους εμάς εδώ στην Αθήνα ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας, έτσι ώστε όλο και περισσότερο να ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα στις απαιτήσεις και στα όνειρά τους.
     Είμαι εγώ εκείνος που πάντοτε σκύβω με προσοχή πάνω στα νέα παιδιά, γιατί πιστεύω, ότι είναι πράγματι η ελπίδα του τόπου μας και ότι, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί, τα νέα παιδιά και αξίες έχουν και αρχές και όνειρα και στόχους και από μας περιμένουν περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΕΡ.: κ. Δήμαρχε, έχω πληροφορίες ότι γνωρίζετε για τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας, έχετε να πείτε τίποτα;

ΑΠ: Χαίρομαι γι' αυτό. Πάντοτε πρέπει τα νέα παιδιά να επιδιώκουν την πρωτιά και την βράβευση και το Γυμνάσιό σας τα έχει καταφέρει και γι' αυτό έχει γίνει γνωστό και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Συγχαρητήρια!!!


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
     Τονίζω τη λέξη "Ηλεκτρονική" επειδή εξελίχθηκε ακριβώς έτσι. Θεωρώντας καθήκον και υποχρέωσή μου να καλύψω το ρεπορτάζ της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ όσο το δυνατόν καλύτερα προσπάθησα να πάρω μια συνέντευξη από τον πρόεδρο της Βουλής. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία λόγω του ειδικού φόρτου εργασιών του προέδρου αλλά οι υπεύθυνοι μου έκαναν την πρόταση να υποβάλω τις ερωτήσεις μου και μου υποσχέθηκαν ότι ο πρόεδρος θα απαντούσε οπωσδήποτε μέσω e-mail.
     Έτσι και έγινε. Συνεπείς όλοι και ιδιαίτερα ο κ. Κακλαμάνης, απέδειξε περίτρανα ότι σέβεται το θεσμό που ο ίδιος δημιούργησε και σέβεται ακόμα περισσότερο τους μαθητές που ταξίδευσαν από τις Σέρρες για να παρευρεθούν εκεί, έστειλε μέσω e-mail τις απαντήσεις στο σχολείο μου. Κύριε πρόεδρε ευχαριστώ πολύ για την τιμή αυτή, είναι δικαιολογημένος ο σεβασμός και θαυμασμός στο πρόσωπό σας, όλων του εφήβων βουλευτών που παρευρέθηκαν, (η διαπίστωση αυτή είναι απο τα δημοσιογραφικά παρασκήνια...στα οποία συμμετείχα και εγώ).

From: Greek Parliament <infopar@parliament.gr>
To: "'gym6@hol.gr'" <gym6@hol.gr>
Date: Wed, 24 Jun 1998 14:45:14 +-300
Content-Length: 18408
     Σας στέλνουμε τις απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη στις ερωτήσεις που του θέσατε.
     Ο κ. Πρόεδρος της Βουλής σας ευχαριστεί για την ευγενική αφιέρωση της σελίδας υποδοχής του κόμβου σας, με τις υπογραφές μαθητών του Γυμνασίου σας και σας εύχεται καλές διακοπές.

Ανδρέας Γιαννόπουλος
Ειδικός Γραμματέας της Βουλής
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
Ερ: Κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε για την προσωπική σας πρόσκληση κάλυψης ρεπορτάζ της Βουλής των Εφήβων. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε τη δουλειά και τις επιτυχίες του σχολείου μας. Τι θα ευχόσασταν στο σχολείο μας, στους συμμαθητές μου και στον καθηγητή μας της πληροφορικής.

Απ: Θα ευχόμουν σε όλους, στην περιπλάνησή σας στις λεωφόρους του κυβερνοχώρου, "τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες" μη φοβηθείτε και να έχετε πάντα στην καρδιά σας την Ιθάκη.

Ερ: Νομίζετε πως με τον καιρό και τ΄ άλλα σχολεία της Ελλάδας θα παραδειγματιστούν με το δικό μας και θα το μιμηθούν;

Απ: Εύχομαι ο "ιός" της πρωτοπόρας και δημιουργικής δουλειάς σας να εξαπλωθεί ταχύτατα.

Ερ: Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το μέλλον του μαθήματος της πληροφορικής στα σχολεία;

Απ: Το μάθημα της πληροφορικής είναι, όπως είπε ο Νηλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος αστροναύτης που πάτησε το πόδι του στη σελήνη, "ένα μικρό βήμα για μένα, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα". Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι το πιστεύω όσων έχουν την ευθύνη της διδασκαλίας και της διάδοσης του μαθήματος.

Ερ: Σας παρακαλώ να τοποθετηθείτε πάνω στη σχέση των νέων τεχνολογιών (πληροφορικής) με τη Δημοκρατία.

Απ: Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή κι ελευθερία. Για τη συμμετοχή και την ελευθερία απαιτείται γνώση. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν άφθονη. Αρκεί αυτή η γνώση να είναι προσβάσιμη από τους πολλούς και όχι από λίγους εκλεκτούς.



 Επίλογος: Υπάρχουν μαθητές που κάνουν καταλήψεις στα σχολεία, που τα καίνε, που τα ρυπαίνουν με βρωμιές, υπάρχουν μαθητές αδιάφοροι, υπάρχουν μαθητές που αγωνίζονται για το επίπεδο των σχολείων και της κοινωνίας, υπάρχουν καθηγητές που σε εμπνέουν, υπάρχουν σχολεία, υπάρχει και το 6ο Γυμνάσιο Σερρών. Είμαι υπερήφανος για το σχολείο μου και ιδιαίτερα για το ότι υπήρξα μέλος του καταπληκτικού Web Team.
    Υπήρξα μαθητής Γυμνασίου, μέλος στο 15λές. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε στο σχολείο, εμπειρίες σαν και αυτή που έζησα είναι ανεπανάλυπτη, δεν μπορεί να διδαχτεί στο σχολείο, προσπαθείστε να  ζείστε κάτι παρόμοιο είναι στο χέρι σας..
Νίκος Αυγερινός