Άρθρο 3:  Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία
Ηβη Δικαίου
Μαθήτρια Γ' τάξης του 6ου Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθ. καθηγητής: Ρούλα Σαμσάρη - Κούλα Καραμανώλη

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 1996-1997 στο σχολείο μας, οργανώθηκαν 3 διαφορετικές ομάδες μαθητών και έκαναν κάποιες εργασίες στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας.
     Φέτος, στην αρχή της χρονιάς, κάναμε αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας για μια επίσκεψη σε σχολείο της Γαλλίας (Σύμφωνα με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να επισκεφτούν κάποιο σχολείο του εξωτερικού και να ανταλλάξουν πληροφορίες με άλλα παιδιά, γύρο από το θέμα επιλογής τους). Μετά από λίγους μήνες μάθαμε ότι η αίτησή μας έγινε δεκτή!
     Στο ταξίδι θα έπαιρναν μέρος 31 μαθητές και 4 καθηγητές συνοδοί. Η κα Καραμανώλη και η κα Σαμσάρη, καθηγήτριες γαλλικών, η κα Γκαρίπη και η κα Ζιώγα, φυσικοχημικός. Φύγαμε για τη Γαλλία αεροπορικός την Τετάρτη 1η Απριλίου.
    Όταν φτάσαμε μετά από πολύωρο ταξίδι στο αεροδρόμιο του Παρισιού, ξεκινήσαμε κατ’ ευθείαν για μια γειτονική πόλη, την πανέμορφη Τουρ, όπου βρισκόταν το σχολείο με το οποίο θα συνεργαζόμασταν. Εκεί μείναμε 3 ημέρες.
Το όνομα του σχολείου ήταν Jean-Philippe Rameau και πρωτολειτούργησε τον Ιανουάριο του 1998. Γνωριστήκαμε με τα παιδιά και συζητήσαμε για διάφορα θέματα όπως: οι διαφορές μεταξύ του δικού τους εκπαιδευτικού συστήματος και του δικού μας, η ζωή τους στο σχολείο και πως περνάν τον ελεύθερο τους χρόνο. Μας έκανε πού μεγάλη εντύπωση η φιλοξενία των παιδιών. Μας ξενάγησαν στο σχολείο τους, μας συνόδευσαν στην Καντίνα τους και μας κρατούσαν συντροφιά έτσι ώστε δεν αισθανθήκαμε ούτε μια φορά “ξένοι” μέσα σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον.
     Η παρουσίαση της εργασίας μας έγινε από ορισμένους μαθητές και δυστυχώς την παρακολούθησε μόνο μία τάξη, αφού δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν 600 άτομα σε μια αίθουσα.
     Από την Τουρ θα μας μείνουν σίγουρα αξέχαστες και οι βραδινές μας περιγιήσεις στα σοκάκια της παλιάς πόλης.
     Την τέταρτη ημέρα, πριν φτάσουμε στο Παρίσι, επισκεφτήκαμε τα κάστρα του Λίγηρα.
     Οι υπόλοιπές τέσσερις ημέρες, μας φάνηκε πως πέρασαν πολύ γρήγορα. Ήταν γεμάτες από επισκέψεις στα αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός. Επισκεφθήκαμε κατά σειρά: την εκκλησία Sacr? Coeur, τον πύργο του Άιφελ,  το Λούβρο, την εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων, το παλάτι των Βερσαλιών, την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής.
     Τις πιο όμορφες και αξέχαστες στιγμές όμως τις περάσαμε στο πλοίο, κάνοντας βόλτες στο Σικουάνα .
     Στην Νορμανδία, όπου είδαμε τα νερά της θάλασσας να απομακρύνονται 6km από την ακτή και να επανέρχονται.
     Στην Eurodisney ζήσαμε στιγμές γεμάτες γέλιο χαρά και ευτυχία.
     Φυσικά, για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα ήταν μεγάλη κούραση, με τις καθυστερήσεις τις Ολυμπιακής. Φτάσαμε την μεθεπόμενη ημέρα τα ξημερώματα, αφού αλλάξαμε 3 αεροπλάνα και σταματήσαμε στα αεροδρόμια: του Παρισιού, της Μαδρίτης, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
      Οι καθηγήτριες και ο ξεναγός μας, έδειξαν κατανόηση και υπομονή και τους ευχαριστούμαι πολύ γι ‘αυτό.
      Εμείς τώρα κάνουμε μια ευχή: “Να μας ξαναδοθεί μια τέτοια ευκαιρία”.